Ο νέος δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Λευτέρης Αλεξανδρίδης, κατά την ομιλία του στην τελετή ορκωμοσίας του, αναφέρθηκε στη μόλυνση του περιβάλλοντος αλλά και στη δυσοσμία που μαστίζει το δήμο Κορδελιού Ευόσμου και κυρίως τη Δημοτική Ενότητα του Ελευθερίου Κορδελιού.
Ο κύριος Αλεξανδρίδης τόνισε ότι θα επιδιώξει και θα διεκδικήσει, μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο, να αλλάξει η κακή ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, απαιτώντας από τις βιομηχανίες που γειτνιάζουν με τον δήμο να πάρουν τα μέτρα που χρειάζονται, ώστε να μην επιβαρύνουν τη ζωή των πολιτών. Ο Λευτέρης Αλεξανδρίδης μίλησε και για τοποθέτηση αισθητήρων ελέγχου ρύπανσης που θα δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο και θα δίνουν στοιχεία σε πραγματικό χρόνο, τα οποία θα μπορούν να βλέπουν και οι πολίτες.
Όσον αφορά τους αισθητήρες, ο δήμος δεν χρειάζεται να τοποθετήσει αισθητήρες. Την ατμοσφαιρική ρύπανση πρέπει να τη μετράει ο αναβαθμισμένος σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που υπάρχει στο Κορδελιό και ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κι αυτό γιατί η τελευταία έχει το δικαίωμα να λαμβάνει μέτρα. Οι τιμές αυτού του σταθμού πρέπει να είναι γνωστές στο δήμο και στους δημότες και με βάση αυτές τις τιμές πρέπει να απαιτεί ο δήμος τη λήψη μέτρων. Αισθητήρες που θα ανήκουν στο δήμο θα είναι μόνο για να γίνονται διαπιστώσεις και όχι για να λαμβάνονται μέτρα, οπότε δεν έχουν κανένα ουσιαστικό νόημα.
Αυτό που πρέπει να απαιτήσει ο νέος δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου από τα ΕΛΠΕ είναι να πάρουν όλα τα μέτρα που χρειάζονται, ώστε να σταματήσει η δυσοσμία, η οποία οφείλεται σ’ αυτά. Τα έλεγε και ο ίδιος στο Δημοτικό Συμβούλιο ως αντιπολίτευση. Υπάρχει η έκθεση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για τη δυσοσμία και με βάση αυτή πρέπει να κινηθεί η νέα διοίκηση. Όταν βρωμάει, ευθύνονται τα ΕΛΠΕ και η διοίκηση Αλεξανδρίδη πρέπει να απαιτήσει από αυτά να πάρουν μέτρα, πράγμα που δεν απαίτησε η διοίκηση Μανδαλιανού.
Όσον αφορά τις χορηγίες, σίγουρα τα ΕΛΠΕ, όπως έκαναν και με τη διοίκηση Μανδαλιανού, θα πλησιάσουν τη διοίκηση Αλεξανδρίδη, προκειμένου να δώσουν κάποια χορηγία και να αρθεί η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μην λαμβάνονται χορηγίες από τον όμιλο ΕΛΠΕ μέχρι να σταματήσει η δυσοσμία να ταλαιπωρεί τους δημότες. Η διοίκηση Αλεξανδρίδη και ο ίδιος ο δήμαρχος δεν χρειάζεται να πάρουν ούτε ψίχουλο χορηγίας από τα ΕΛΠΕ. Μπορούν όμως να πάρουν κάτι, το οποίο δεν θα είναι χορηγία, επειδή το χρωστάνε τα ΕΛΠΕ στο δήμο.
Τα ΕΛΠΕ κατεδάφισαν το κλειστό γυμναστήριο, το οποίο χτίστηκε με χρήματα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού -δηλαδή με χρήματα των δημοτών– και βρισκόταν στο Αθλητικό Πάρκο της ΕΚΟ, υποσχόμενα στον τότε δήμαρχο Πέτρο Σούλα, προκειμένου ο δήμος να άρει τις αντιρρήσεις του για την κατεδάφιση, ότι θα κατασκευάσουν κλειστό γυμναστήριο οπουδήποτε υποδείξει ο δήμος. Το γυμναστήριο ακόμη δεν έχει κατασκευαστεί. Ο κύριος Αλεξανδρίδης πρέπει να πάρει μαζί του τον κύριο Σούλα και την κυρία Μανούκα, την οποία στήριξε για δήμαρχο ο κύριος Σούλας, να πάνε στα ΕΛΠΕ και να απαιτήσουν την ανέγερση γυμναστηρίου ή την ολοκλήρωση του σταδίου άνωθεν της περιφερειακής οδού.
Εάν λοιπόν τα ΕΛΠΕ έχουν ειλικρινείς διαθέσεις απέναντι στους δημότες του δήμου Κορδελιού Ευόσμου, θα πρέπει να κάνουν αυτό που οφείλουν. Τις χορηγίες πενταροδεκάρες για να ξεχαστούν τα πολλά, μπορεί ο δήμαρχος να τους τις χαρίσει για να πιούνε καφέ στην υγειά του δήμου και των δημοτών.
Χαρίλαος Ταπαρίδης