Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΣτάσεις εργασίας στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης...

Στάσεις εργασίας στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Σε στάσεις εργασίας από το Σάββατο 22 Δεκέμβρη έως και την Πέμπτη 27 Δεκέμβρη προχωρούν οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), συνεχίζοντας τον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, με τη στήριξη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση αποφάσισαν κλιμάκωση μέσα στην περίοδο των εορτών, καθώς εδώ και 2,5 μήνες διοίκηση ΚΘΒΕ και υπουργείο Πολιτισμού κωλυσιεργούν και επιμένουν να συμπεριληφθούν στη ΣΣΕ «μνημονιακοί» όροι, που περικόπτουν με το έτσι θέλω μισθούς και εκτός έδρας αμοιβές.

Όπως καταγγέλλουν, η στάση ΚΘΒΕ και υπουργείου «είναι αποκαλυπτική για το τι επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τη “μεταμνημονιακή” περίοδο. Προφανώς, δεν τους έφτανε ο νόμος Βρούτση – Αχτσιόγλου που καταργεί κάθε διαπραγμάτευση για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Ακολουθούν με συνέπεια την κατρακύλα στην οποία έχουν δεσμευτεί, προσπαθώντας να καταργήσουν και οποιαδήποτε κλαδική σύμβαση απέμεινε στη χώρα. Έχουν την απαίτηση να προστεθούν στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ηθοποιών του Κρατικού Θεάτρου οι μνημονιακοί όροι που παραμένουν αναλλοίωτοι και που περικόπτουν με το έτσι θέλω μισθούς και εκτός έδρας αμοιβές.

Απ’ ό,τι φαίνεται, η κατεύθυνση αυτή δεν βρίσκει εμπόδιο στη διορισμένη από το υπουργείο διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου, αντιθέτως, κρίνοντας από την απάντηση, τους βρίσκει πρόθυμους να εξασφαλιστεί η νομιμότητα της βαρβαρότητας, να αποτελέσουν το μακρύ χέρι της επιβολής της».

Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων θα ανακοινώνεται στο κοινό η επιστολή που εξέδωσε το ΣΕΗ, με την οποία εξηγεί τους λόγους των κινητοποιήσεων και καλεί σε στήριξη του αγώνα των ηθοποιών για να υπογραφεί η ΣΣΕ, για ένα ΚΘΒΕ όπου θα είναι εξασφαλισμένες όλες οι προϋποθέσεις σε χρηματοδότηση, υποδομές, ειδικευμένο προσωπικό για την απρόσκοπτη, ανεμπόδιστη λειτουργία του. Για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Τονίζεται επίσης ότι η μάχη που δίνει το ΣΕΗ δεν αφορά μόνο τους ηθοποιούς, αλλά πρωτίστως αφορά το δικαίωμα του λαού να έχει πρόσβαση σε ένα θέατρο που θα του δείχνει και μέσα από την τέχνη το δρόμο που θα κάνει τον ίδιο πρωταγωνιστή.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Παλεύουμε για ένα Κρατικό Θέατρο που να επιτελεί τον κοινωνικό του ρόλο. (…) Ένα Κρατικό που θα είναι μακριά από τη λογική της “αρπαχτής”, με ηθοποιούς σύγχρονους σκλάβους χωρίς δικαιώματα, δέσμιους των μνημονίων και χωρίς αξιοπρέπεια. Ένα Κρατικό που δεν θα λειτουργεί με τη λογική πόσα βγάλαμε – πόσα δώσαμε.

Σ’ αυτή μας τη μάχη έχουμε απέναντί μας όχι μόνο τη διοίκηση του Κρατικού, αλλά την ίδια την κυβέρνηση. Στους νόμους της κυβέρνησης πατάνε οι προτάσεις που έφερε η διοίκηση του Κρατικού και που ζητάει να βάλουμε για ακόμα μια φορά πλάτη στην κατάσταση που αυτοί διαμόρφωσαν, να ξεχάσουμε ό,τι είχαμε μέχρι σήμερα και είχαμε κατακτήσει με τους αγώνες μας, να προσθέσουμε στη Συλλογική μας Σύμβαση τα μνημόνια που κατά τ’ άλλα προπαγανδίζουν πως τελείωσαν».

Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν:

Σάββατο 22 Δεκέμβρη, από 17.00 έως 19.00 και από 20.00 έως 22.00.

Κυριακή 23 Δεκέμβρη, από 11.00 έως 13.00 και από 19.00 έως 21.00.

Τρίτη 25 Δεκέμβρη, από 11.00 έως 13.00 και από 20.00 έως 22.00.

Τετάρτη 26 Δεκέμβρη, από 11.00 έως 13.00 και από 18.00 έως 20.00.

Πέμπτη 27 Δεκέμβρη, από 20.00 έως 22.00.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ