Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΝατάσσα Τσαουσίδου: Η επιλογή της επένδυσης που έκανε ο Ιωάννης Παπάφης

Νατάσσα Τσαουσίδου: Η επιλογή της επένδυσης που έκανε ο Ιωάννης Παπάφης

Την παρακάτω ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook έκανε η Νατάσσα Τσαουσίδου:

«ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΦΗΣ.

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες της ημέρας, τιμήθηκε σήμερα με την δέουσα επισημότητα και εθιμοτυπία, η “Ημέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών” στην Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο μιας λιτής και συγκινητικής τελετής, με κεντρικό φορέα οργάνωσης την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συμμετείχαν το Προξενείο Μάλτας στη Θεσσαλονίκη, ο Σύλλογος Φίλων Μάλτας “Ο ΜΕΛΙΤΕΥΣ” και ο Σύλλογος Αποφοίτων Παπαφείου Ορφανοτροφείου Μ.Γ.Σ “Ο ΜΕΛΙΤΕΥΣ” με στόχο την απόδοση ευχαριστών και ευγνωμοσύνης σε όλους τους εθνικούς ευεργέτες και ειδικότερα στον μεγαλύτερο ευεργέτη της Θεσσαλονίκης στον ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΠΑΦΗ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το πρωί την Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Νέα Παναγία, τίμησαν με την παρουσία τους : ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών κ. Νικόλαος Ταχιάος ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Επίτιμος Πρόξενος της Μάλτας, κ. Ανδρόνικος Σινιώρης, ο Διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη κ. Γιάννης Παπαγεωργίου, ο Ευρωβουλευτής κ. Εμμανουήλ Φράγκος ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης-Κυριάκος Βελόπουλος, η κ. Κωνσταντίνα Ντισλή ως εκπρόσωπος του Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία, ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η κ. Αναστασία Γεωργιάδου, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Χρήστος Μήττας, ο Ταξίαρχος κ. Σπυρίδων Παπαγεωργίου, ως εκπρόσωπος του Στρατηγού Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Σπύρος Βούγιας, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Στέλιου Αγγελούδη, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Στυλιανός Τσάκαλος ως εκπρόσωπος του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, ο Διοικητής του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, Αντιπύραρχος κ. Χρήστος Σπυρίδης ως εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Λιμενάρχης Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, Πλοίαρχος Λ. Σ. κ. Ευάγγελος Δανόπουλος, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ. Βασίλειος Πάππας, ο Μουσικός Γυμνασιακός Σύλλογος Αποφοίτων Παπαφείου ‘Ο Μελιτεύς’, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Παπαφείου Ορφανοτροφείου Μ.Γ.Σ “Ο ΜΕΛΙΤΕΥΣ” η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μάλτας “Ο ΜΕΛΙΤΕΥΣ” κ. Αναστασία Τσαουσίδου, ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, Μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της Θεσσαλονίκης, κ.α.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Χρήστος Μήττας ενώ για την προσωπικότητα και το έργο του ξενιτεμένου εθνικού ευεργέτη “Ιωάννη Παπάφη” μίλησε ο πρόξενος της Μάλτας στη Θεσσαλονίκη Ναύαρχος ε.α κ. Ανδρόνικος Σινιώρης επισημαίνοντας ότι “Μεταξύ των μεγάλων Εθνικών ευεργετών , την μνήμη των οποίων τιμούμε σήμερα, εξέχουσα θέση κατέχει ο ευπατρίδης Θεσσαλονικεύς Ιωάννης Παπάφης. Ενώ όμως το ορφανοτροφείο, κόσμημα της πόλης μας, που φέρει το όνομα του είναι ευρέως γνωστό όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, λόγω της τεραστίας προσφοράς του προς τα ορφανά άρρενα τέκνα και την πατρίδα και του οποίου το έργο συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία της πόλεως της Θεσσαλονίκης, εν τούτοις πολύ λίγα γνωρίζουμε για τον μεγάλο αυτό Ευεργέτη, ο οποίος ήταν βαθύτατα θρησκευόμενος με ιδιαίτερο σεβασμό στο θεσμό της Εκκλησίας, φιλόπατρις, ειλικρινής, ευθύς στο χαρακτήρα, ηθικά αυστηρός, οργανωτικός, διορατικός και με ευρύτητα πνεύματος”. Στη συνέχεια ο Πρόξενος της Μάλτας στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στην μη παραχώρηση της Ελληνικής Ιθαγένειας στον Ιωάννη Παπάφη και ζήτησε την δέσμευση όλων για την έκδοση και την ικανοποίηση του αιτήματος του, έστω και 200 χρόνια μετά τον θάνατο του, όπως αυτή προβλέπεται πλέον από τις διατάξεις του άρθρου 23 του ΚΩΔΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ . Είναι καθήκον όλων μας. ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ σύντομα επίκειται συνάντηση για το θέμα της απόδοσης της ιθαγένειας στον ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΠΑΦΗ με τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρο Καλαφάτη και τους εμπλεκομένους φορείς.

Σε δήλωση της στην Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μάλτας “Ο ΜΕΛΙΤΕΥΣ” κ. Νατάσα Τσαουσίδου δήλωσε “Αν προσέξει κανείς την επιλογή της επένδυσης που έκανε ο Ιωάννης Παπάφης πριν από περίπου 2 αιώνες θα διαπιστώσει ότι επένδυσε με σοφία στις μέχρι και σήμερα δύο παγκόσμιες και σταθερές αξίες του πλανήτη αλλά και της χώρας μας, που είναι η Προστασία της ζωής όταν δεν υπάρχει οικογένεια, την οποία ο Παπάφης θεωρούσε πρώτη προϋπόθεση για την πληθυσμιακή αύξηση της Ελλάδος, και η δύναμη της γνώσης μέσα από την παιδεία και την επαγγελματική κατάρτιση, την οποία θεωρούσε ο Παπάφης και ως εθνικό κεφάλαιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Για αυτό και ίδρυσε το ιστορικό ‘Παπάφειο’ ορφανοτροφείο στην πατρίδα του την Θεσσαλονίκη και μάλιστα σε σχήμα Ε, συνδέοντας και ταυτίζοντας το κτίριο με την Ελευθερία, την Ελλάδα και την Εργασία”.

Στην συνέχεια στην πλατεία Τσιρογιάννη απέναντι από τον Λευκό Πύργο, τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στο άγαλμα του ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΠΑΦΗ και στο ιστορικό μνημείο στο οποίο απεικονίζονται πολύ παραστατικά και πολύ συγκινητικά οι άρρενες, ορφανοί και ορθόδοξοι αποδέκτες της ευεργεσίας του ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΠΑΦΗ και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους προαναφερόμενους εκπροσώπους φορέων της πόλης και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. “Τιμής ένεκεν” στεφάνι κατέθεσαν το Διοικητικό Συμβούλιο οι μαθητές και το προσωπικό του Παπαφείου “Ο Μελιτεύς”.

Τον ύμνο του Ιωάννη Παπάφη και εν συνεχεία τον Εθνικό Ύμνο παιάνισε η κορυφαία Φιλαρμονική της Θεσσαλονίκης, των Αποφοίτων του Παπαφείου “Ο Μελιτεύς”.

Για το Γραφείο Τύπου του Συλλόγου Φίλων Μάλτας “Ο ΜΕΛΙΤΕΥΣ”

Η Γενική Γραμματέας Νίκη Στρατηλάτη Δημοσιογράφος».

- Advertisement -
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ