Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΕορταστικές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου

Εορταστικές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου

Τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη Ρω 3 φορές ενώ άλλο τουρκικό F-16 πέταξε πάνω και από τη Στρογγύλη και το Καστελόριζο, αργά το μεσημέρι, παραβιάζοντας ακόμη και το περιλάλητο μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ για αποφυγή πραγματοποίησης ασκήσεων σε εθνικές και θρησκευτικές εορτές.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από τη Ρω στα 9.144 μέτρα (30.000 πόδια)στις 15:34 μ.μ. Στη συνέχεια άλλο ζεύγος τουρκικών F-16 που είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάλι πάνω από τη Ρω στα 4.572 μέτρα (15.000 πόδια), στις 16:16 μ.μ.

Επτά λεπτά αργότερα ένα τουρκικό αεροσκάφος που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Στρογγύλη και το Καστελόριζο και δύο λεπτά αργότερα πάνω από τη Ρω, στα 4.419,6 μέτρα (14.500 πόδια).

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά, μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική

Το μορατόριουμ πτήσεων στις γιορτές, αποτελεί μέρος των ΝΑΤΟικής έμπνευσης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που είχαν υπογράψει το 1988 οι τότε υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Έκτοτε η έως τώρα πείρα που δείχνει ότι στο πλαίσιο και μιας διαδικασίας που γίνεται υπό την επίβλεψη του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα, τα μέτρα αυτά δεν έχουν αποτρέψει την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ