Συνέντευξη στην «Αγκίδα» παραχώρησε ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Ευόσμου Κώστας Ζάνιος, στην οποία μίλησε κυρίως για τη λειτουργία της Κοινότητας επί της προεδρίας του και για τη λειτουργία της Κοινότητας σήμερα. Μίλησε όμως για την ενιαία παρέλαση, για το τοξικό κλίμα που διαμορφώνεται εν όψει των δημοτικών εκλογών, για τη διοίκηση Μανδαλιανού και για τη στήριξή του στην υποψήφια δήμαρχο Μαρία Μανούκα.
Αγκίδα: Πώς βλέπετε τη λειτουργία της Κοινότητας Ευόσμου και του προέδρου της;
Κώστας Ζάνιος: Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευόσμου ψηφίζει στο Δημοτικό Συμβούλιο διαφορετικά από την πλειοψηφία της Κοινότητας, έχοντας βέβαια από το νόμο το δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο. Η συγκεκριμένη στάση όμως δεν έχει να κάνει μόνο με τη νομοθεσία. Έχει να κάνει με την αντίληψη για το πώς προεδρεύεις σ’ ένα Συμβούλιο και πώς το εκφράζεις. Εντάξει, η νομοθεσία σου δίνει το δικαίωμα να ψηφίσεις άλλο στο Δημοτικό Συμβούλιο, από αυτό που ψήφισε η πλειοψηφία του Συμβουλίου της Κοινότητας. Εσύ το κάνεις; Σέβεσαι το όργανο που προεδρεύεις με τέτοια συμπεριφορά; Δεν είναι καθόλου λογική αυτή η συμπεριφορά. Ο πρόεδρος της Κοινότητας είναι πρόεδρος και εκπρόσωπος της Κοινότητας και όχι πρόεδρος και εκπρόσωπος της παράταξής του και οφείλει να εκφράζει την πλειοψηφία είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί.
Αγκίδα: Οι Σύμβουλοι της Κοινότητας Ευόσμου δεν συμμετέχουν στις συνεδριάσεις, ενώ μπορούν να το κάνουν και διαδικτυακά. Γιατί πιστεύετε ότι γίνεται αυτό;
Κώστας Ζάνιος: Γιατί τους απαξιώνει ο πρόεδρος. Δεν μπορεί να μην λογαριάζει τη γνώμη τους, δεν μπορεί να ψηφίζει στο Δημοτικό Συμβούλιο άλλα από αυτά που ψήφισε η πλειοψηφία του οργάνου που εκπροσωπεί κι εκείνοι να παίρνουν μέρος στις συνεδριάσεις. Γιατί να το κάνουν; Αφού ο πρόεδρος δεν λογαριάζει την ψήφο τους. Η Κοινότητα συνεχίζει να είναι υποβαθμισμένη με ευθύνη του δημάρχου. Ο δήμαρχος μπορεί να μεταφέρει αρμοδιότητες στην Κοινότητα και δεν το κάνει. Επιπλέον και για όσες αρμοδιότητες έχει η Κοινότητα υποβαθμίζεται από τον πρόεδρό της με την απαξίωση της ψήφου της πλειοψηφίας. Γιατί λοιπόν να συμμετέχουν;
Αγκίδα: Παρά το γεγονός ότι η Κοινότητα Ευόσμου δεν μπορεί να συνεδριάσει, ο σημερινός πρόεδρός της επαίρεται για κάποιες εκδηλώσεις που γίνονται με πρωτοβουλία της.
Κώστας Ζάνιος: Την αξία στο όργανο που εκπροσωπείς τη δίνεις κι εσύ ο ίδιος με τη στάση σου και τη συμπεριφορά σου και αυτή η αξία σ’ ένα τέτοιο όργανο δεν δίνεται με εκδηλώσεις. Η Κοινότητα Ευόσμου και η κάθε Κοινότητα δεν είναι Σύλλογος. Αυτά όλα ξέρετε ότι δεν τα λέω θεωρητικά και εκ του ασφαλούς.
Αγκίδα: Ακριβώς γι’ αυτό θα θέλαμε να μας μιλήσετε. Για τη λειτουργία της Κοινότητας Ευόσμου επί της προεδρίας σας. Ήσασταν ο πρώτος πρόεδρος της Κοινότητας Ευόσμου μετά την ενοποίηση των πρώην δήμων Ευόσμου και Ελευθερίου Κορδελιού.
Κώστας Ζάνιος: Θα σας σας απαντήσω ακριβώς τι κάναμε και πώς παρεμβαίναμε τότε, παρά το γεγονός ότι και τότε η Κοινότητα ήταν απαξιωμένη από τη νομοθεσία και από τον τότε δήμαρχο που επίσης δεν μετέφερε σ’ αυτήν αρμοδιότητες. Η παρέμβαση ήταν ουσιαστική και δυναμική και θα μιλήσω με συγκεκριμένες ενέργειες.
1.Ο δήμαρχος και η τότε διοίκηση του δήμου αποφάσισαν να εισηγηθούν την τοποθέτηση παρκόμετρων στον Εύοσμο και στο Ελευθέριο Κορδελιό και προσπάθησαν να ψηφιστεί η εισήγηση με κάθε τρόπο, αλλά «σκόνταψε» πάνω στην Κοινότητα Ευόσμου, η οποία καταψήφισε σε συνεχείς συνεδριάσεις και τελικά το θέμα αποσύρθηκε.
2.Η Κοινότητα Ευόσμου αντιτάχθηκε στην αύξηση του τέλους τραπεζοκαθισμάτων και εμπορευμάτων και στην επιβολή χαρατσιού στα προκήπια των καταστημάτων ύψους 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στον Εύοσμο η τιμή που εισέπραττε ο δήμος ήταν 1 ευρώ. Στο Ελευθέριο Κορδελιό είχε επιβληθεί κανονικό χαράτσι αφού το τέλος προκηπίων ήταν 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο κύριος Λαφαζανίδης ήθελε εξομοιώσει το τέλος αλλά αντί να το κάνει προς τα κάτω, ήθελε να το κάνει προς τα πάνω επιβάλλοντας χαράτσι 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και στις δύο κοινότητες, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Η Κοινότητα του Ευόσμου ζητούσε να επιβληθεί το συμβολικό ποσό του 0,5 ευρώ και στις δύο Κοινότητες. Θυμάμαι ότι μαζεύαμε σαν Κοινότητα υπογραφές από τα μαγαζιά γι’ αυτό το θέμα. Είχα βγει και ο ίδιος για να συλλέξω υπογραφές. Παρά την αντίδραση της Κοινότητας Ευόσμου ο κύριος Λαφαζανίδης το συγκεκριμένο θέμα μπορούσε να το εισαγάγει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως και έκανε, επιβάλλοντας το χαράτσι των 10 ευρώ, το οποίο κατήργησε μετά ως δήμαρχος ο Πέτρος Σούλας επιβάλλοντας τέλος 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
- Η Κοινότητα Ευόσμου πολλές φορές εισήγε ομόφωνα ψηφίσματα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της ρύπανσης. Ο τότε δήμαρχος προσπαθούσε με κάθε τρόπο να αγνοήσει αυτές τις παρεμβάσεις της Κοινότητας. Αφού έχασε τις εκλογές και έγινε αντιπολίτευση, θυμήθηκε ξανά το περιβάλλον. Όταν η Κοινότητα έστελνε ομόφωνα ψηφίσματα για τη ρύπανση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κύριος δήμαρχος δεν τα έθετε σε ψηφοφορία για έγκριση αλλά έλεγε να γίνει διαβούλευση -επειδή ήταν καλός τεχνίτης στο να φτάνουν όσο το δυνατόν λιγότερα ψηφίσματα προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο-, έκανε μια επιτροπή διαβούλευσης και με αυτόν τον τρόπο τα έστελνε στο αρχείο. Η ουσία γι’ αυτό το θέμα είναι ότι κάποιοι ασχολούμασταν με τη ρύπανση και τη δυσοσμία όταν το θέμα δεν ήταν της μόδας.
- Σαν Κοινότητα Ευόσμου είχαμε συνταχθεί με την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου και αντιταχθεί στην πρόταση της διοίκησης του δήμου να γίνει το ΣΕΚΕ Εμπορικό Κέντρο, κάτι που θα ήταν μεγάλο πλήγμα για την τοπική αγορά και αυτό παρ’ όλο που η πλειοψηφία του Συμβουλίου της Κοινότητας ανήκε στη διοίκηση του δήμου.
Εγώ σαν πρόεδρος όταν έρχονταν στο Συμβούλιο της Κοινότητας προτάσεις λογικές και δίκαιες και τις προωθούσα και τις στήριζα. Να σας πω χαρακτηριστικά ότι έρχονταν προτάσεις για τα θέματα που προανέφερα από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης κι εγώ, παρ’ όλο που ήμουν διοίκηση και έχω ιδεολογικές διαφορές με τη συγκεκριμένη παράταξη, τα στήριζα γιατί τα θεωρούσα δίκαια, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα αφού ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευόσμου ψηφίζει στο Δημοτικό Συμβούλιο διαφορετικά από την πλειοψηφία του οργάνου που εκπροσωπεί. Σε τελική ανάλυση εκείνες τις προτάσεις θυμάμαι ότι δεν τις στήριζα μόνο εγώ ως πρόεδρος, αλλά ολόκληρο το Συμβούλιο της Κοινότητας. Η Κοινότητα λειτουργούσε σαν ανεξάρτητο όργανο με δικό της σκεπτικό που ψήφιζε πάντα με γνώμονα το δίκιο και το συμφέρον των δημοτών.
Μιας και σήμερα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το ψήφισμα του κυρίου Κοκονά, του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού θα ήθελα να σχολιάσω ότι αυτά που επακολούθησαν με τις άλλες προτάσεις για διαφορετικά ψηφίσματα ήταν γιατί δεν είχαν το θάρρος να αναγνωρίσουν την ορθότητα του ψηφίσματος Κοκονά.
Σαν Κοινότητα Ευόσμου επί της θητείας μου δεν είχαμε απλά παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο μέσα από τη δική μου παρουσία. Θυμάμαι ότι αρκετά μέλη της Κοινότητας είχαν μόνιμη παρουσία στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αγκίδα: Πώς θα σχολιάζατε τη διοίκηση Μανδαλιανού;
Κώστας Ζάνιος: Hollywood. Αστέρες του facebook. Πώς αλλιώς να σχολιάσεις μια διοίκηση που ο δήμαρχος κυκλοφορεί παντού με φωτογράφο; Μηδενικό έργο. Προβάλουν ως έργα τα στοιχειώδη που γίνονται και στον τελευταίο δήμο της Ελλάδας, ασφαλτοστρώσεις και αποκομιδή των απορριμμάτων. Και αν δεν είχε αφήσει πίσω της ξεκινημένα έργα και μελέτες η διοίκηση Σούλα, η διοίκηση Μανδαλιανού δεν θα έκανε απολύτως τίποτα. Σε τι να αναφερθώ; Στις επισκευές των σχολείων από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» που είναι έργο του αντιδημάρχου Παιδείας Παύλου Σιταρίδη επί διοίκησης Σούλα; Να αναφερθώ στο ότι η διοίκηση Μανδαλιανού δεν έχει κάνει ούτε μία μελέτη για ανέγερση σχολείων;
Αγκίδα: Την καθιέρωση ενιαίας παρέλασης πώς θα την σχολιάζατε;
Κώστας Ζάνιος: Η διοίκηση Μανδαλιανού προσπάθησε να καθιερώσει μία ενιαία παρέλαση σ’ ολόκληρο το δήμο Κορδελιού Ευόσμου. Κάποιοι είχαν δει θετικά την προσπάθειά της και κάποιοι αρνητικά.
Τελικά η ενιαία παρέλαση έγινε και αποδείχτηκε ότι είναι λάθος. Γονείς και μαθητές από τον Εύοσμο και από το Κορδελιό κατέληξαν να ταλαιπωρούνται σε μια πολύ μεγάλη διαδρομή. Παρά τις διαμαρτυρίες των γονιών, η εμμονή της διοίκησης Μανδαλιανού είναι τόσο μεγάλη που δεν δέχεται να επαναφέρει τις δύο ξεχωριστές παρελάσεις στις δύο κοινότητες.
Εάν η εμμονή της διοίκησης Μανδαλιανού ήταν τόσο μεγάλη για τη δημιουργία καλής φιλαρμονικής, ο δήμος μας θα είχε φιλαρμονική διεθνούς φήμης. Δυστυχώς η διοίκηση Μανδαλιανού διέλυσε τη φιλαρμονική αφήνοντας το δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της βόρειας Ελλάδας χωρίς μπάντα και η μοναδική της έγνοια είναι να επιμένει εμμονικά στην ενιαία παρέλαση.
Αγκίδα: Πώς βλέπετε το προεκλογικό κλίμα;
Κώστας Ζάνιος: Δεν ωφελεί το δήμο και τους δημότες η σύγκρουση ανθρώπων που συμπορεύτηκαν και η τοξικότητα στη μεταξύ τους αντιπαράθεση. Δεν είναι σωστό. Κάποιοι που ήταν μαζί, χώρισαν, ξαναβρέθηκαν, ξαναχώρισαν, τώρα ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες. Δεν βοηθάει κάτι τέτοιο να πάει μπροστά ο δήμος. Κάνει όσους ασχολούμαστε με τα αυτοδιοικητικά να φαινόμαστε πολύ ανεπαρκείς στους δημότες. Αρμόζει αυτή η εικόνα στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της βόρειας Ελλάδας; Κάποιοι πικράθηκαν με κάποιους, κάποιοι απογοητεύτηκαν από κάποιους, αλλά δεν είναι σωστό αυτό να μετατρέπεται σε μαλλιοτράβηγμα. Τι προσπαθούν να κάνουν με αυτού του είδους την αντιπαράθεση; Να πείσουν τους δημότες ότι δεν αξίζει ο κόπος ούτε να προσέλθουν στις εκλογές για να ψηφίσουν; Αυτού του είδους η αντιπαράθεση πρέπει να σταματήσει.
Αγκίδα: Εσείς τι θα κάνετε στις προσεχείς δημοτικές εκλογές;
Κώστας Ζάνιος: Δεν έπαψα να ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση. Πάντα ήμουν ενεργός. Δεν σταμάτησα να παρακολουθώ τις εξελίξεις στο δήμο. Στις προσεχείς εκλογές στηρίζω τη Μαρία Μανούκα. Την έζησα ως υποψήφια με τον Πέτρο Σούλα. Ήμασταν συνυποψήφιοι. Έχω την καλύτερη άποψη για τη Μαρία Μανούκα και πιστεύω ότι είναι μακράν η πιο αξιόλογη απ’ όλες τις υποψηφιότητες.