Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΤο Σάββατο 29 Δεκέμβρη το κέντρο του Ευόσμου θα πλημμυρίσει με τραγούδια,...

Το Σάββατο 29 Δεκέμβρη το κέντρο του Ευόσμου θα πλημμυρίσει με τραγούδια, χορούς και έθιμα του Πόντου

Το Σάββατο στις 29 Δεκέμβρη το κέντρο του Ευόσμου θα πλημμυρίσει με τραγούδια, χορούς και έθιμα του Πόντου. Στις 11 το πρωί θα ξεκινήσει από την έδρα του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων και μέχρι τις 3 η ώρα το μεσημέρι στους δρόμους γύρω από την πλατεία του Ευόσμου θα χορεύουν οι Μωμόγεροι.

Ο Μώμος ήταν ο θεός του γέλιου και της σάτιρας, η προσωποποίηση της μομφής και της κατηγορίας. Οι ιερείς του Μώμου, οι ακόλουθοί του είναι οι Μωμόγεροι. Oι “Μωμό’εροι” είναι έθιμο του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα έως Θεοφάνια), που πραγματοποιείται για την ευετηρία (καλή χρονιά). Οι ομάδες των Μωμό΄ερων βγαίνουν στους δρόμους και όλοι μαζί, με φωνές, κραυγές, θορύβους από κουδούνια, βήματα χορού, μουσική, τραγούδια και παράλληλη δράση όλων των θεατρικών προσώπων, όχι μόνο θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον του κοινού που θα τους ακολουθεί από μαγαζί σε μαγαζί στο κέντρο του Ευόσμου, αλλά θα προκαλέσουν και τη συμμετοχή του κοινού στο δρώμενο. Οι Μωμόγεροι θα σταματήσουν έξω από όλα τα μαγαζιά που θα έχουν στρωμένο τραπέζι με κρασί ή τσίπουρο και εδέσματα για τους Μωμόγερους.

Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου αναβιώνει φέτος για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο κέντρο του Ευόσμου το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων. Πέρυσι η αναβίωση του εθιμικού δρώμενου προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού σε όσους είχαν την τύχη να βρίσκονται στον Εύοσμο και να το παρακολουθήσουν.

Κατά τη διάρκεια του δρώμενου στους δρόμους γύρω από την πλατεία, στην κεντρική πλατεία του Ευόσμου θα βρίσκονται λυράρηδες, μουσικοί και τραγουδιστές του Συλλόγου προκειμένου να στηθεί ποντιακό γλέντι, ενώ θα υπάρχουν και ποντιακά εδέσματα για όσους βρεθούν στην πλατεία του Ευόσμου και συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις. Στις 3 περίπου το μεσημέρι οι Μωμόγεροι με την συνοδεία τους θα μπούνε στην πλατεία, θα ενωθούνε με τον κόσμο που θα συμμετέχει στο Ποντιακό γλέντι και θα δημιουργήσουν ένα πραγματικό μίγμα χαράς και ψυχαγωγίας.

Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» αναβιώνει το έθιμο των Μωμόγερων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε συνεργασία με το Ελληνικό Σωματείο «ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ» και με τον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου.

Το τελευταίο διάστημα ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου ξεκίνησε την λειτουργία τμήματος Μωμόγερων με την προσδοκία ότι του χρόνου οι Μωμόγεροι δεν θα αναβιώνουν μόνο στο κέντρο αλλά και σε άλλες συνοικίες του Ευόσμου.

Δημήτρης Φωτιάδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ