Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΤΡΟΦΗΠοια είναι τα οφέλη των σταφυλιών στην υγεία μας;

Ποια είναι τα οφέλη των σταφυλιών στην υγεία μας;

Τα σταφύλια έρχονται σε διάφορα χρώματα και μορφές. Υπάρχουν κόκκινα, λευκά και μοβ σταφύλια, σταφύλια χωρίς κουκούτσι, σταφίδες, για να μην αναφέρουμε το κρασί.

Μέχρι και πριν από 8.000 χρόνια, οι άνθρωποι καλλιέργησαν για πρώτη φορά αμπέλια στη σημερινή Μέση Ανατολή.

Σήμερα, 72 εκατομμύρια τόνοι σταφυλιών καλλιεργούνται κάθε χρόνο παγκοσμίως, κυρίως για την παραγωγή κρασιού. Κάθε χρόνο παράγονται 7,2 τρισεκατομμύρια γαλόνια κρασιού. Τα σταφύλια είναι επίσης ένα δημοφιλές finger food.

Τα θρεπτικά συστατικά στα σταφύλια προσφέρουν μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία. Έχουν συσχετιστεί με την πρόληψη του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της δυσκοιλιότητας.

Γρήγορα στοιχεία για τα σταφύλια

Τα θρεπτικά συστατικά στα σταφύλια μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο, τα οφθαλμικά προβλήματα, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες καταστάσεις υγείας.

Η ρεσβερατρόλη είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό στα σταφύλια που μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία.

Τα σταφύλια είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου και μιας σειράς βιταμινών και άλλων μετάλλων.

Τα σταφύλια είναι κατάλληλα για άτομα με διαβήτη, αρκεί να συνυπολογίζονται στο πρόγραμμα διατροφής.

Οφέλη

Μια δίαιτα που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο διαφόρων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, του καρκίνου και της παχυσαρκίας.

Όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά, τα σταφύλια είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και νερού.

Τα αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά στα σταφύλια μπορεί να τα κάνουν ιδιαίτερα υγιεινά, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν ορισμένα από τα οφέλη τους.

Εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους τα θρεπτικά συστατικά στα σταφύλια μπορούν να ενισχύσουν την υγεία.

1) Καρκίνος

Τα σταφύλια περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά γνωστά ως πολυφαινόλες. Αυτά πιστεύεται ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ένα από αυτά είναι η ρεσβερατρόλη. Βρίσκεται στις φλούδες των κόκκινων σταφυλιών.

Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να είναι σε θέση να επιβραδύνει ή να αποτρέψει την ανάπτυξη όγκων στη λέμφο, το ήπαρ, το στομάχι, το στήθος, το κόλον, τον καρκίνο του δέρματος και τη λευχαιμία.

Η ρεσβερατρόλη υπάρχει και στο κόκκινο κρασί. Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ κόκκινου κρασιού και κινδύνου καρκίνου στους ανθρώπους, αλλά έχει αποδειχθεί ότι η υψηλή πρόσληψη αλκοόλ σε σταθερή βάση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Το μέτρο είναι το κλειδί.

Η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ ορίζεται από τις Διατροφικές Οδηγίες ως έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες.

Ένα άλλο φυσικό αντιφλεγμονώδες που εμφανίζεται στα σταφύλια είναι το φλαβονοειδές κερσετίνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό, επίσης, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην επιβράδυνση της ανάπτυξης του καρκίνου.

2) Υγεία της καρδιάς

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η κερσετίνη και η ρεσβερατρόλη μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και να προστατεύσουν από τη βλάβη που προκαλείται από τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή την «κακή» χοληστερόλη.

Αυτές οι μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει ως επί το πλείστον δόσεις αυτών των φλαβονοειδών πολύ υψηλότερες από αυτές που καταναλώνονται συνήθως από τον άνθρωπο.

Οι πολυφαινόλες στα σταφύλια, όπως η ρεσβερατρόλη, πιστεύεται ότι έχουν αντιοξειδωτική, μείωση των λιπιδίων και αντιφλεγμονώδη δράση που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου (CVD). Μπορούν να το επιτύχουν αυτό αποτρέποντας τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο ακανόνιστων καρδιακών ρυθμών.

Τα σταφύλια περιέχουν φυτικές ίνες και κάλιο, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συνιστά αύξηση πρόσληψης καλίου ενώ μειώνει την κατανάλωση νατρίου για τη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και της καρδιαγγειακής υγείας.

Μια μελέτη δεδομένων για 12.267 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει δείξει ότι όσο περισσότερο νάτριο καταναλώνουν οι άνθρωποι σε σχέση με την πρόσληψη καλίου τους, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος θνησιμότητας από κάθε αιτία.

Η υψηλή πρόσληψη καλίου έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού, προστασία από την απώλεια μυϊκής μάζας και διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

3) Αρτηριακή πίεση

Αύξηση της πρόσληψης καλίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της υπερβολικής ποσότητας νατρίου στη διατροφή.

Τα σταφύλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπτώσεων του νατρίου σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι ίνες είναι σημαντικές για τη διατήρηση ενός υγειούς καρδιαγγειακού σύστηματος, συμπεριλαμβανομένης της υγείας της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης. Τα σταφύλια είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών.

4) Δυσκοιλιότητα

Τα σταφύλια περιέχουν νερό και φυτικές ίνες. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν ενυδατωμένοι, να διατηρούν τακτικές τις κινήσεις του εντέρου και να μειώσουν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας.

5) Αλλεργίες

Λόγω των αντιφλεγμονωδών επιδράσεων της κερσετίνης, ορισμένοι προτείνουν ότι η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλεργιών, όπως καταρροή, υγρά μάτια και κνίδωση.

Ωστόσο, δεν έχουν γίνει μελέτες σε ανθρώπους για να αποδειχθεί αυτή η θεωρία.

6) Διαβήτης

Το 2013, τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο BMJ πρότειναν ότι ορισμένα φρούτα, αλλά όχι οι χυμοί, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 187.382 συμμετέχοντες και διήρκεσε 22 χρόνια, το 6,5 τοις εκατό των συμμετεχόντων εμφάνισε διαβήτη.

Ωστόσο, όσοι κατανάλωναν τρεις μερίδες βατόμουρα, σταφύλια, σταφίδες, μήλα ή αχλάδια την εβδομάδα είχαν 7 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.

Το σχετικά υψηλό επίπεδο σακχάρου που βρίσκεται στα σταφύλια κάνει μερικούς ανθρώπους να αναρωτιούνται εάν είναι ασφαλές να τρώνε τα άτομα με διαβήτη.

Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη ενθαρρύνει τους ανθρώπους να καταναλώνουν σταφύλια και άλλα φρούτα, αρκεί η ποσότητα των υδατανθράκων να υπολογίζεται ως μέρος του διατροφικού τους προγράμματος.

7) Διαβητική νευροπάθεια και αμφιβληστροειδοπάθεια

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να προστατεύσει από τη διαβητική νευροπάθεια, η οποία επηρεάζει τη λειτουργία των νεύρων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στις νευροπροστατευτικές επιδράσεις αυτής της ένωσης.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί επίσης να έχει προστατευτική δράση κατά της αμφιβληστροειδοπάθειας, η οποία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την όραση.

Η διαβητική νευροπάθεια και η αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να προκύψουν όταν ο διαβήτης δεν ελέγχεται καλά.

8) Υγεία των ματιών

Τα σταφύλια περιέχουν τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας των ματιών. Θεωρείται ότι εξουδετερώνουν ασταθή μόρια γνωστά ως ελεύθερες ρίζες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και τη βλάβη στον αμφιβληστροειδή και να βοηθήσουν στην πρόληψη του καταρράκτη και άλλων καταστάσεων.

Εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να προστατεύσει από διάφορα προβλήματα στα μάτια, συμπεριλαμβανομένης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, του γλαυκώματος, του καταρράκτη και άλλων.

Ωστόσο, αυτό παραμένει ασαφές πως ακριβώς λειτουργεί και πώς μπορεί να είναι ωφέλιμο για τον άνθρωπο.

9) Ακμή

Τα αποτελέσματα μιας in vitro μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Dermatology and Therapy υποστηρίζουν ότι η ρεσβερατρόλη θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία ακμή, ειδικά εάν χρησιμοποιείται με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου ως τοπική θεραπεία.

Θρέψη

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), ένα φλιτζάνι κόκκινα ή λευκά σταφύλια που ζυγίζουν περίπου 151 γραμμάρια (g) περιέχει :

104 χιλιοθερμίδες

1,09 g πρωτεΐνης

0,24 γρ λίπους

27,33 gr υδατάνθρακες, εκ των οποίων τα 23,37 g είναι σάκχαρα

1,4 g φυτικών ινών

288 mg καλίου

15 χιλιοστόγραμμα (mg) ασβεστίου

0,54 mg σιδήρου

11 mg μαγνησίου

30 mg φωσφόρου

3 mg νατρίου

0,11 mg ψευδάργυρου

4,8 mg βιταμίνης C

22 μικρογραμμάρια (mcg) βιταμίνης Κ

3 mcg φυλλικού οξέος

Τα σταφύλια περιέχουν επίσης βιταμίνες Β και Α και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.Ένα φλιτζάνι σταφύλια περιέχει πάνω από 121 g νερό.

Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Οι φλούδες των κόκκινων σταφυλιών περιέχουν τη φυτοχημική ρεσβερατρόλη, η οποία φαίνεται να προστατεύει από πολλές χρόνιες ασθένειες και καταστάσεις.

Τα φλαβονοειδή μυρικετίνη και κερσετίνη βρίσκονται επίσης στα σταφύλια. Αυτά βοηθούν το σώμα να εξουδετερώσει τον σχηματισμό επιβλαβών ελεύθερων ριζών.

Λεωνίδας Β. Ναθαναηλίδης, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ