Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΣυνέδριο του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη

Συνέδριο του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίζονται αδιαλείπτως, και επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι πάσης φύσεως δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στη χώρα, με βασικό άξονα την παραπέρα προετοιμασία, μέσα από συνεχείς διαδικασίες εκπαίδευσης και κατάρτισης, για να προασπίσει τα ευρωατλαντικά συμφέροντα -και με στρατιωτικά μέσα και επιχειρήσεις παντού στον πλανήτη- στον ανταγωνισμό με άλλα κέντρα. Επικίνδυνοι για το λαό σχεδιασμοί, όπου θέλει να συμμετάσχει και η ντόπια άρχουσα τάξη, διεκδικώντας τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτήν τη βάση, την ερχόμενη βδομάδα, από 16 έως 19 Φλεβάρη, μια σειρά υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της συμμαχίας μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη για τη διενέργεια του ΝΑΤΟικού Συνεδρίου Συγχρονισμένης Εκπαίδευσης (Training Synchronisation Conference, TSC).

Άλλωστε, πιστή καθώς είναι και η νέα κυβέρνηση στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ντόπια αστική τάξη έναντι του ευρωατλαντικού άξονα, η Ελλάδα είναι «φιλοξενούσα» και «συνδιοργανώτρια χώρα» (όπως αναφέρουν αρμόδιες στρατιωτικές πηγές), μέσω του Γ’ Σώματος Στρατού, συνδιοργανώτρια με το ACT (Allied Command Transformation), μηχανισμό του ΝΑΤΟ που επιβλέπει σειρά διαδικασιών για τη μετεξέλιξη και προσαρμογή των ΝΑΤΟικών δομών, δυνάμεων, ικανοτήτων και δόγματός του στις σύγχρονες συνθήκες. Σε ό,τι αφορά το ρόλο που παίζει στους σχεδιασμούς της συμμαχίας, υπενθυμίζουμε ότι το Γ’ ΣΣ είναι χαρακτηρισμένο και αναβαθμισμένο σε «NATO Rapid Deployable Corps – GR» (ΝRDC-GR), δηλαδή στρατηγείο άμεσης ανάπτυξης δυνάμεων.

Η ατζέντα του ΝΑΤΟικού συνεδρίου

Στα του Συνεδρίου, όπως τονίζεται στα σχετικά ΝΑΤΟικά έγγραφα, «το TSC έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα εξαιρετικό φόρουμ για να φέρει σε επαφή τους ειδικούς Εκπαίδευσης και Κατάρτισης από τα στρατηγεία της Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (NCS) και της Δομής Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (NFS), μαζί με ειδικούς από κράτη συμμάχους και εταίρους, να ενημερωθούν και να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε όλο το φάσμα της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης».

Στις εργασίες του Συνεδρίου περιλαμβάνονται θεματικές όπως η «Στρατηγική συζήτηση για το παρόν καθεστώς των ασκήσεων του ΝΑΤΟ, τα μελλοντικά πλάνα και προσδοκίες». Επίσης, σε ειδική συνεδρία θα αναζητηθούν τρόποι «αμοιβαίας συνεργασίας για την προώθηση των αρχικών στόχων και τομέων πρακτικής στρατιωτικής συνεργασίας», θα γίνει δε συζήτηση επί του ΝΑΤΟικού Προγράμματος Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (MTEP) 2016-2020.

Σχέδια και για την «Αιχμή του Δόρατος» κόντρα στη Ρωσία

Αναμένεται δε να γίνει συζήτηση και για το πρόγραμμα ασκήσεων της Υψηλής Ετοιμότητας Κοινής Δύναμης του ΝΑΤΟ (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF).

Σημειωτέον επ’ αυτού, στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, την προηγούμενη Πέμπτη, υπό την προεδρία του γγ της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, αποφασίστηκε η παραπέρα ενίσχυση της υφιστάμενης Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force) ώστε από τους 13.000 μάχιμους που αριθμεί σήμερα να φτάσει τους 30.000 (απολαμβάνοντας πλέον καθεστώς ΝΑΤΟικής μεραρχίας).

Από αυτούς, 5.000 θα αποτελούν τη Δύναμη «Αιχμή του Δόρατος» («Spearhead Force») -αυτή είναι βασικά η VJTF- η σύσταση της οποίας αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, το Σεπτέμβρη του 2014, προκειμένου να παραταχθεί στην Ανατολική Ευρώπη στα σύνορα με τη Ρωσία. Όπως σημειώνεται στην Κοινή Δήλωση των υπουργών, η «Αιχμή του Δόρατος» θα αναδειχτεί σε πολυεθνική ταξιαρχία με έως και πέντε τάγματα, μονάδες της οποίας να μπορούν να κινητοποιηθούν μέσα σε 2 έως 3 μέρες.

- Advertisement -
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ