Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ή αλλιώς η Σπαστική Κολίτιδα είναι μία κοινή διαταραχή του πεπτικού συστήματος. Εμφανίζετε στο 20-30% των ενηλίκων με τις γυναίκες να υπερτερούν κατά το τριπλάσιο των αντρών. Χαρακτηρίζεται από διάχυτο κοιλιακό πόνο, φουσκώματα (μετεωρισμό) και μεταβολές των συνηθειών του εντέρου (διάρροια ή και δυσκοιλιότητα). Στη διάγνωσή του Συνδρόμου καταλήγουμε αφού έχουμε αποκλείσει όλες τις άλλες πιθανές παθήσεις.
Το Σύνδρομο εμφανίζεται ως διάχυτος πόνος στην κοιλιά που συνήθως, έστω και πρόσκαιρα υποχωρεί μετά την κένωση. Ο κοιλιακός πόνος σε ένα μεγάλο ποσοστό εμφανίζεται μετά την κατανάλωση φαγητού, χωρίς όμως να μπορούμε να κατηγορήσουμε γι΄ αυτό κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο. Συχνά εμφανίζεται διάρροια, δυσκοιλιότητα ή και τα δύο μαζί. Ενώ μαζί με τα φουσκώματα παρατηρείται αίσθημα ατελούς κένωσης, δηλαδή, το άτομο αισθάνεται ότι με την κένωση δεν έχει αδειάσει το έντερό του και έχει διάθεση να την επαναλάβει. Μπορεί να εμφανιστεί βλέννα στα κόπρανα αλλά σε κάθε περίπτωση αν παρατηρήσετε αιμορραγία θα πρέπει να επικοινωνήσετε µε τον θεράποντα ιατρό σας.
Οι πιο πιθανοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν κρίση σπαστικής κολίτιδας είναι η διατροφή και το στρες. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι οι ορμονικές μεταβολές στις γυναίκες, κατά την διάρκεια της περιόδου δημιουργούν περισσότερα και πιο έντονα συμπτώματα.
Το Σύνδρομο δεν θεραπεύεται πλήρως αλλά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα που προκαλεί. Η κατάλληλη διατροφή παίζει βασικό ρόλο στη θεραπεία καθώς επίσης και η διαχείριση του στρες θεωρείται απαραίτητη.
Γενικές οδηγίες που θα μπορούσαν να δοθούν είναι :
Να υπάρχουν μικρά γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα, με τροφές που δεν διεγείρουν το έντερο, να μασιέται πολύ καλά η τροφή έτσι ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της πέψης αλλά και η κίνηση της τροφής μέσα στο έντερο.
Όπως προαναφέραμε κύριο σύμπτωμα του Συνδρόμου είναι δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Στα άτομα που εμφανίζεται συχνότερα η δυσκοιλιότητα πρέπει να προσθέσουν στο διαιτολόγιο τους τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (φρούτα λαχανικά δημητριακά ολικής αλέσεως κ.α.) και να αυξήσουν την κατανάλωση νερού στο ενάμιση λίτρο τουλάχιστον.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε πολλές περιπτώσεις ενοχοποιούνται. Μπορείτε να περιορίσετε την κατανάλωση τους για λίγες εβδομάδες έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν με την απουσία τους υπάρχει κάποια βελτίωση.
Η άσκηση βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου μειώνοντας το φούσκωμα καθώς επίσης και στην αντιμετώπιση του στρες.