Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΚαταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας στο δήμο της Θεσσαλονίκης

Καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας στο δήμο της Θεσσαλονίκης

Καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας, τη μη απόδοση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και τη μη πληρωμή της προσαύξησης του μισθού στους εργαζόμενους της καθαριότητας για εργασία τις Κυριακές, τις αργίες και εργασία βραδινές ώρες (εξαιρέσιμα – νυχτερινά), κατέθεσε η ΔΑΣ Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης στη Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας και στην Επιθεώρηση Εργασίας κεντρικού τομέα.

Όπως σημειώνει η ΔΑΣ, κατέθεσε καταγγελία στη Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας «σε συνέχεια καταγγελίας που είχαμε κάνει στις 25 Γενάρη για τη μη απόδοση των ΜΑΠ στους εργαζόμενους και τις συνθήκες εργασίας στο Δ. Θεσσαλονίκης» και στην Επιθεώρηση Εργασίας κεντρικού τομέα «για τη μη καταβολή της αποζημίωσης των ΜΑΠ παρελθόντων ετών (2012-2016) στους δικαιούχους εργαζόμενους, βάσει του νόμου 4483/2017, αν και έχουν περάσει 7 μήνες από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την πληρωμή της αποζημίωσης, καθώς και για τη μη πληρωμή για μήνες της προσαύξησης του μισθού στους εργαζόμενους της καθαριότητας για εργασία Κυριακές-αργίες και εργασία βραδινές ώρες (εξαιρέσιμα – νυχτερινά)».

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 7 Ιούνη, σε συνεδρίαση του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης (που έγινε μετά από δύο μήνες) η ΔΑΣ κατέθεσε πρόταση για καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας και κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Η πλειοψηφία του ΣΕΔΘ «Δύναμη Ενότητας» και ΑΔΗΚ δεν έβαλαν ούτε σε ψηφοφορία την πρόταση και συνέστησαν «υπομονή» στους εργαζόμενους. «Για ακόμη μία φορά, παρά τις κοκορομαχίες μεταξύ τους, δίνουν χέρι βοηθείας στη διοίκηση Μπουτάρη. Το ίδιο βέβαια πράττουν και άλλα σωματεία του δήμου («Ενωτικός Σύλλογος», κ.ά.)», σημειώνει η ΔΑΣ και προσθέτει:

«Η διοίκηση, στηριζόμενη στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, περικόπτει νόμιμες και απαραίτητες παροχές προς τους εργαζόμενους, όπως τα ΜΑΠ, καθυστερεί για μήνες πληρωμές γιατί βάζει άλλες προτεραιότητες, π.χ. πληρωμές εργολάβων – ιδιωτικών εταιρειών που έχουν κατακλύσει τις υπηρεσίες, εκδηλώσεις, κ.ά. Καταντούν γελοίες οι δικαιολογίες και η μετάθεση ευθυνών από τη διοίκηση.

Η κατάσταση σε αρκετές υπηρεσίες του δήμου είναι κακή, με τη συνειδητή και σχεδιασμένη απαξίωσή τους από τη διοίκηση Μπουτάρη. Σε κάποιες είναι και επικίνδυνη, όπως στην καθαριότητα, με τη μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, τις ελλείψεις εργαλείων, μέσων και υλικών, τα επικίνδυνα οχήματα και μηχανήματα. Αυτό ομολογείται και από τη διοίκηση, όπως στην περίπτωση του ΣΜΑ.

Τη λύση των προβλημάτων θα φέρει η κινητοποίηση και ο αγώνας των εργαζομένων. Αυτό θα επιδιώξει η ΔΑΣ.

Σημείωση: Η πληρωμή ενός ή δύο μηνών νυχτερινών και εξαιρέσιμων στους εργαζόμενους της καθαριότητας στις 27 Ιούνη δεν αλλάζει την ουσία του προβλήματος, αφού οι εργαζόμενοι θα εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι για αρκετούς μήνες και θα φορτώνονται και άλλοι. Καμία διάθεση δεν υπάρχει από τη διοίκηση να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για τις πληρωμές και την εξόφληση των δεδουλευμένων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ