Κινητοποίηση ενάντια στις κατασχέσεις λαϊκών κατοικιών

0
7
TEST

pleisthriasmoi-na-kopsoyme-to-xeri-2

Στην κινητοποίηση έξω από την Έ ΔΟΥ, Κρυστάλλη 4 (πλατεία Αντιγονιδών) που θα γίνει την Τετάρτη 18 Οκτώβρη στις 12.30 το μεσημέρι καλούν οι Λαϊκές ΕπιτροπέςΚέντρου Θεσσαλονίκης, Πολίχνης, ΚαλαμαριάςΕ’ Διαμερίσματος και Τούμπας.

Υπογραμμίζουν την ανάγκη της οργανωμένης δράσης ώστε να υψωθούν εμπόδια για να μην ξεσπιτωθεί καμία φτωχή οικογένεια και καλούν σε επαγρύπνηση σε κάθε γειτονιά για να αποτραπούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.

Στο κάλεσμά τους αναφέρουν:

«Όχι στους εκβιασμούς, τις κατασχέσεις, τους πλειστηριασμούς και τον εμπαιγμό περί “προστασίας” της πρώτης κατοικίας από συγκυβέρνηση, τράπεζες και φοροεισπρακτικό μηχανισμό!

Η συγκυβέρνηση παρεμβαίνει συνεχώς, με στόχο τη θωράκιση των τραπεζών, των μεγαλομετόχων τους και συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου. Τους δίνει νέες κρατικές ενισχύσεις,που φορτώνονται στο κρατικό χρέος και βέβαια στις πλάτες του λαού. Η ψήφιση του 3ου μνημονίου (που δεν έκανε μόνη της η συγκυβέρνηση…) και η εφαρμογή του απαιτούν να απογειωθεί το επόμενο διάστημα το κυνήγι των εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών. Μπαίνουν στόχοι άνω των 2 δισ. ευρώ  για είσπραξη ως το Δεκέμβρη, από 750.000 πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Παρ’ όλα αυτά η συγκυβέρνηση περηφανεύεται ότι “προστατεύει την πρώτη κατοικία”…

Η όποια “προστασία” της πρώτης κατοικίας των λαϊκών νοικοκυριών έχει πέσει στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, συνδέεται με σειρά από λεόντειους όρους και προϋποθέσεις, ενώ βέβαια οι τράπεζες έχουν το ελεύθερο να προχωρούν σε πλειστηριασμούς τυχόν άλλης μικροϊδιοκτησίας των λαϊκών νοικοκυριών.

Η θηλιά των κατασχέσεων και των εκβιασμών σφίγγει και από την πλευρά του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, προκειμένου να βάλουν στο χέρι τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της λαϊκής οικογένειας. Χαρακτηριστικά, μέσα στο πρώτο 7μηνο του 2016, οι κατασχέσεις έχουν ξεπεράσει τις 187.000, με τα στοιχεία μάλιστα να δείχνουν ότι το 97% αυτών των κατασχέσεων αφορά σε ποσά κάτω των 3.000 ευρώ, επιβεβαιώνοντας έτσι το γεγονός ότι η εφορία κυνηγά μικροοφειλέτες.

Είναι χαρακτηριστικό πως η όποια “προστασία” για την πρώτη κατοικία είναι μέχρι το 2018, απαιτεί εκκαθάριση και διευθέτηση οφειλών, ρευστοποίηση όποιας άλλης περιουσίας, να μη μένει ο οφειλέτης πίσω στις δόσεις, να είναι “συνεργάσιμος”. Ζητείται πλήρες φακέλωμα των λαϊκών νοικοκυριών, στη βάση του οποίου προσδιορίζεται η “μέγιστη ικανότητα αποπληρωμής”, το ποσό, δηλαδή, που θα πρέπει να κόβουν το λαιμό τους να πληρώνουν στην τράπεζα κάθε μήνα, προκειμένου να μη χαρακτηριστούν “μη συνεργάσιμοι”… Από τον Ιούνη οι τράπεζες μπορούν να μεταβιβάζουν τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας στα περιβόητα funds (αρχικά τα άνω των 140.000 ευρώ, από 1/1/2018 όλα). Βέβαια, στα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά δίνονται “εναλλακτικές”. Μπορούν να χάσουν το σπίτι τους με όποιο τρόπο επιλέξουν: Να δώσουν το σπίτι στην τράπεζα και να το νοικιάζουν μετά από αυτή(!), να το μεταβιβάζουν “εθελοντικά” ή να το εκποιούν, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της τράπεζας.

Λαϊκή κινητοποίηση και δράση

Με την οργανωμένη δράση, μέσα από τα σωματεία, τους εργατικούς – λαϊκούς φορείς, μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές στις συνοικίες, μπορούμε να υψώσουμε εμπόδιο σε τραπεζίτες και κρατικούς μηχανισμούς, σε ντόπια και ξένα κοράκια, που μυρίστηκαν αίμα. Κανένα λαϊκό σπίτι να μην πέσει στα χέρια τους, καμιά φτωχή οικογένεια να μην ξεσπιτωθεί.

– Να έχουμε μάτια και αυτιά ανοιχτά στη γειτονιά μας. Να ενημερώνουμε για οποιαδήποτε περίπτωση πέσει στην αντίληψή μας. Κανείς να μην έχει αναστολή να μιλήσει για το πρόβλημά του στο γείτονά του, στο συνάδελφό του. Κανείς μόνος του στην κρίση!

– Οργανώνουμε κινητοποιήσεις σε τράπεζες, εφορίες και υπουργείο, στους φορείς δηλαδή που κάνουν τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς.

– Παρεμβαίνουμε για κάθε περίπτωση λαϊκής κατοικίας στο Ειρηνοδικείο που διεξάγει τη διαδικασία.

– Είμαστε σε ετοιμότητα στις γειτονιές μας για όποια ενέργεια υπεράσπισης των γειτόνων μας χρειαστεί.

– Δυναμώνουμε καθημερινά το κίνημα και τους αγώνες. Παλεύουμε για την ανατροπή της πολιτικής που γεννά φτώχεια, ανεργία και πόλεμο.

Απαιτούμε:

– Διαγραφή του συνόλου των τόκων κάθε είδους, από την κάθε είδους οφειλή και διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό για οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

– Για τις οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών, μετά τη διαγραφή των τόκων, διαγραφή σε ποσοστό 50% των οφειλών για στεγαστικά δάνεια έως 200.000 ευρώ, για καταναλωτικά δάνεια έως 30.000 ευρώ και για πιστωτικές κάρτες έως 20.000 ευρώ. Για το υπόλοιπο ποσό καμία επιβολή τόκου για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.

– Καμία πληρωμή οφειλών για τους ανέργους.

– Περαιτέρω μείωση κατά 30% στις οφειλές των επαγγελματικών δανείων και 50% για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ήδη.

– Παύση κάθε μορφής πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης.

– Κατάργηση των άδικων και αντιλαϊκών φόρων, πλήρη προστασία πρώτης και δεύτερης λαϊκής κατοικίας, φορολογία 45% του κεφαλαίου».