Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΜεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

thessalonikh-pame-oktwbrhs-2016

Την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που εξαθλιώνει το λαό, διαδήλωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι και στη Θεσσαλονίκη, που έδωσαν το «παρών» στο κάλεσμα Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Σωματείων και συμμετείχαν μαζικά στη συγκέντρωση και στην πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στο χώρο της συγκέντρωσης στο Άγαλμα Βενιζέλου συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που πήραν τη θέση τους πίσω από τα πανό των σωματείων τους και των Λαϊκών Επιτροπών. Μαζί με τους εργάτες βρέθηκαν και οι φοιτητές με αποφάσεις των Συλλόγων τους.

Από το βήμα της συγκέντρωσης χαιρέτισε η Σοφία Εξαδακτύλου, πρόεδρος της Εργασιακής Επιτροπής των συμβασιούχων στην καθαριότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης και μέλος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε στη νικηφόρα μάχη των συμβασιούχων για παράταση των συμβάσεών τους μέχρι τις 31/12/2017 που ήταν αποτέλεσμα μαζικών κινητοποιήσεων και απεργιακών αγώνων. Τόνισε όμως ότι ο αγώνας για σταθερή και μόνιμη δουλειά, για κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, συνεχίζεται και θα κλιμακωθεί μέσα από νέες ακόμη πιο μαζικές και πολύμορφες κινητοποιήσεις μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα.

Επίσης χαιρέτισε ο Γιώργος Ευθυμιάδης, ΓΓ του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων «Κόκα Κόλα» Θεσσαλονίκης και μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΕΠ. Αναφέρθηκε στον τρίχρονο μεγάλο αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην πολυεθνική, που εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη διεκδικώντας την επαναλειτουργία του εργοστασίου της «Κόκα Κόλα» στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε, «η πολυεθνική έχει κλείσει 7 εργοστάσια στην Ελλάδα, στέλνοντας στην ανεργία 2.500 εργαζόμενους. Θέλει να εργολαβοποιήσει τα πάντα για να μην έχει εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας, θέλει εργαζόμενους χωρίς συμβάσεις, χωρίς κανένα δικαίωμα. Δεν είναι τυχαίο ότι στον ΣΕΒ ως επικεφαλής πρωτοστατεί έτσι ώστε να μην υπογραφεί κλαδική συλλογική σύμβαση, δίνοντας το παράδειγμα και στους άλλους κλάδους».

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Γαρυφαλιά Καλαμαρά, πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Δεν θα μας τρομάξει ούτε η καταστολή, όπως στο μεγάλο συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα που βγήκαν να απαιτήσουν ζωή με αξιοπρέπεια και έφαγαν χημικά, ούτε η επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Δεν μας τρομάζει η απαράδεκτη και επικίνδυνη δικαστική απόφαση για ακύρωση του 29ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και η αναστολή των αποφάσεών του. Είναι προσάναμμα για να καούν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα μπροστά και στη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο για το συνδικαλιστικό νόμο.

Δεν μας τρομάζει ούτε όταν χρησιμοποιούν τα δικαστήρια για να επιβάλουν ακόμα και μειώσεις μισθών, όπως στη περίπτωση με μέλος της Διοίκησης από το Σύλλογο Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Ν. Θεσσαλονίκης που αρνήθηκε τη μείωση. Οργανώνουμε τον αγώνα μας.

Δεν μπορούμε να ζούμε με μισθούς ψίχουλα, χωρίς Κοινωνική Ασφάλιση, να δουλεύουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα και χωρίς δικαιώματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ