Πριν λίγες ημέρες εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου το σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Συγκριτική μελέτη των επεισοδίων δυσοσμίας στο ΔΔ Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης με ανάλυση του χημικού αποτυπώματος της οσμής και τη χρήση αισθητήρων που μιμούνται το βιολογικό σύστημα της όσφρησης».
Αυτό το πρόγραμμα, βέβαια, το είχε αναφέρει ο κ. Δήμαρχος από τον προηγούμενο Νοέμβριο που έκανε την πρώτη του προεκλογική συνάντηση. Μπορεί να άργησε σχεδόν ένα χρόνο, αλλά θα τοποθετηθούν οι αισθητήρες στην καθημερινότητά μας.
Για τον σκοπό αυτό, το Α.Π.Θ. – με επιστημονικά υπεύθυνη του έργου την ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας Κωνσταντινή Σαμαρά – θα αναλάβει τη διεξαγωγή δειγματοληψιών και χημικών αναλύσεων οσμηρών πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs) σε περιπτώσεις επεισοδίων δυσοσμίας, τα οποία θα καταγράφονται τόσο με αισθητήρες οσμής (ηλεκτρονικές μύτες, e-noses).
Η επιχειρηματολογία του κ. Δημάρχου ήταν πως με τους νέους αισθητήρες θα “πιαστούν στα πράσα” οι ένοχοι της δυσοσμίας, οπότε θα μπορεί να βρεθεί απέναντι από τα ΕΛΠΕ με στοιχεία. Εδώ θα πρέπει να ρωτήσουμε και να προβληματιστούμε στα εξής, γιατί η διοίκηση και κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι το θεωρούν, εξέλιξη.
– Κ. Δήμαρχε μήπως να σας θυμίσουμε ότι “έχουν πιαστεί στα πράσα” τα ΕΛΠΕ με την έκθεση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και με υπεύθυνη την ίδια ομότιμη Καθηγήτρια, πριν μερικά χρόνια;
– Κ. Δήμαρχε ενώ είχατε την μελέτη της κ. Σαμαρά εδώ και χρόνια και έδειχναν τους ενόχους, ποια ήταν η στάση σας;
– Κ. Δήμαρχε βρεθήκατε απέναντι από τα ΕΛΠΕ ή ήσασταν ο αρχηγός της διοίκησης που πήρε χορηγίες από τα ΕΛΠΕ;
– Κ. Δήμαρχε γνωρίζατε από την αρχή της θητείας σας την μελέτη, γιατί πέρασαν τόσα χρόνια και προκρίνεται την “επανεξέταση” του θέματος; Προφανώς δεν μπορεί να γνωρίζατε ότι μετά από χρόνια θα τεθεί ξανά ζήτημα συνεργασίας Δήμου και Α.Π.Θ. για ανάλογη έρευνα.
– Κ. Δήμαρχε ειλικρινά, ποια είναι επιδίωξη σας; Να βρεθούν πάλι ένοχα τα ΕΛΠΕ για τη δυσοσμία;
– Κ. Δήμαρχε αν βρεθούν καλύτερα αποτελέσματα θα τα χρησιμοποιήσετε για να δείξετε πως επί της θητείας σας υπήρξε θετική εξέλιξη; Μήπως αυτή είναι η επιδίωξη σας;
– Κ. Δήμαρχε, αν όντως βγουν τώρα καλύτερα τα αποτελέσματα από εκείνα της προηγούμενης μελέτης, καταλαβαίνετε ότι πράττετε μεγάλο σφάλμα, διότι με αυτό τον τρόπο θα απενοχοποιήσετε τα ΕΛΠΕ, τα οποία θα εκμεταλλευτούν τη νέα μελέτη για να “καταρρίψουν” την προηγούμενη;
Με αυτό το τεράστιο πρόβλημα δεν πρέπει να παίζει κανείς. Θέλει υπευθυνότητα, δράση και όποτε χρειάζεται να “σπάνε τα αυγά για να γίνει η ομελέτα”, για να προασπιστούν τα συμφέροντα και η υγεία των δημοτών. Και πάνω από όλα πρέπει να σκέφτεται ο κάθε ένας που ηγείται τις κινήσεις του προσεκτικά και να μην δίνει “δώρα” στους “γείτονες” για να συνεχίζουν να αδιαφορούν για όλους μας.
Τσιότσος Αθανάσιος
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Κορδελιού Ευόσμου με τη Λαϊκή Συσπείρωση