Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΈρχεται νέο χαράτσι για τα απορρίμματα που δεν ανακυκλώνονται

Έρχεται νέο χαράτσι για τα απορρίμματα που δεν ανακυκλώνονται

Κατά τη συζήτηση, την 29η Ιουλίου 2024, στο Δημοτικό Συμβούλιο Κορδελιού Ευόσμου του νέου Κανονισμού Καθαριότητας του δήμου, ο δήμαρχος Λευτέρης Αλεξανδρίδης ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους ότι το 2023 ο δήμος έστειλε για ταφή 34.500 τόνους απορρίμματα και για ανακύκλωση 3.650 τόνους απορρίμματα. Από τα απορρίμματα που έστειλε ο δήμος για ανακύκλωση, ήταν ανακυκλώσιμα περίπου το 52% με 55% και τα υπόλοιπα τα ξαναέστειλε ως υπολείμματα κι αυτά στο ΧΥΤΑ για ταφή.

Σύμφωνα με τα νούμερα που ανέφερε ο δήμαρχος, οι συνολικοί τόνοι απορριμμάτων του δήμου το έτος 2023 ήταν 38.150, από τους οποίους 36.143 (94,74%) τόνοι πήγαν για ταφή και 2.007 (5,26%) τόνοι πήγαν για ανακύκλωση.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Καθαριότητας του δήμου, κύριος Χρήστος Ζησάκος, επισήμανε ότι, με βάση τη νομοθεσία, μέχρι το τέλος του 2025 πρέπει να ανακυκλώνουμε το 55% των αποβλήτων και να οδηγείται στην ταφή το 45% και μέχρι το τέλος του 2030 θα πρέπει να ανακυκλώνουμε το 90% των αποβλήτων και να θάβουμε το 10%. Εάν αυτό δεν το κάνουμε θα έχει χρηματικό αντίκρισμα που θα το πληρώσουν οι δημότες, όπως συμπλήρωσε ο κύριος Ζησάκος.

Καταλαβαίνει λοιπόν ο κάτοικος του δήμου πως θα πρέπει να προετοιμαστεί για να πληρώσει ένα ακόμα χαράτσι, αφού από το 5,26% που ήταν η ανακύκλωση το έτος 2023, πρέπει να φτάσει στο 55% το έτος 2025 και στο 90% στο έτος 2030.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κύριος Ζησάκος δεν ανέφερε τα νούμερα του 2023 στην εισήγησή του. Ανέφερε μόνο τους στόχους και ότι θα πρέπει να πιαστούν, αλλιώς θα πληρώσει και πάλι ο δημότης χρηματικό αντίκρισμα. Χρηματικό αντίκρισμα αποφάσισε να ονομάσει ο κύριος Ζησάκος το βαρύ χαράτσι που θα φορτωθεί στην πλάτη του δημότη.

Για το ποια ήταν τα νούμερα το 2023, απάντησε ο δήμαρχος μετά από ερώτηση του δημοτικού συμβούλου Χρήστου Αντίνου. Μάλιστα ο δήμαρχος σε καμιά περίπτωση δεν μίλησε με ποσοστά για το έτος 2023. Μίλησε μόνο με απόλυτους αριθμούς, προφανώς γιατί τα ποσοστά είναι τρομαχτικά.

Τρομαχτικά λοιπόν ποσοστά, αφού μέσα σε δύο χρόνια το 5,26% πρέπει να γίνει 55% και μέσα σε επτά χρόνια 90%. Οι κύριοι Ζησάκος και Αλεξανδρίδης ανέφεραν απλά ότι πρέπει να πιαστεί ο στόχος. Τρία πράγματα μπορεί να συμβαίνουν σ’ αυτήν την περίπτωση:

Οι κύριοι Αλεξανδρίδης και Ζησάκος είτε πιστεύουν ότι είναι ταχυδακτυλουργοί οι ίδιοι και μπορούν να πετύχουν έναν τέτοιο στόχο είτε πιστεύουν ότι οι κάτοικοι του δήμου είναι ταχυδακτυλουργοί και μπορούν να πετύχουν έναν τέτοιο στόχο είτε πιστεύουν πως είναι απολύτως απαραίτητο οι κάτοικοι του δήμου να φορτωθούν ένα νέο χαράτσι.

Η τελευταία εκδοχή φαίνεται πιο κοντινή στην πραγματικότητα, με βάση το πρόσωπο που έχει δείξει η διοίκηση Αλεξανδρίδη, αλλά αν δεν βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη, πώς θα γίνουμε οικολόγοι;

Περ.

Εμείς νομίζαμε κύριε Ζησάκο ότι την καθαριότητα την πληρώνει η σημαία
Απίστευτη τοποθέτηση για τις παρατηρήσεις σχετικά με τον Κανονισμό Καθαριότητας
- Advertisement -
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ