Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑπαράδεκτες απειλές της διοίκησης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε βάρος εστιακών φοιτητών

Απαράδεκτες απειλές της διοίκησης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε βάρος εστιακών φοιτητών

tei_thessalonikis
Με ποινικές διώξεις απειλεί η διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, τους 210 οικότροφους των Εστιών, επειδή αρνούνται να τις εγκαταλείψουν. Θυμίζουμε ότι τόσο η Εστία όσο και όλο το ΤΕΙ παραμένουν χωρίς θέρμανση εδώ και δύο χρόνια, καθώς η προμήθεια πετρελαίου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει μπλοκάρει εδώ και δύο χρόνια στο Ελεγκτικό Συνέδριο για λόγους που σχετίζονται με τη διαγωνιστική διαδικασία. Ετσι, 16.000 φοιτητές και περίπου 450 εργαζόμενοι κάνουν μάθημα σε παγωμένες αίθουσες.

Το Συμβούλιο του ΤΕΙ, αντί να διεκδικήσει λύση, αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία των Εστιών και να διώξει τους 210 φοιτητές που διαμένουν εκεί, καθώς υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς από τα θερμαντικά σώματα που χρησιμοποιούν. Αυτήν την απόφαση κοινοποίησε στις αρχές του έτους, με προθεσμία στους οικότροφους να εγκαταλείψουν τις Εστίες μέχρι την 1η Μάρτη. Οι οικότροφοι, με απόφαση του Συλλόγου τους παραμένουν στις Εστίες και δηλώνουν ότι δε θα αποχωρήσουν, αφού δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα εργασιών και δεν έχει βρεθεί λύση για τη μετεγκατάστασή τους χωρίς επιβάρυνση των ίδιων και των οικογενειών τους.

Τη Δευτέρα, 2 Μάρτη, οι οικότροφοι είδαν θυροκολλημένο στις πόρτες τους ένα έγγραφο του Συμβουλίου του Ιδρύματος με το οποίο απειλούνται με ποινικές διώξεις, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνονται ότι το Ιδρυμα δεν φέρει καμία ευθύνη απέναντί τους. Δηλαδή, η διοίκηση δε δίνει καμία λύση για το πού θα πάνε να μείνουν οι οικότροφοι, δεν ανακοινώνει χρονοδιάγραμμα για τις απαραίτητες επιδιορθώσεις στις Εστίες, ενώ στέλνει ένα απειλητικό έγγραφο με το οποίο επί της ουσίας θέλει να διασφαλίσει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί σε περίπτωση ατυχήματος.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Δεδομένης της παρόδου του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος το οποίο σας δόθηκε με σκοπό να προετοιμάσετε καταλλήλως την προσωρινή σας αποχώρηση από τους χώρους της Εστίας, σας ενημερώνουμε ότι ενδεχόμενη μη συμμόρφωσή σας στην ως άνω απόφαση του Συμβουλίου του ΑΤΕΙ/Θ συνεπάγεται αυτομάτως όλες τις εκ του νόμου συνέπειες. Ιδίως δε, θεμελιώνεται ποινική σας ευθύνη, καθότι αφ’ ης στιγμής παρεμποδίζετε διά της παρουσίας σας την εκτέλεση των αναγκαίων ενεργειών, τελείτε το ποινικό αδίκημα του άρθρου 288 παρ. 1 Π.Κ. Κατόπιν λήψης της απόφασης του Συμβουλίου και της επανειλημμένης προειδοποίησής μας για την εκκένωση των επίμαχων χώρων δεν υφίσταται καμία ευθύνη του Ιδρύματός μας απέναντί σας».

Το άρθρο 288 του Ποινικού Κώδικα αναφέρεται στην «παρεμπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου» και στην πρώτη του παράγραφο προσδιορίζει ότι «όποιος με πρόθεση ματαιώνει ή δυσχεραίνει την ενέργεια που είναι αναγκαία για να αποτραπεί ή να κατασταλεί ένας κοινός κίνδυνος που υπάρχει ή που επίκειται τιμωρείται με φυλάκιση, αν δεν συντρέχει περίπτωση αυστηρότερης τιμώρησης σύμφωνα με άλλη διάταξη».

Την ίδια ώρα βέβαια, η διοίκηση του ΤΕΙ προφορικά ενημερώνει τους φοιτητές ότι μπορούν να μείνουν με δική τους ευθύνη.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, με παρέμβασή του την περασμένη βδομάδα στο Συμβούλιο του ΤΕΙ, κατήγγειλε τη στάση του Ιδρύματος και απαίτησε: Να μπει εδώ και τώρα πετρέλαιο στο ΤΕΙ. Αμεση ενοικίαση δωματίων για τους εστιακούς για όσον καιρό χρειαστεί. Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την ασφαλή λειτουργία των Εστιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ