Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου Κορδελιού Ευόσμου:
«Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, δίνει εδώ και χρόνια, καθημερινό αγώνα για την ασφάλεια, την προστασία, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων του Δήμου, καθώς και την δικαιοσύνη, την ισονομία, την αξιοκρατία και την κατάργηση κάθε διάκρισης και μεροληψίας. Όπως γνωρίζετε, αυτό το κάνει απέναντι σε κάθε διοίκηση και χωρίς καμία έκπτωση από τις αρχές και αξίες του.
Οι διοικήσεις στο Δήμο μας κάθε τετραετία αλλάζουν, αυτό όμως που παραμένει είναι η αδιαφορία για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων των εργαζομένων του Δήμου. Αυτό έχει αντίκτυπο στην παροχή των υπηρεσιών στους πολίτες του Δήμου.
Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό μεγάλες, σε όλες τις υπηρεσίες, η επιμόρφωση του προσωπικού ανεπαρκής, οι κτηριακές υποδομές και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός ξεπερασμένα, υπηρεσίες στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια, ο στόλος των οχημάτων γερασμένος και με πολλά προβλήματα συντήρησης, Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) που δεν δίνονται, διακρίσεις στο προσωπικό, είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, προσπαθώντας να κάνουμε τη δουλειά μας, πολλές φορές εκτεθειμένοι σε σοβαρούς κινδύνους.
Στους Δήμους τα τελευταία χρόνια έχουμε χάσει εξήντα τέσσερις (64) συναδέλφισσες και συναδέλφους την ώρα της δουλειάς.
Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, βρεθήκαμε στα δικαστήρια για άλλη μια φορά προκειμένου να υπερασπιστούμε τους εργαζόμενους του Δήμου, απέναντι στο Δήμαρχο κ. Κλεάνθη Μανδαλιανό και τον πρώην Δήμαρχο κ. Πέτρο Σούλα, οι οποίοι ήταν κατηγορούμενοι γιατί δεν χορηγούσαν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας. Στο δικαστήριο, ο πρώην Δήμαρχος κ. Πέτρος Σούλας και ο μάρτυρας υπεράσπισής του, πρώην Αντιδήμαρχος κ. Βασίλειος Τσακαλίδης, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τα έγγραφα και τις ενέργειες τους Σωματείου και ισχυρίστηκαν ότι κάνουμε συνέχεια μηνύσεις εναντίον των διοικήσεων του Δήμου από εμπάθεια, ενώ οι ίδιοι ήταν εντάξει απέναντι στους εργαζόμενους. Μετά από πέντε(5) ώρες ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο τους έκρινε ενόχους και τους δύο και επέβαλε στον πρώτο ποινή φυλάκισης 6 μηνών με αναστολή και στον δεύτερο ποινή φυλάκισης 5 μηνών με αναστολή.
Στις 7 Απριλίου 2021 το Σωματείο μας κατέθεσε Μηνυτήρια Αναφορά στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης και στις 14 Απριλίου 2021 αναφορά στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), για τις παρανομίες που έχουν οι εγκαταστάσεις, της Διεύθυνσης Καθαριότητας, του τμήματος Οδοποιίας, του τμήματος Πρασίνου που στεγάζεται στο υπόγειο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου (ΔΑΚ) και του τμήματος Κτηριακών Έργων και Υπαίθριων Χωρών που στεγάζεται μέσα στο χώρο των ΕΠΑΛ Ευόσμου.
Οι συνθήκες εργασίας που επικρατούν σε αυτούς τους χώρους είναι τριτοκοσμικές. Κάποιοι χώροι δεν έχουν άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, ούτε πιστοποιητικό πυροπροστασίας από την πυροσβεστική, δεν έχουν χώρους αναμονής, δεν έχουν μπάνια και έχουν ελάχιστες τουαλέτες (τέσσερις για 250-300 εργαζόμενους ο ένας χώρος και από μία τουαλέτα οι άλλοι δύο χώροι για 50-60 εργαζόμενους ο καθένας.
Το μεγάλο έγκλημα όμως, συντελείται στο χώρο των ΕΠΑΛ, όπου στεγάζεται το τμήμα Κτηριακών Έργων και Υπαίθριων Χωρών. Εκεί υπάρχουν αποθήκες με ξυλεία και υλικά σιδήρου, και για να τα μεταφέρουν οι εργαζόμενοι στα συνεργεία, περνούν με τα φορτηγά ανάμεσα από τους μαθητές. Μέσα στο χώρο γίνονται βαφές με πιστόλι Σιδηροκατασκευών και επίπλων, πράγμα που σημαίνει ότι απελευθερώνονται στο αέρα τοξικά σωματίδια. Υπάρχουν επίσης δύο σιδηρουργεία, όπου εκτός από τα μηχανήματα που είναι επικίνδυνα, έχουν και φιάλες ασετιλίνης και οξυγόνου, που εάν εκραγούν η καταστροφή θα είναι τεράστια. Είναι μία βόμβα και μάλιστα δίπλα σε αίθουσες διδασκαλίας όπου κάνουν μάθημα τα παιδιά.
Δεν θέλουμε να σκεφτούμε τι θα μπορούσε να συμβεί, εάν το 2015, στην αρχή της θητείας του πρώην Δημάρχου κ. Πέτρου Σούλα, η φωτιά που είχε ξεσπάσει σε μια αίθουσα διδασκαλίας και βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το ένα σιδηρουργείο, είχε επεκταθεί και έφτανε στις φιάλες ασετιλίνης και οξυγόνου. Το μέγεθος της αδιαφορίας και της ανευθυνότητας των διοικήσεων φαίνεται από το ότι, τίποτε δεν διδάχθηκαν από το συμβάν και τα συνεργεία ακόμη και σήμερα, παραμένουν στο χώρο του σχολείου.
Το δεύτερο μεγάλο έγκλημα συντελείται στο υπόγειο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Ευόσμου, όπου στεγάζεται το τμήμα Πρασίνου. Σε ένα χαμηλοτάβανο υπόγειο, χωρίς άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, χωρίς πιστοποιητικό πυροπροστασίας από την πυροσβεστική υπηρεσία, από την οροφή του οποίου διέρχονται οι σωλήνες παροχής φυσικού αερίου για τη θέρμανση του κτηρίου, χωρίς παράθυρα και εξαερισμό για τα καυσαέρια που εκπέμπουν τα οχήματα που βρίσκονται μέσα στο χώρο. Αναρωτιόμαστε τι θα μπορούσε να συμβεί σε μια ενδεχόμενη διαρροή φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με έναν σπινθήρα ενός οχήματος από αυτά που σταθμεύουν στο χώρο. Να σημειώσουμε ότι ακριβώς από επάνω στεγάζεται δημοτικό σχολείο και ένα από τα πιο λειτουργικά κλειστά γυμναστήρια της περιοχής, με εκατοντάδες αθλούμενους.
Τον Ιούνιο του 2018, μετά από αυτοψία του το ΣΕΠΕ, στο υπόγειο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου (ΔΑΚ) όπου στεγάζεται το τμήμα Πρασίνου, κατέθεσε μήνυση στον εισαγγελέα κατά του Δήμου. Με νομικά τερτίπια η υπόθεση δεν τελεσφόρησε.
Τον Σεπτέμβριο του 2019 όταν ανέλαβε καθήκοντα ο νυν Δήμαρχος κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός, τον ενημερώσαμε αμέσως, εγγράφως και προφορικά για όλα τα παραπάνω και του επισημάναμε την επικινδυνότητα της κατάστασης που ελλοχεύει στους συγκεκριμένους εργασιακούς Χώρους.
Η διοίκηση του Δήμου ζήτησε έξι μήνες προθεσμία για να λύσει τα προβλήματα. Πέρασαν τέσσερα χρόνια και παρά τις προειδοποιήσεις του Σωματείου μας ότι, εάν δεν ξεκινήσει ενέργειες μεταφοράς των εγκαταστάσεων θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη, μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει τίποτε.
Ακούμε βαρύγδουπες εξαγγελίες από την Διοίκηση για μεγάλα έργα, αλλά δεν ακούμε τίποτα, για την οργάνωση των υπηρεσιών, για την χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας, για σεμινάρια για την πρόληψη ατυχημάτων και γενικότερα για την επιμόρφωση των εργαζομένων.
Κάθε φορά που το Σωματείο μας διεκδικεί την επίλυσή τους, πιέζει ή προσφεύγει στη δικαιοσύνη, εισπράττει από την εκάστοτε διοίκηση, κατηγορίες, λοιδορία και στοχοποίηση.
Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι
Ο λόγος που διαιωνίζεται η εγκληματική αδιαφορία των διοικούντων έγκειται στην βεβαιότητα ότι στο τέλος δεν θα έχουν συνέπειες από τη δικαιοσύνη. Όλοι γνωρίζουμε πως λειτουργεί το δικαστικό σύστημα στη χώρα μας. Ήδη έχουν περάσει δύο χρόνια από την μηνυτήρια αναφορά του Σωματείου μας και ακόμη η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας!!!
Εμείς δεν απογοητευόμαστε και δεν τα παρατάμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με κάθε μορφή πάλης, όπως κάνουμε πάντα, μέχρι την τελική δικαίωση. Μέχρι να γίνει συνείδηση στην εκάστοτε διοίκηση, ότι η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτη και πρώτη προτεραιότητα.
Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια, να περιμένουμε να γίνει το μοιραίο και να τους βλέπουμε μετά να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, όπως κάνει τώρα η κυβέρνηση για τους νεκρούς στα Τέμπη.
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι αναλώσιμοι
Όλοι και όλες μαζί στον αγώνα για καλύτερες, ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.»