Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑλληλεγγύη στους πρόσφυγες από την ΟΓΕ και σωματεία εργαζομένων

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από την ΟΓΕ και σωματεία εργαζομένων

Φωτογραφία αρχείου
Στον προσφυγικό οικισμό που λειτουργεί στη Νέα Απολλωνία Θεσσαλονίκης βρέθηκε την Τρίτη αντιπροσωπεία των Συλλόγων Γυναικών της ΟΓΕ και των Σωματείων Οικοδόμων και Μετάλλου, προκειμένου να παραδώσει φάρμακα και υγειονομικό υλικό, συνεχίζοντας τις δράσεις αλληλεγγύης.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι η υγειονομική υπηρεσία είναι ανύπαρκτη, μετά την αποχώρηση, εδώ και τρεις εβδομάδες, του μοναδικού γιατρού που υπήρχε. Σε μια δομή όπου φιλοξενούνται περίπου 1.300 πρόσφυγες, εκ των οποίων περίπου 300 – 350 παιδιά, δεν υπάρχει ούτε γιατρός ούτε νοσηλευτής. Οι ανάγκες καλύπτονται με τη μεταφορά των ασθενών στο Κέντρο Υγείας Μαδύτου και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Μία τέτοια περίπτωση υπήρξε χτες, την ώρα την επίσκεψης της αντιπροσωπείας. Κλήθηκε ασθενοφόρο, το οποίο έφτασε μετά από μία ώρα, για να μεταφέρει μια γυναίκα που αντιμετώπιζε πρόβλημα. Το ασθενοφόρο δεν μπήκε στον οικισμό. Παρέλαβε την ασθενή από τη στάση που υπάρχει έξω από τον οικισμό, πάνω στην παλιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας.

Η ανάγκη να συνεχιστεί η συγκέντρωση φαρμάκων, ειδικά για παιδιά, ρούχων, κουβερτών κ.λπ., καθώς και οι δράσεις στήριξης προς τους πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στις Σέρρες, αναδείχθηκε μέσα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Σερρών.

Καταγγέλθηκε το κλίμα που προσπαθούν να διαμορφώσουν διάφοροι αντιδραστικοί κύκλοι ώστε να στρέψουν τον κόσμο ενάντια στους πρόσφυγες και μετανάστες, τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Αναδείχθηκε ότι η απάντηση πρέπει να δοθεί με ένταση της αλληλεγγύης, με την αποκάλυψη των αιτιών που γεννούν την προσφυγιά και τη μετανάστευση, με την καταγγελία της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και της Συνθήκης του Δουβλίνου, που οδηγούν στον εγκλωβισμό των προσφύγων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ