Στην πλατεία του Ευόσμου επικρατεί μια περίεργη κατάσταση με τα μαγαζιά, τις κατασκευές και τα τραπεζοκαθίσματά τους, που κάνει τους καταστηματάρχες να φαίνονται σαν καταπατητές και σφετεριστές δημοσίου χώρου, ενώ στην πραγματικότητα είναι όμηροι. Είναι όμηροι της εκάστοτε δημοτικής αρχής, αφού και αυτοί και το προσωπικό τους εξαρτώνται από αυτήν, εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο καθεστώς ώστε να κινηθούν μέσα σ’ αυτό για να είναι νόμιμοι, για να ξέρουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι πάνε να πληρώσουν για τα τραπεζοκαθίσματα, η Οικονομική Υπηρεσία δεν μπορεί να εισπράξει γιατί ο δήμος δεν μπορεί να δώσει άδεια τραπεζοκαθισμάτων επειδή δεν ξεκαθαρίζεται το καθεστώς της πλατείας και του πεζόδρομου και κατόπιν η Δημοτική Αστυνομία τους επιβάλλει πρόστιμο λόγω του ότι δεν πλήρωσαν αυτά που πήγαν να πληρώσουν και δεν τα πληρώθηκε ο δήμος!
Η κατάσταση που επικρατεί στην πλατεία, δεν βολεύει και δεν συμφέρει καθόλου τους καταστηματάρχες, παρ’ όλο που έχει σχηματιστεί αυτή η εικόνα. Εκατομμύρια ευρώ έχουν χαθεί συνολικά όλα αυτά τα χρόνια από την τσέπη των καταστηματαρχών στο ράβε ξήλωνε των εξωτερικών κατασκευών. Οι καταστηματάρχες της πλατείας δεν ζητούν να είναι ασύδοτοι, όπως τελικά φαίνεται. Ζητούν να ξεκαθαριστεί το καθεστώς της πλατείας, κάτι που είναι πολύ εύκολο να γίνει. Στην τεχνική υπηρεσία υπάρχουν και οι μελέτες και ο τρόπος που πεζοδρομήθηκαν η πλατεία Εμπορίου και η πλατεία Ναυαρίνου στο δήμο της Θεσσαλονίκης. Προγενέστερα, δραστήριοι υπάλληλοι και διευθυντές του δήμου είχαν φροντίσει να ενημερωθούν για τον τρόπο που μπορεί να πεζοδρομηθούν η οδός Παύλου Μελά και η πλατεία του Ευόσμου. Δεν χρειαζόταν κόπος. Χρειαζόταν τρόπος και αφού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης νόμιμα έχουν πεζοδρομηθεί οι πλατείες που αναφέραμε παραπάνω, το ίδιο μπορεί να γίνει και στον Εύοσμο. Νόμιμος πεζόδρομος είναι επίσης αυτός της Καλαμαριάς και νομίμως πριν λίγο καιρό πεζοδρομήθηκε και η οδός Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. Άρα τρόπος υπάρχει. Πολιτική βούληση χρειάζεται για να σταματήσει η ομηρία των καταστηματαρχών της πλατείας και του πεζόδρομου του Ευόσμου.
Ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου μέσα σ’ ένα εξάμηνο μπορεί να ξεκαθαρίσει, αν θέλει, το καθεστώς της πλατείας Ευόσμου και της οδού Παύλου Μελά. Το δημοτικό συμβούλιο είναι αυτό που αποφασίζει για μονοδρομήσεις και πεζοδρομήσεις και κανένας άλλος. Χρειάζεται μια μελέτη, που μπορεί να την κάνει μηχανικός του δήμου ή εξωτερικός συνεργάτης, και κατόπιν χρειάζεται να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο. Η νέα διοίκηση του δήμου και ο δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός, πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σ’ αυτήν την διαδικασία. Μπορεί μέχρι το καλοκαίρι να ξεκαθαρίσει το καθεστώς της πλατείας Ευόσμου, ώστε αφενός οι καταστηματάρχες να πάψουν να βρίσκονται σε ομηρία και αφετέρου οι κάτοικοι του Ευόσμου, αλλά και των άλλων περιοχών που έρχονται στην πλατεία του Ευόσμου, να δουν επιτέλους μια οργανωμένη και καλαίσθητη πλατεία.
Στην πλατεία του Ευόσμου έρχεται κόσμος απ’ όλη τη Θεσσαλονίκη. Κανονικά η πλατεία του Ευόσμου πρέπει να γίνει η αφορμή και η βάση για να απλωθεί αυτός ο κόσμος μέχρι το Ελευθέριο Κορδελιό, για να κινηθεί στην αγορά του δήμου μας. Η επιδίωξη του δήμου πρέπει να είναι να κρατήσει τους κατοίκους του δήμου στην αγορά του δήμου και να φέρει επισκέπτες από άλλους δήμους. Για να γίνει αυτό πρέπει να διευκρινιστεί το καθεστώς της πλατείας Ευόσμου όχι σήμερα αλλά… χθες! Εάν γίνει αυτό τότε ο δήμος σε συνεργασία με τους καταστηματάρχες μπορεί να δημιουργήσει ομοιόμορφες, καλαίσθητες και σωστά στημένες κατασκευές, όπως στην λίμνη των Ιωαννίνων, και να τις μισθώνει στα καταστήματα. Με αυτόν τον τρόπο και τα καταστήματα θα είναι ευχαριστημένα και οι δημότες ικανοποιημένοι και η πλατεία γεμάτη. Επειδή η νέα διοίκηση έχει σκοπό να προχωρήσει σε ανάπλαση της πλατείας Ευόσμου, πρέπει να κάνει αυτήν την ενέργεια αφού πρώτα έχει ξεκαθαρίσει το καθεστώς της πλατείας και του πεζόδρομου, ώστε αυτή η ανάπλαση να είναι ουσιαστική.
Το καθεστώς που επικρατεί σήμερα στην πλατεία είναι καταστροφικό και για τους καταστηματάρχες και για τον δήμο. Τα χρήματα που σπαταλούνται από τους καταστηματάρχες στο ράβε ξήλωνε των εξωτερικών κατασκευών, θα μπορούσαν να επενδυθούν στην καλαισθησία και στην ανακαίνιση των καταστημάτων, θα μπορούσαν να επενδυθούν στο προσωπικό, θα μπορούσαν να επενδυθούν στη διαφήμιση και στην προσπάθεια να γίνει η αγορά του δήμου Κορδελιού Ευόσμου πόλος έλξης για όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Το καθεστώς της πλατείας και του πεζόδρομου του Ευόσμου πρέπει να λήξει μέσα στους επόμενους μήνες.
Περ.