Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΤελικά τι θέλει να πει το Σωματείο Εργαζομένων στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου...

Τελικά τι θέλει να πει το Σωματείο Εργαζομένων στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου για τα Κοιμητήρια;

Το Σωματείο Εργαζομένων στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητάει από τον Σύνδεσμο Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης, ο οποίος διαχειρίζεται τα κοιμητήρια στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου, να μην διορίσει εν μέσω πανδημίας κορονοϊού Γενικό Γραμματέα «χρεώνοντας τους δημότες των Δήμων που είναι μέλη του, με μια αργομισθία, τριάντα έξι (36.000) χιλιάδων ευρώ, ετησίως» γιατί «ο ΣΔΔΘ έχει σταθερά ετήσια έσοδα σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από τη λειτουργία του κοιμητηρίου, εάν αυξηθούν οι ετήσιες δαπάνες μισθοδοσίας με μετακλητό, δεν θα μπορεί να προσλάβει τα άτομα που χρειάζεται για να δουλέψει το κοιμητήριο!».

Παρακάτω στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου κάνει πολύ σοβαρές καταγγελίες για τη λειτουργία των κοιμητηρίων, γράφοντας πως «φαίνεται ότι στρατηγική επιλογή της νέας διοίκησης είναι η κάλυψη ρουσφετιών και πελατειακών σχέσεων και όχι η κάλυψη των πάγιων αναγκών του κοιμητηρίου. Συνεπώς, αντί να προβούν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε νευραλγικούς τομείς του κοιμητηρίου, δημιουργούν ανύπαρκτες ανάγκες και προσλαμβάνουν Γενικό Γραμματέα, προκειμένου να καλύψουν ενδογενείς παθογένειες».

Το Σωματείο Εργαζομένων στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου μας ενημερώνει ότι «ο Σύνδεσμος Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης, λόγω των δυσκολιών πρόσληψης προσωπικού και της αδιαφορίας των διοικήσεων να προγραμματίσουν προσλήψεις μονίμου προσωπικού, αδυνατεί πλέον να ανταπεξέλθει στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του. Χαρακτηριστικά, δε συμμετείχε στην προκήρυξη 3Κ για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας. Εργασίες που η νομοθεσία επιβάλει να εκτελούνται από μόνιμους υπαλλήλους, ανατίθενται σε ιδιώτες, με τη δικαιολογία της έλλειψης προσωπικού, που οι ίδιοι προκαλούν με την ανεύθυνη συμπεριφορά τους» και ως απόδειξη των παραπάνω παραθέτει τα εξής:

«- Με την πάγια πλέον λειτουργία της πύλης του Κοιμητηρίου από εταιρεία φύλαξης.

– Με την ανάθεση της μεταφοράς και διαχείρισης προϊόντων εκταφών σε ιδιώτη.

– Με την ανάθεση της συντήρησης του υδραυλικού και ηλεκτρολογικού δικτύου του Κοιμητηρίου σε ιδιώτες.

– Από τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου με αντικείμενο την αποκομιδή απορριμμάτων, την πλύση κάδων και την σάρωση οδών του Κοιμητηρίου.

– Από την πρόθεση της διοίκησης να συνάψει προγραμματική σύμβαση με την Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης ΑΑΕ/ΟΤΑ με αντικείμενο τη σύνταξη μελετών έργων υποδομής του Κοιμητηρίου, διαγωνιστικές διαδικασίες, επίβλεψη αυτών, κλπ.

– Από την πρόθεση της διοίκησης να αναθέσει σε ιδιώτη τη διενέργεια εκταφών, κλπ.

– Από την υποστελέχωση σχεδόν όλων των υπηρεσιακών μονάδων του Κοιμητηρίου.

– Από το ότι η κατασκευή έργων εισάγονται στην ημερήσια διάταξη ως προμήθειες υλικών, λόγω αδυναμίας εκπόνησης μελετών».

Το Σωματείο Εργαζομένων στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου τονίζει ότι στα Κοιμητήρια του Ευόσμου υπάρχει εικόνα εγκατάλειψης γιατί οι δήμοι μέλη του πρωτίστως ενδιαφέρονται για τη μοιρασιά των αμειβομένων θέσεων που υπάρχουν σ’ αυτό.

Παρακάτω το Σωματείο Εργαζομένων προτείνει να περιέλθει το Κοιμητήριο «στην δικαιοδοσία του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, διότι θα επέλθουν αφενός σημαντικές οικονομικές ωφέλειες, αφού θα ενσωματωθούν υπηρεσίες του Συνδέσμου που σήμερα υπολειτουργούν (Τεχνική Υπηρεσία, Οικονομική Υπηρεσία, Υπηρεσία Καθαριότητας, Υπηρεσία Πρασίνου, κλπ) και αφετέρου θα βελτιωθεί σημαντικά το παρεχόμενο έργο προς τους πολίτες της δυτικής Θεσσαλονίκης, αφού ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου διαθέτει επάρκεια αξιόλογου, έμπειρου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού και τεχνογνωσία για να εκτελέσει όλα εκείνα τα έργα που απαιτούνται για την αναβάθμιση του Κοιμητηρίου».

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων αφού κάνει διάφορες προτάσεις για τον τρόπο που μπορεί να περιέλθει το Κοιμητήριο στη δικαιοδοσία του δήμου Κορδελιού Ευόσμου καταλήγει με το εξής: «Καλούμε τη νέα διοίκηση στη συνεδρίαση της Δευτέρας να μην προχωρήσει σε απόφαση πρόσληψης πλεονάζοντος μετακλητού Γενικού Γραμματέα, να ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα του ΣΔΔΘ και να εκκινήσει τις διαδικασίες κατάργησής του και την ενσωμάτωση των λειτουργιών του στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του και να απαλλάξει τους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης από αργομισθίες, που ειδικά την περίοδο αυτή αποτελούν μεγίστη πρόκληση προς το λαϊκό αίσθημα».

Να μας συμπαθάνε τα αγαπητά μέλη του Σωματείου Εργαζομένων που δυσκολευόμαστε λίγο να καταλάβουμε τι ακριβώς θέλουν να πούνε με αυτήν την ανακοίνωση αλλά πραγματικά τι ζητάνε; Να μην διοριστεί Γενικός Γραμματέας για να μπορέσουν να προσληφθούν υπάλληλοι αντ’ αυτού, να μην ιδιωτικοποιηθούν υπηρεσίες του Κοιμητηρίου, να μην συναφθεί προγραμματική σύμβαση με τον δήμο Κορδελιού Ευόσμου, να διαλυθεί ο Σύνδεσμος και να περιέλθουν τα Κοιμητήρια στη δικαιοδοσία του δήμου ή όλα αυτά μαζί; Να μας συμπαθάνε που δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε αλλά ξεκινάνε και τελειώνουν με το αίτημα να μην προσληφθεί Γενικός Γραμματέας στα Κοιμητήρια αφιερώνοντας στο ζήτημα αυτό 300 λέξεις και ενδιάμεσα αφιερώνουν 700 λέξεις για να θέσουν άλλα ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία των Κοιμητηρίων. Και ξαφνικά πώς προέκυψαν όλα αυτά τα ζητήματα;

Τα. Σ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ