Πριν λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, είδαμε ένα χέρι του Ισπανού παίχτη Κουκουρέγια μέσα στη μεγάλη περιοχή της ομάδας του, το οποίο δεν σφυρίχτηκε πέναλτι γιατί υπήρχε οδηγία της FIFA να μην δοθεί πέναλτι αν το χέρι του αμυνόμενου είναι κάθετο στο έδαφος ακόμα κι αν δεν είναι κολλημένο στο σώμα. Μάλιστα η FIFA συνεχάρη τον διαιτητή που δεν το σφύριξε. Το χέρι λοιπόν του Κουκουρέγια δεν δόθηκε πέναλτι παρ’ όλο που ανέκοψε την πορεία της μπάλας προς την εστία της ομάδας του.
Χθες είδαμε ένα σφύριγμα, το οποίο δεν διάβασα πουθενά πως ήταν παράλογο. Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ μπλοκάρει την μπάλα και ο παίχτης του ΠΑΟΚ Κουλιεράκης πέφτει άτσαλα απάνω του παίρνοντας με ακούσια κίνηση την μπάλα με το χέρι μέσα από τα χέρια του τερματοφύλακά του και δημιουργώντας κίνδυνο για την εστία της ομάδας του. Όποιο δημοσίευμα κι αν διάβασα θεωρεί ορθό τον καταλογισμό του συγκεκριμένου πέναλτι.
Η μπάλα βρίσκεται καλά μπλοκαρισμένη στα χέρια του τερματοφύλακα. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι θα ήταν δυνατόν να φτάσει σε αντίπαλο παίχτη εάν δεν παρέμβαινε ο Κουλιεράκης. Ο Κουλιεράκης δεν κάνει χέρι. Κάνει αντικανονικό μαρκάρισμα στον τερματοφύλακά του. Από πότε όμως καταλογίζεται φάουλ σε συμπαίχτη; Για παράδειγμα, εάν στην προσπάθεια δύο αμυντικών να διώξουν την μπάλα από την περιοχή τους, ο ένας κλωτσήσει τον άλλον κατά λάθος και μάλιστα με τρόπο σκληρό, ο διαιτητής θα σφυρίξει πέναλτι και θα βγάλει κόκκινη κάρτα;
Το σφύριγμα του διαιτητή πρέπει γίνεται με το γράμμα κι όχι με το πνεύμα του κανονισμού, γιατί το πνεύμα του κανονισμού φάνηκε τα προηγούμενα χρόνια ότι μπάζει από παντού. Όμως από που κι ως που ο διαιτητής του χθεσινού αγώνα εφάρμοσε το γράμμα του κανονισμού καταλογίζοντας ως χέρι/πέναλτι το αντικανονικό μαρκάρισμα που έκανε ο Κουλιεράκης πάνω στον τερματοφύλακά του;
Οι διαιτητές θα πρέπει να εφαρμόζουν το γράμμα του κανονισμού και ταυτόχρονα θα πρέπει τα σφυρίγματά τους να έχουν λογική και για να μην κάνουν ζημιά στο ποδόσφαιρο και για να μην αισθανόμαστε ότι ζούμε σε matrix.
Ο αθλητισμός είναι επιστήμη και οι παραπάνω σκέψεις είναι σ’ αυτό το πλαίσιο. Επίσης η επιστήμη είναι λογική και αφού ο αθλητισμός είναι επιστήμη, είναι και εκείνος λογική. Το χθεσινό σφύριγμα για το μαρκάρισμα του Κουλιεράκη πάνω στον τερματοφύλακά του τι σχέση έχει με τη λογική;
Θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να ζητήσουν από τη FIFA να απαντήσει εάν αυτό που έκανε ο Κουλιεράκης ήταν πέναλτι, λες και άρπαξε την μπάλα από τα χέρια του τερματοφύλακά του και την πέταξε σε συμπαίχτη του για να βγάλει αιφνιδιασμό.
Εάν πάλι η FIFA έχει απαντήσει και θεωρεί πως το χθεσινό μαρκάρισμα του Κουλιεράκη πάνω στον τερματοφύλακά του ήταν πέναλτι, τότε θα πρέπει να δώσουν απάντηση τα Πανεπιστήμια Φυσικής Αγωγής.
Δεν γίνεται να μην ήταν πέναλτι το χέρι του Κουκουρέγια και να ήταν πέναλτι το χέρι του Κουλιεράκη. Είναι απλή λογική. Δεν είναι καμία σύνθετη σκέψη.
Όσον αφορά την παρέμβαση του VAR στη συγκεκριμένη φάση, κάποιος θα πρέπει να ενημερώσει τους διαιτητές που βρίσκονται σ’ αυτό, ότι το VAR εισήχθη για να μην αλλοιώνεται το αποτέλεσμα και όχι για να αλλοιώνεται με απίθανες παρεμβάσεις, όπως η χθεσινή.
Σ.Μ.