Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΤραγικές οι απαντήσεις για το 25ο Δημοτικό Ευόσμου

Τραγικές οι απαντήσεις για το 25ο Δημοτικό Ευόσμου

Οι αρμόδιοι δεν «ιδρώνουν» ούτε όταν κινδυνεύουν να καούν παιδιά!

Τραγικές είναι οι απαντήσεις που δόθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία στην ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου για το 25ο Δημοτικό του Ευόσμου. Θυμίζουμε ότι λίγο καιρό πριν είχαμε την φωτιά σε kibo του συγκεκριμένου δημοτικού σχολείου και ευτυχώς από τύχη δεν υπήρξαν ούτε τραυματισμοί, ούτε θύματα!

Ενώ λοιπόν συνέβη ένα τέτοιο τραγικό περιστατικό και ενώ θα περίμενε κανείς ότι έστω από «πολιτικαντισμό» η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση θα έδιναν λύση στο πρόβλημα του συγκεκριμένου μόνο σχολείου, όχι μόνο δεν έδωσαν λύση αλλά προχώρησαν και σε απαντήσεις χλευασμού και διακωμώδησης του φόβου και του πόνου των γονέων! Γιατί μόνο ως διακωμώδηση θα μπορούσε να εκλάβει κανείς τις επίσημες απαντήσεις των αρμόδιων υπουργείων (τις οποίες παραθέτουμε παρακάτω), αλλά και τις απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής!

Το ένα υπουργείο «πετά» την ευθύνη στο άλλο, όλα τα υπουργεία μαζί στον δήμο και στην Περιφέρεια, ο δήμος και η περιφέρεια στα υπουργεία και όλοι μαζί τελικά στο κακό το ριζικό μας! Ο κοινός παρονομαστής είναι ότι είναι όλοι συνυπεύθυνοι γιατί πρεσβεύουν, υπερασπίζουν, υπηρετούν και εφαρμόζουν την ίδια βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική.

Υπουργεία και δημοτική αρχή βρίσκουν διαφορετικά επιχειρήματα, λόγους και «κολλήματα» για να μην χτιστεί ποτέ αυτό το «έρμο» το 25ο Δημοτικό! Υπουργεία και δημοτική αρχή δεν έλυσαν προσωρινά ούτε καν το πρόβλημα της στέγασης των μαθητών που έκαναν μάθημα στο kibo που κάηκε! Αντί να φροντίσουν να λυθεί το ζήτημα σε χρόνο μηδέν, κατέφυγαν στα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία έκαναν δωρεά τις προκατασκευασμένες αίθουσες!! Αυτά που πρέπει να μας απαντήσουν ο κύριος Λαφαζανίδης και το αστικό κράτος που υπηρετεί και εκφράζει είναι τα εξής:

α) Πως είναι δυνατόν το αστικό κράτος του να μην έχει 1 εκατομμύριο ευρώ για να χτίσει ένα σύγχρονο σχολείο, αλλά να έχει 4 δισεκατομμύρια ευρώ για να δώσει μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση της Alpha;

β) Που τα βρήκαν τα χρήματα της δωρεάς τα «καημένα» τα Ελληνικά Πετρέλαια, που μαστίζονται από την κρίση, όπως και οι υπόλοιποι «καημενούληδες» βιομήχανοι, τραπεζίτες και εφοπλιστές;!

γ) Αφού τα Ελληνικά Πετρέλαια είχαν 20.000 ευρώ γιατί δεν μας τα έδωσαν σαν τμήμα του χρέους των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ προς τον δήμο μας και μας τα έδωσαν ως δωρεά;!

δ) Γιατί κύριε Λαφαζανίδη ηρωοποιείτε εσείς και η διοίκησή σας, καθώς και το αστικό σας κράτος, τους βιομήχανους των Ελληνικών Πετρελαίων οι οποίοι την ίδια στιγμή που μας πνίγουν, μας ρυπαίνουν και μας χρωστούν, μας πετούν ψίχουλα σαν καθρεφτάκια σε ιθαγενείς;!

Αυτό που πρέπει να αντιληφθεί η παιδαγωγική κοινότητα είναι ότι ούτε το κράτος, αλλά ούτε και ο δήμος δεν έχουν σκοπό να λύσουν, όχι μόνο το ζήτημα της σχολικής στέγης, αλλά και κανένα ζήτημα που «κατατρώει» την εργατική λαϊκή οικογένεια. Εάν γονείς, παιδαγωγοί, μαθητές δεν βγουν στο δρόμο του αγώνα, κανένας δεν πρόκειται να τους ακούσει. Εάν δεν δημιουργηθεί κίνημα ισχυρό που θα θέτει επί τάπητος την επίλυση των προβλημάτων του λαού και αγωνιστικά θα διεκδικεί λύσεις, το μόνο που θα έχουν να περιμένουν οι γονείς του 25ου δημοτικού σχολείου του Ευόσμου, καθώς και ολόκληρη η παιδαγωγική κοινότητα, θα είναι κοροϊδίες σαν τις απαντήσεις των υπουργείων που παραθέτουμε παρακάτω!

 

Η απάντηση του υπουργείου παιδείας

Απάντηση στην Ερώτηση

με αριθμό 8494/14-3-13

Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμό 8494/14-3-13, την οποία κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου σχετικά με το 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, και στα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αρμόδια για τη σχολική στέγη σε συνεργασία με τις οικείες Περιφέρειες.

Η εποπτεία της Ο.Σ.Κ. Α.Ε. έχει μεταφερθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, πρώην Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (Π.Δ. 189/05-11-2009 άρθρο 7). Η ανωτέρω μεταφορά της εποπτείας αφορά το κατασκευαστικό έργο και ιδίως τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, οργάνωση, εξοπλισμό καθώς και τις συναφείς προμήθειες και εργασίες κάθε είδους έργου υποδομής (Π.Δ. 24/15-11-2010 άρθρο 3). Επιπλέον, στην αρ. Δ16γ/01/475/Γ Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 2731/τ.Β΄/21-11-2011), έγινε συγχώνευση των εταιρειών Ο.Σ.Κ. Α.Ε., Δ.ΕΠ.Α.ΝΟ.Μ. Α.Ε., και ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε. σε ένα νέο φορέα με τίτλο «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.».

1 Απριλίου 2013

Απάντηση Υπουργείου Εσωτερικών

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ. Θεοδόσιος Κωνσταντινίδης και κα Ελένη Γερασιμίδου, με θέμα «Να κατασκευαστεί νέο σχολικό κτίριο για το 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου μετά και την πρόσφατη φωτιά σε αίθουσα διδασκαλίας», κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει στοιχεία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και το Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου αντίστοιχα με τα υπ’ αριθμ. πρωτ. 10767/21-03-2013 και 10987/21-03-2013 έγγραφα. Ευθύς μόλις περιέλθουν οι σχετικές απαντήσεις, θα ενημερωθεί η Εθνική Αντιπροσωπεία με νεότερο έγγραφό μας.

Κατά τα λοιπά, αρμόδια να ενημερώσουν την Εθνική Αντιπροσωπεία είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία, καθώς και το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, στο οποίο κοινοποιείται το παρόν με φωτοαντίγραφο της Ερώτησης.

5 Απριλίου 2013

Απάντηση υπουργείου οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Να κατασκευαστεί νέο σχολικό κτίριο για το 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου μετά και την πρόσφατη φωτιά σε αίθουσα διδασκαλίας».

Σε απάντηση της με αριθμ.πρωτ. 8494/14.3.2013 ερώτησης που κατέθεσαν οι παραπάνω Βουλευτές, σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας γνωρίζουμε ότι αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτόμενο Υπουργείο Εσωτερικών.

12 Απριλίου 2013-04-28

Απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης

Σε απάντηση των παραπάνω σχετικών Ερωτήσεων, παρακαλούμε να πληροφορήσετε τις κυρίες και κυρίους Βουλευτές, τα εξής:

 

Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), σύμφωνα με υπ’ αρ.49/02.04.2013 έγγραφό του, κατά την εκπόνηση μελετών στην κατασκευή των σχολικών υποδομών όλων των βαθμίδων, τηρεί τους ισχύοντες Γενικούς και Ειδικούς Κανονισμούς (Γενικό Οικοδομικό, Κτιριοδομικό, Πυροπροστασίας Κτιρίων, Σκυροδέματος και Αντισεισμικό), ενώ παράλληλα τηρεί τους Ευρωκώδικες.

Οι εκπονηθείσες μελέτες του Οργανισμού, συνοδεύονται από μελέτες παθητικής και ενεργητικής πυρασφάλειας, πιστοποιητικό Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ακολουθώντας παράλληλα συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας, για την αποτροπή κινδύνων από οχλούσες χρήσεις, από εστίες ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ηχορύπανσης, ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, πυρκαγιάς και εκρήξεων.

Κατά το σχεδιασμό των Δημοσίων Διδακτηρίων, ο Ο.Σ.Κ. εφαρμόζει τον «Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης κτιρίων» (Κ.Εν.Α.Κ.), και έχει ήδη προχωρήσει σε γενικευμένη εφαρμογή Βιοκλιματικών Δράσεων, ενώ παράλληλα έχει συντάξει και εφαρμόζει προδιαγραφές οι οποίες καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων ασφαλείας και ΑΜΕΑ.

Ο Ο.Σ.Κ. μετά από εξέταση του νέου αιτήματος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 25ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, ενημέρωσε με το υπ’ αριθ. ΕΓ.37.00/692/18.01.2013 έγγραφό του το Δήμαρχο Κορδελιού – Ευόσμου, ότι για την ένταξη του Διδακτηρίου στο πρόγραμμα μελετών του Ο.Σ.Κ. (με σκοπό την ολοκλήρωσή του και την απαραίτητη ωριμότητά του για τη χρηματοδότησή του από το Ε.Σ.Π.Α.), απαιτείται να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αναλυτικά αναφέρονται στο παραπάνω έγγραφο (έγγραφο αίτημα της αρμόδιας Υπηρεσίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΦΕΚ Ίδρυσης και ΦΕΚ Χαρακτηρισμού (οικοπέδου), Πρακτικό Καταλληλότητας, Τίτλους κυριότητας, Απόφαση Παραχώρησης χρήσης του οικοπέδου στον ΟΣΚ, Τοπογραφικό Διάγραμμα, Βεβαίωση Υψομέτρων και Προσπελασιμότητας).

Ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, πρότεινε την ανέγερση του 25ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων περίπου, ιδιοκτησίας του Δήμου. Η πρόσφατα συσταθείσα, από το Δήμο, επιτροπή καταλληλότητας, διαπίστωσε την ύπαρξη πυλώνων της Δ.Ε.Η. σε απόσταση 120μ, από το εν λόγω οικόπεδο και αναμένει την απάντηση του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος», προκειμένου να ολοκληρωθεί το Πρακτικό Καταλληλότητας του οικοπέδου.

Ο Ο.Σ.Κ., θα ανταποκριθεί θετικά για τη χρηματοδότηση του Δήμου, για την προμήθεια αιθουσών ελαφράς προκατασκευής, για την προσωρινή κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του 25ου Δημοτικού Σχολείου.

22 Απριλίου 2013

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ