Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣ«Όχι στη μετατροπή του Αιγαίου σε ΝΑΤΟϊκό "ορμητήριο"»

«Όχι στη μετατροπή του Αιγαίου σε ΝΑΤΟϊκό “ορμητήριο”»

 

aigaio-nato

Ψήφισμα εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Αναλυτικά η ανακοίνωση είναι η παρακάτω:

«Η συμφωνία Μέρκελ – Νταβούτογλου να ζητήσουν την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη φρούρηση των ελληνοτουρκικών συνόρων στο Αιγαίο και των τουρκοσυριακών συνόρων, με αφορμή τον έλεγχο των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη.

Το προσφυγικό είναι πρόβλημα που προέκυψε κι ενισχύεται από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ με τους ανταγωνιστές τους  σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη. Σήμερα ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης και της πολιτικής της ΕΕ εγκλωβίζονται μαζικά χιλιάδες απελπισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι τεράστιες γιατί και με τις πρόσφατες δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου δεν απορρίπτει την παραπάνω εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ενώ παραμένει πιστή στο δόγμα του ευρωατλαντισμού, της συνδιαχείρισης του Αιγαίου κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Όσο δε για τον όρο η εμπλοκή του ΝΑΤΟ να περιοριστεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα, αυτό δεν αποτελεί παρά ένα ευχολόγιο, αφού ως γνωστόν το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του και στην ουσία ενισχύει τις επικίνδυνες βλέψεις της Τουρκίας για γκριζάρισμα του Αιγαίου. Αυτό μαρτυρά και το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ όπως κι η ΕΕ όχι μόνο δεν βγάζουν κουβέντα, αλλά παρέχουν κι ασυλία για τις συστηματικές παραβιάσεις από την Τουρκία χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Αυτοί που δημιούργησαν το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, τώρα το επικαλούνται για να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή. Ωστόσο, είναι πασίγνωστο πως οι αστικές τάξεις, οι πολιτικοί εκπρόσωποί τους, οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους, όπως είναι το ΝΑΤΟ κι η ΕΕ, δεν έχουν καμία ευαισθησία για τους λαούς και το δράμα που περνάνε. Είναι υποκριτές! Πίσω από τα προσχήματά τους βρίσκεται η διαπάλη με την καπιταλιστική Ρωσία, για την υπεράσπιση των συμφερόντων των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων, την εξασφάλιση γεωστρατηγικών θέσεων, τον έλεγχο ενεργειακών πηγών, των δρόμων μεταφοράς τους, των μεριδίων των αγορών, καθώς και την αναδιάρθρωση και την ενίσχυση της κυριαρχίας του κεφαλαίου στην περιοχή.

Τονίζουμε πως είναι επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να συνειδητοποιήσουν τον πόλεμο των συμφερόντων των μονοπωλίων, που διεξάγεται με πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς όρους, αιματοκυλώντας τους λαούς.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα χρειάζεται να πάρει θέση, να μπει εμπόδιο στα πολεμοκάπηλα σχέδια τους, να αντιταχθεί στη δράση των ιμπεριαλιστών. Να δυναμώσει το μέτωπο στις εθνικιστικές και φασιστικές αντιλήψεις που σπέρνουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Δυναμώνουμε την πάλη μας, αντιστεκομάστε. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς που αγωνίζονται. Στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που κυνηγημένοι από την απελπισία και το θάνατο αναζητούν ειρηνικό καταφύγιο.

Όχι στη μετατροπή του Αιγαίου σε ΝΑΤΟϊκό “ορμητήριο”.

Όχι στην υποκρισία της ιμπεριαλιστικής ΕΕ!

Τα γεράκια του ΝΑΤΟ δεν έχουν καμία θέση στο Αιγαίο.

Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

 Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ