Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝΕΑ«Επιστρέφουν» οι «Καρυάτιδες» της Θεσσαλονίκης

«Επιστρέφουν» οι «Καρυάτιδες» της Θεσσαλονίκης

magemenes-karyatides-thessalonikhs
Οι περίφημες «Μαγεμένες», γνωστές και ως οι «Καρυάτιδες» της Θεσσαλονίκης, «επιστρέφουν» στη «γενέθλια» πόλη, όπου δέσποζαν από το 2ο αιώνα μ.Χ. Τα οχτώ αγάλματα (της Μαινάδας, του Διονύσου, της Αριάδνης, της Λήδας, του Γανυμήδη, ενός εκ των Διοσκούρων, της Αύρας και της Νίκης), που κοσμούσαν τη λεγόμενη Στοά των Ειδώλων, εκεί όπου βρίσκεται η Αρχαία Αγορά, αρχικά θα εκτεθούν στην επετειακή 80ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης προγραμματίζεται να εκτεθούν μόνιμα σε κάποιο κεντρικό σημείο της πόλης (πιθανά στην Αρχαία Αγορά).

Τα εκθέματα θα είναι αντίγραφα, καθώς το Μουσείο του Λούβρου αρνείται να επιστρέψουν τα πρωτότυπα αγάλματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος κατασκευής των εκμαγείων κυμαίνεται στα 150.000 ευρώ, ενώ τα αγάλματα θα μπορούν να εκτεθούν και σε εξωτερικό χώρο.

Οι «Μαγεμένες» κοσμούσαν την αγορά της πόλης από το 2ο-3ο μ.Χ. Πρόκειται για τέσσερις πεσσούς, στις δύο όψεις των οποίων υπάρχουν ανάγλυφες μυθολογικές μορφές. Εκλάπησαν το 1864 από το Γάλλο Εμμανουέλ Μιλέ.

Η επιχείρηση της επιστροφής τους άρχισε αρκετά χρόνια πριν, από την περίοδο προετοιμασίας της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 1997, επανήλθε με αφορμή την ανάπλαση της Αρχαίας Αγοράς και επέστρεψε προ τριετίας, με αφορμή την προετοιμασία της πόλης για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ