Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑ«Αδιάλλακτο μέτωπο αντιπαράθεσης με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό»

«Αδιάλλακτο μέτωπο αντιπαράθεσης με τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό»

stoltidhs-lewnidas
Στην περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης, η ζωή για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, μετά τις εκλογές, συνεχίζει να κυλάει στις ίδιες «ράγες» με την προηγούμενη κυβέρνηση. Ορισμένα παραδείγματα:
  • Γενικεύεται παντού η απληρωσιά. Στο Εμπόριο, στην Ανακύκλωση, στα εργοστάσια χάρτου, στον ιματισμό – δέρμα, στον βιομηχανικό επισιτισμό, πολύ έντονα στα ξενοδοχεία και σε αλυσίδες ζαχαροπλαστείων, αλλά και στην ιδιωτική Υγεία, ιδίως στα διαγνωστικά κέντρα.
  • Εχουμε απολύσεις στον όμιλο «Μαρινόπουλου», στα καταστήματα «Αρβανιτίδης», που κάποια τελικά θα κλείσουν, στις καθαρίστριες και στους φύλακες που δουλεύουν με εργολαβίες, αν και στη συγκεκριμένη φάση η κατάσταση είναι σε ύφεση.
  • Εντείνονται οι εκβιασμοί για ατομικές συμβάσεις παντού και ιδιαίτερα σε κλάδους όπως ο επισιτισμός, στους υπαλλήλους συμβολαιογραφείων, στους τεχνικούς ανελκυστήρων.
  • Οι μειώσεις μισθών είναι συνεχείς, μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων, όπως η πρόσφατη του ΟΤΕ με μείον 11%, στον βιομηχανικό επισιτισμό (ΕΔΕΣΜΑ, ΠΑΣΙΑΣ, CRETA, ΔΕΛΤΑ) και προσεχώς φαίνεται ν’ ανοίγει ζήτημα και στον ΟΑΣΘ. Οπου η εργοδοσία δεν τα καταφέρνει, όπως έγινε στην «Διακονία», αξιοποιεί την «εκ περιτροπής» εργασία.
  • Διευρύνεται παντού η χρήση επιδοτούμενων προγραμμάτων για τη βραχύχρονη απασχόληση ανέργων, ενώ σε πολλούς χώρους μετά από απολύσεις γίνονται προσλήψεις με τους μισθούς που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
  • Εξελίσσονται επιθέσεις σε βάρος της συνδικαλιστικής δράσης, όπως η απόλυση μετά από απεργία στα «Daylicious», που πετύχαμε την επαναπρόσληψη, αλλά και η αγωγή κατά της γραμματέα του κλαδικού σωματείου υπαλλήλων συμβολαιογραφείων, επειδή δεν υπογράφει την ατομική σύμβαση.
Τα προβλήματα οξύνονται και σε άλλους χώρους, στρατηγικής σημασίας και με πολλούς εργαζόμενους, όπως η ΕΥΑΘ, η ΕΛΒΟ, το λιμάνι, η ΔΕΗ. Εκεί, με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και την παραπλάνηση που επιχειρεί, είναι ιδιαίτερα έντονο το κλίμα της ευφορίας και της αναμονής, γεγονός που κάνει πιο δύσκολη τη δική μας παρέμβαση.

Ελπίδες έχει αναπτερώσει η κυβέρνηση και στην περίπτωση των εργαζομένων στα έργα κατασκευής του Μετρό με την παρέμβασή της για παράταση της διαβούλευσης με την εργολαβία, ενώ ο πέλεκυς των απολύσεων συνεχίζει να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, διαφαίνεται κινητικότητα στην κατεύθυνση της αναμόρφωσης των συσχετισμών σε επιχειρησιακά σωματεία. Αυτό εκφράζεται είτε με ενδοπαραταξιακές κόντρες, όπως στην ΕΥΑΘ, είτε με αντιπαραθέσεις που αποκαλύπτουν σωματεία – «σφραγίδες» και «μαϊμού», επειδή αλλάζουν χέρια.

Σε όλα αυτά τα μέτωπα, μέσα σε συνθήκες σύνθετες, παρεμβαίνουν καθημερινά οι δυνάμεις μας, αλλού αδύναμα, αλλού πιο σχεδιασμένα. Παλεύουμε για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης διεκδικητικών αγώνων, με τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση από τα κάτω, στη βάση του πλαισίου πάλης που αποφασίσαμε, εμπλουτισμένο με τα ιδιαίτερα αιτήματα του κάθε κλάδου και χώρου δουλειάς.

Αυτό που έχει σημασία να δείχνουμε πιο πειστικά, είναι το νήμα που συνδέει αυτά που σήμερα ζουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους με τη στρατηγική του κεφαλαίου, η οποία υπηρετείται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ ανεξάρτητα από μείγμα διαχείρισης, ανεξάρτητα από το αν μια κυβέρνηση υπογράφει μνημόνια ή παράταση των δανειακών συμβάσεων, ανεξάρτητα ακόμα και από το αν μια χώρα έχει μνημόνια ή όχι.

Αυτές οι στρατηγικές κατευθύνσεις είναι που επιβάλλουν τις ιδιωτικοποιήσεις με κάθε τρόπο. Που προωθούν την απαλλαγή του κεφαλαίου από τις υποχρεώσεις του απέναντι στην Κοινωνική Ασφάλιση, την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, έως την εξάλειψη της σταθερής και μόνιμης δουλειάς, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας.

Καθετί που ζουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει – και αυτό είναι δικό μας καθήκον να το αναδείξουμε – να μπορούν να αναγνωρίζουν ότι είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτών των δεσμεύσεων, για λογαριασμό του κεφαλαίου. Να μπορούν επίσης να διακρίνουν ότι οι προεκλογικές διακηρύξεις της σημερινής συγκυβέρνησης, όπως και τα έργα της μετεκλογικά, αφορούν μόνο στη διαχείριση και όχι στην εξάλειψη των συνεπειών που έχει για το λαό η εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων.

Η ανάδειξη και η κατανόηση από τους εργαζόμενους αυτής της πραγματικότητας είναι βασικός όρος για την απόκρουση ιδεολογημάτων που στόχο έχουν την ενσωμάτωση, την ταξική συνεργασία. Είναι όρος αναγκαίος για να γίνουν βήματα στην κατεύθυνση της ταξικής συσπείρωσης, της ανάπτυξης αγώνων με ταξική συνέπεια και αντοχή.

Εχοντας σταθερά στον προσανατολισμό μας την ανασύνταξη του κινήματος, έχοντας αδιάλλακτο μέτωπο αντιπαράθεσης με τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό, παλιό και νέο, με επίγνωση των δυσκολιών και των δικών μας αδύναμων πλευρών, σχεδιάζουμε την παρέμβασή μας σε όλα τα μέτωπα, ρίχνοντας βάρος στα πρωτοβάθμια σωματεία, στην καλύτερη λειτουργία τους, για να γίνουν αυτά οι πραγματικοί οργανωτές στο χώρο τους.

Ταυτόχρονα, ετοιμαζόμαστε για την τελική ευθεία ενόψει του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με στόχο να παρακολουθήσουμε παντού τις διεργασίες, να παρέμβουμε έγκαιρα για να ακυρώσουμε νοθείες, να αυξήσουμε και να ανανεώσουμε τις δικές μας δυνάμεις, αξιοποιώντας τη δουλειά που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Λεωνίδας ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ

Γενικός Γραμματέας Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ