Έχουν γραφεί διάφορα για τα αίτια της κρίσης, της οικονομικής κρίσης. Μια προσέγγιση που γίνεται από κύκλους «ηθικούς» είναι ότι η κρίση αυτή είναι αποτέλεσμα της ηθικής κρίσης που υπάρχει, που τους έχει διαπεράσει όλους. Όλοι οι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, παλιότεροι και νέοι είναι συμμέτοχοι στην ευθύνη, γιατί έχουν πέσει σε ηθική κρίση.
Στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου, στην πλατεία Ευόσμου, στον εορτασμό της Επανάστασης του 1821 και στον πανηγυρικό της ημέρας που εκφωνήθηκε, η άποψη αυτή επανήλθε αναβαθμισμένη. Κατά βάθος δεν υπάρχει οικονομική κρίση, αλλά η κρίση είναι ηθική και η λύση αυτής είναι η επιστροφή σε «ιδεώδη». Ηθική η κρίση και μάλιστα έτσι γενικόλογα για να χαίρονται όσοι αρμέγουν …την κρίση!
Η ανεργία, ειδικά στους νέους, η οικονομική στενότητα, η καταπάτηση δικαιωμάτων στην εργασία, ή ίδια η εργασία, τα δημόσια αγαθά αναθήματα στο βωμό των κερδών, είναι αποτέλεσμα της ηθικής καταρράκωσης της …κοινωνίας. Η κοινωνία ο φταίχτης.
Τρίβουν τα χέρια οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της κρίσης, οι υπαίτιοι. Διασπορά της ευθύνης σε όλους, συλλογική η ευθύνη, με το πέπλο μάλιστα της «ηθικής», για να αποκρυφτούν τα πραγματικά αίτια και τα αληθινά υποκείμενα της κρίσης, να αποκρυφτεί η συσσώρευση κεφαλαίων και το πόσο «επιτελικά» αυτή υπηρετείται.
Συνέχεια μιας προσπάθειας -είτε σκόπιμα είτε από αφέλεια- στη γραμμή του «μαζί τα φάγαμε», με το νέο, μαζί ευθυνόμαστε …ηθικά!
Θοδωρής Μπαλτάς
Πανηγυρικός για την 25η Μαρτίου χωρίς Παπαφλέσσα και Ρήγα γίνεται;