Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΟι Μωμόγεροι στον Εύοσμο στις 30 Δεκέμβρη

Οι Μωμόγεροι στον Εύοσμο στις 30 Δεκέμβρη

Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» σε συνεργασία με το Ελληνικό Σωματείο «ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ» και με τον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου θα αναβιώσει φέτος στις 30 Δεκέμβρη για πρώτη φορά στον Εύοσμο τα «Μωμο΄ερι̤α», το έθιμο του Δωδεκαημέρου των Ελλήνων του Πόντου.

Από τον Οκτώβρη του 2017 ξεκίνησε η προετοιμασία του δρώμενου με πραγματοποίηση σεμιναρίων από τον κύριο Αλεξανδρίδη Κώστα, ηθοποιό και Πρόεδρο του Ελληνικού Σωματείου «Οι Μωμόγεροι», ο οποίος στηρίζει τον Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου στη δημιουργία του τμήματος των «Μωμόγερων». Σκοπός του Συλλόγου είναι να πετύχει την ετήσια αναβίωση του εθίμου.

Το Μάρτιο του 2015 οι Μωμό’εροι έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας και στις 30 Νοεμβρίου 2016, εντάχθηκαν στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Οι Μωμόγεροι θα ξεκινήσουν το δρώμενο μετά τις 11 το πρωί και θα ακολουθήσουν την διαδρομή από την έδρα του Συλλόγου στην οδό Παναγίας Κρεμαστής, Αριστοτέλους, Τζαβέλλα, πλατεία Ευόσμου, πεζόδρομος Ευόσμου, 28ης Οκτωβρίου, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Τζαβέλλα, πλατεία Ευόσμου. Κατά τη διαδρομή παιδιά του Συλλόγου ντυμένα με παραδοσιακές Ποντιακές φορεσιές θα διανέμουν φυλλάδιο στους περαστικούς που θα εξηγεί το δρώμενο των Μωμόγερων. Στην πλατεία που θα καταλήξουν οι Μωμόγεροι γύρω στις 15:00, η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με Ποντιακό γλέντι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ