Δημοσιεύουμε ολόκληρη τη συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Κορδελιού Ευόσμου Μιλτιάδη Τασούλη στην «Αγκίδα». Με κόκκινα γράμματα είναι τα σημεία που δεν είχαν δημοσιευτεί στα αποσπάσματα της συνέντευξης
Αγκίδα: Κύριε Τασούλη θα είστε τελικά υποψήφιος δήμαρχος, γιατί υπάρχουν διαδόσεις πως αυτό δεν θα συμβεί;
Μιλτιάδης Τασούλης: Έχει αρχίσει να γίνεται κουραστικό με την έννοια ότι δεν μπορώ να απαντάω συνεχώς σε σχόλια και σε διαδόσεις. Αυτές οι διαδόσεις σχετικά με το ότι δεν θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος προέρχονται από ανθρώπους που θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο αδυνατίζουν την πρότασή μου. Προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες πως η υποψηφιότητά μου δεν θα φτάσει μέχρι τις εκλογές. Ξεκαθαρίζω πως θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος και πως δεν ισχύουν τέτοιες διαδόσεις. Δεσμεύτηκα σε συγκεκριμένα πράγματα και διαδικασίες, ανακοίνωσα παράταξη, ανακοίνωσα ψηφοδέλτιο με είκοσι ονόματα, στο επόμενο διάστημα θα ανακοινώσω και άλλα είκοσι ονόματα. Επιφυλάσσομαι να ανακοινώσω γιατί όσους ανακοινώνω, επειδή είναι και νέα πρόσωπα, τους τρολάρουν και τους πιέζουν πάρα πολύ.
Αγκίδα: Απλά τους τρολάρουν ή προσπαθούν επιπλέον να τους αποσπάσουν άλλες παρατάξεις;
Μιλτιάδης Τασούλης: Και τους πιέζουν για να τους πάρουν από εμάς και τους επιτίθενται. Το φαινόμενο έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα παιδιά που συμπορεύονται με το συνδυασμό μας είναι νέα που δεν γνωρίζουν την πολιτική πίεση τέτοιας μορφής. Θέλουν να συμμετάσχουν για να προσφέρουν αύριο στην κοινωνία από τη θέση που θα έχουν αναλάβει. Η συμμετοχή τους είναι με διάθεση προσφοράς. Κατά συνέπεια δεν μπορούν να δέχονται οχλήσεις και πιέσεις. Αυτή η κατάσταση είναι κακή, σήμερα απλά την καταγράφουμε, αλλά αύριο θα πρέπει να την αξιολογήσουμε.
Στην πορεία προς τις δημοτικές εκλογές, επειδή παρουσιάζονται κάποιοι -20,30,50,60- ως παράγοντες μεγάλοι αυτού του τόπου, εγώ θέλω να δηλώσω πως δεν έχω βάλει και ούτε θα βάλω σε κηδεμονία την παράταξη που δημιουργείται. Είναι ξεκάθαρο ότι δημιουργούμε μια νέα παράταξη και είναι επίσης ξεκάθαρο ότι αυτή η παράταξη θα υπάρχει και του Αγίου Βαλεντίνου και το Πάσχα και στην εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου και το Δεκαπενταύγουστο θα είναι έτοιμη και 31 Αυγούστου θα κατατεθεί στο Πρωτοδικείο ο Συνδυασμός με όνομα Τασούλης Μίλτος και με όνομα παράταξης «Θεμέλιο στο Μέλλον».
Αγκίδα: Άρα είναι ξεκάθαρο πως θα είστε υποψήφιος δήμαρχος στις προσεχείς εκλογές;
Μιλτιάδης Τασούλης: Είναι αδιαπραγμάτευτο με την έννοια ότι στις μέχρι σήμερα συνομιλίες που έχω πραγματοποιήσει και στην προσπάθεια να διευρύνω αυτό το σχήμα, ήταν βέβαιο ότι η κύρια συνεργασία που προσπαθούσα να κάνω ήταν στην κατεύθυνση διαμόρφωσης συνιστωσών πολλών τάσεων μέσα σε μια παράταξη, οι οποίες θα είχαν διαφορετικές εκφράσεις από διαφορετικές πολιτικές βάσεις και θα μορφοποιούνταν σε μια ενιαία αυτοδιοικητική παράταξη. Γι’ αυτό οι συζητήσεις ήταν με ανθρώπους με τους οποίους θα μπορούσε να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο. Στην πορεία θα φανεί ποιοι από αυτούς τους συνομιλητές ήθελαν πραγματικά την υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης και ποιοι ήθελαν να την υπονομεύσουν.
Αγκίδα: Αναφέρεστε σε μεγάλη διεύρυνση;
Μιλτιάδης Τασούλης: Σαφέστατα. Διεύρυνσης σ’ αυτό που η κοινωνία πραγματικά αναζητά χωρίς περιχαρακώσεις θεωρητικών πολιτικών αναζητήσεων διότι η αυτοδιοίκηση έχει ίδια προβλήματα, ίδια βάση, ίδιες προοπτικές.
Αγκίδα: Στις προσπάθειες αυτές διεύρυνσης σίγουρα συναντηθήκατε και με άλλους υποψηφίους δημάρχους. Υπήρχε διάθεση από κάποιους να κάνουν πίσω από τη διεκδίκηση της αρχηγίας για να γίνει αυτή η διεύρυνση;
Μιλτιάδης Τασούλης: Από την πρώτη στιγμή είχα προσπαθήσει να συναντηθούμε με τους τότε ενδιαφερόμενους υποψηφίους δημάρχους, όπως και έγινε με δική μου πρωτοβουλία. Το ίδιο πράγμα συνέβη και πρόσφατα. Οι συναντήσεις αυτές έγιναν στη βάση μιας ανησυχίας για να δημιουργηθεί μια ομάδα που θα μπορεί και να προτείνει λύσεις και να έχει την επόμενη μέρα στελέχη και συνεργάτες που θα ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της άσκησης διοίκησης. Είναι προφανές ότι, εάν τελεσφορούσαν αυτές οι συναντήσεις, ένας θα ήταν ο επικεφαλής. Το ποιος ήταν πιο αποφασισμένος να ηγηθεί μιας τέτοιας παράταξης θα το δείξει το μέλλον. Νομίζω ότι τα πράγματα έχουν πλέον κατασταλάξει και πρέπει να συνομιλήσουμε με τους πολίτες. Ο χρόνος περνάει και πρέπει να ασχοληθούμε με τα προβλήματα και όχι με συνεννοήσεις διευρύνσεων. Η παράταξή μας είναι εδώ, εδώ είμαστε και όποιος θέλει μπορεί να προσχωρήσει.
Αγκίδα: Πώς σχολιάζετε τις μετακινήσεις των αυτοδιοικητικών στα ψηφοδέλτια;
Μιλτιάδης Τασούλης: Με τα φαινόμενα που έχουμε δει να συμβαίνουν, διαμορφώνεται μια κατάσταση που τελικά πάλι στο τέλος, όταν φτάσουμε να έχουν κατατεθεί τα ψηφοδέλτια, θα δούμε ποιος προσχωρεί σε ποιον. Δηλαδή να δούμε πως δεν προσχώρησε ο τάδε στην παράταξη του δείνα, αλλά ότι η τάδε παράταξη προσχώρησε στη νοοτροπία του τάδε και του δείνα. Κατά συνέπεια, βλέπουμε ότι αυτοί οι τριάντα, οι σαράντα άνθρωποι, που θεωρούν ότι είναι το αυτοδιοικητικό κεφάλαιο του δήμου, έκαναν τις επιλογές τους ο καθένας και καλά έκαναν, είναι λογικό να τις κάνουν.
Νομίζω όμως ότι στις 62.500 – 63.000 πολιτών που δύνανται να είναι υποψήφιοι, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που πρέπει να παρακινηθούν να ασχοληθούν. Και προβληματίζει το γεγονός ότι σ’ έναν τόσο μεγάλο πληθυσμιακά δήμο, ενώ θα μπορούσαν να συμμετάσχουν 62.500, με κάποια σχετική αποχή που πάντα υπάρχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές, για να εκλέξουν τη διοίκηση του δήμου, στο τέλος καταλήγει να συμμετάσχει μια μικρή μερίδα ανθρώπων. Αυτό μάλλον έχει να κάνει με το τι προσφέρεται στον πολίτη ως πρόταση επιλογής. Κατά συνέπεια αν οι προτάσεις επιλογής δεν είναι τέτοιες που να δίνουν κίνητρο στον πολίτη για να συμμετάσχει στις εκλογές, δεν θα συμμετάσχει γυρίζοντας την πλάτη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αγκίδα: Πιστεύετε πως αυτοί οι παλιοί αυτοδιοικητικοί δεν έχουν να προσφέρουν κάτι στο δήμο και στους δημότες;
Μιλτιάδης Τασούλης: Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας άνθρωπος, ο οποίος τη δεκαετία του 2000 που συμμετείχε στα αυτοδιοικητικά από θέσεις διοικητικές δεν ολοκλήρωσε την προσφορά του, που ο ίδιος τη δεκαετία του 2010 και πάλι δεν ολοκλήρωσε την προσφορά του από θέσεις διοικητικές, θα ολοκληρώσει την προσφορά του τη δεκαετία του 2020. Χρειάζονται διοικητική παρουσία τριών δεκαετιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να προσφέρουν πράγματα; Επειδή τελικά αυτές είναι οι μεγάλες μεταγραφές που πραγματοποίησαν και προβάλουν διάφορα ψηφοδέλτια. Δεν βλέπουμε ανανέωση υποψηφίων και προτάσεων. Το ζητούμενο δεν είναι να εκλεγεί κανείς δήμαρχος. Το ζητούμενο είναι τελικά τι πρόταση θα δώσει στην κοινωνία.
Αγκίδα: Δηλαδή κατά τη γνώμη σας όλοι όσοι έχουν μακρόχρονη παρουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να αποσυρθούν αντί να μετακινούνται σε ψηφοδέλτια;
Μιλτιάδης Τασούλης: Δεν ξέρω αν δεν μπόρεσε κάποιος στα τριάντα χρόνια να προσφέρει, πώς θα μπορέσει να προσφέρει τώρα. Όποιος νομίζει ότι μπορεί, ας θέσει υποψηφιότητα. Η δημοκρατία είναι ανοιχτή για όλους. Άλλα θέτω έναν προβληματισμό γιατί έχουμε και κάποιους άλλους που ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη δεκαετία του 1990. Αυτό σε έναν δήμο που έχει 17.500 νέους και λένε ότι είναι ο πιο νεανικός δήμος πρέπει να μας προβληματίζει όλους, ιδιαιτέρως τους επικεφαλής των παρατάξεων.
Αγκίδα: Είναι κυρίως οι νέοι κάτοικοι που γυρίζουν την πλάτη στις δημοτικές εκλογές; Μήπως τελικά ο τρόπος της προβολής των βέρων Ευοσμιτών και Κορδελιωτών που μπαίνουν στα ψηφοδέλτια κάνει τους νέους ανθρώπους που ήρθαν και κατοίκησαν στο δήμο να αποστρέφονται τα του δήμου;
Μιλτιάδης Τασούλης: Ο νέος κάτοικος που πρέπει να γίνει δημότης, το πρώτον που συναντάει είναι η διοίκηση για τα θέματα και τα προβλήματά του, για τη γειτονιά, για την καθαριότητα, για το φωτισμό, για το σχολείο του παιδιού του. Άρα από εκεί παίρνει τις πρώτες εικόνες και συνεπώς το κίνητρο για να γίνει δημότης. Πρέπει να δοθεί το κίνητρο στο νέο κάτοικο για να γίνει δημότης και κυρίως σ’ αυτόν που έχει πολλά χρόνια εδώ.
Αγκίδα: Για το ότι δεν απογράφησαν περισσότεροι κάτοικοι στο δήμο φταίει η διοίκηση;
Μιλτιάδης Τασούλης: Έπρεπε να δοθούν κίνητρα και θα πω κάτι τολμηρό που θα το συμπεριλάβω και θα το αναδείξω στις προεκλογικές μου προτάσεις. Νέοι κάτοικοι που έχουν τις προϋποθέσεις να γίνουν δημότες, τα δύο πρώτα χρόνια να είναι απαλλαγμένοι από τα Δημοτικά Τέλη της κατοικίας τους. Είναι ένα καλό κίνητρο. Ένα δεύτερο κίνητρο είναι όσον αφορά την εγγραφή των παιδιών στα νηπιαγωγεία που δεν επιβάλλεται από κάποιον νόμο. Οπωσδήποτε υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να μετακινούνται λόγω της εργασίας τους και πρέπει να υπάρχει μέριμνα και γι’ αυτούς. Αλλά είναι αδικαιολόγητο να είναι κάποιος κάτοικος στο δήμο μια δεκαετία και να μην είναι δημότης. Δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο με αυτούς που δεν εγγράφονται ως δημότες, αλλά και με εκείνους που κατοικούν στο δήμο και απογράφησαν αλλού.
Αγκίδα: Όσον αφορά την αποχή των δημοτών από τις δημοτικές εκλογές, πιστεύετε ότι ως επί το πλείστον είναι νέοι κάτοικοι;
Μιλτιάδης Τασούλης: Σίγουρα στις παλιές περιοχές του δήμου το ποσοστό αυτών που προσέρχονται στις εκλογές είναι πολύ μεγάλο. Φαινόμενα μεγάλης αποχής μάλλον υπάρχουν σε περιοχές που υπάρχουν νέοι κάτοικοι, όπως είναι η Νέα Πολιτεία ή η περιοχή άνωθεν της περιφερειακής οδού. Το ερώτημα είναι αν προσεγγίστηκαν αυτοί οι κάτοικοι ή αφέθηκαν να απέχουν εξαιτίας της αδιαφορίας απέναντί τους.
Τελικά το ζήτημα είναι το πόσο ευχαριστημένος είναι ο πολίτης από το δήμο και συνεπώς από τη διοίκησή του, για να μπει στη διαδικασία να ενεργοποιηθεί στα αυτοδιοικητικά. Για παράδειγμα, ποιος δεν έμαθε ότι αυτή η διοίκηση έκλεισε το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, που εξυπηρετούσε την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών; Θα συμμετάσχουν αυτοί οι πολίτες να αλλάξουν μια διοίκηση που αντιμετώπισε έτσι το ΚΕΠ και την καθημερινότητά τους; Μην ξεχνάμε ότι έχουμε περάσει και μία δεκαετία κρίσης και επικράτησε λίγο η νοοτροπία του καναπέ. Χρειάζεται όλοι μας να προσπαθήσουμε να ωθήσουμε τους συνδημότες μας να συμμετάσχουν στα δημοτικά δρώμενα.
Αγκίδα: Πώς σχολιάζετε τη στάση της Δημοτικής Αρχής να απαντάει για την παράδοση του νέου κτηρίου του 24ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου ότι όσο μπόρεσε πίεσε και δεν είναι δική της ευθύνη η μη παράδοσή του;
Μιλτιάδης Τασούλης: Εκεί υπάρχει ανάδοχος και Διευθύνουσα Αρχή. Αν υπήρχε χρονοδιάγραμμα παράδοσης ενός έργου θα πρέπει να παραδοθεί. Αν έχουν γίνει όλα τα προβλεπόμενα γι’ αυτήν τη διαδικασία, όπως απαιτούνταν με βάση τη σύμβαση, αυτό εξετάζεται. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω δει το φάκελο.
Είναι βέβαιο ότι ένα κτήριο έχει τελειώσει, είναι έτοιμο τουλάχιστον για διοικητική παραλαβή. Εδώ μιλάμε για αναγκαιότητα διαμορφώσεων, διανοίξεων οδών. Στο τέλος τέλος η ίδια η διοίκηση ανακοίνωσε πως θα είναι έτοιμο το σχολείο και ετοίμαζε μεταστεγάσεις, δίνοντας ελπίδα και στο ειδικό σχολείο του Κορδελιού ότι θα πάει στο γειτονικό σχολείο. Δεν το ήξερε το πρόβλημα τότε; Δεν ήταν ενημερωμένη; Έπρεπε να το ξέρει κι έπρεπε να απαιτήσει να παραδοθεί.
Αν δεν είναι Διευθύνουσα Αρχή η ίδια και είναι η κυβέρνηση, γιατί δεν το παραδίδει; Άρα ο δήμαρχος ξεκίνησε ένα έργο με θεμελίωση από αυτόν, το οποίο όμως είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και θα το παραλάβει η επόμενη Δημοτική Αρχή. Επί μια τετραετία ήταν σε εξέλιξη ένα έργο, το οποίο αν ήθελε να πιέσει θα το έκανε. Είδαμε πόσο γρήγορα ανεγέρθηκε σχολικό κτήριο στην περιοχή που έγινε ο σεισμός στο Δαμάσι της Θεσσαλίας. Μέσα σ’ ένα οκτάμηνο παραδόθηκε ένα Δημοτικό Σχολείο από την κυβέρνηση για τις ανάγκες της περιοχής.
Αγκίδα: Άρα θέλετε να πείτε ότι αφού τόσο πολύ νοιάζονται όλοι και κυρίως ο δήμαρχος να φύγει το Ειδικό Σχολείο από τον απαράδεκτο χώρο που στεγάζεται σήμερα και αφού μάλιστα υπάρχει έτοιμο οικόπεδο άνωθεν της περιφερειακής οδού, θα μπορούσε ο δήμος να πιέσει ώστε το Ειδικό Σχολείο να κατασκευαστεί μέσα σε οκτώ μήνες;
Μιλτιάδης Τασούλης: Πώς να συζητήσουμε για τον συντομότερο χρόνο που θα μπορούσε να κατασκευαστεί το Ειδικό Σχολείο όταν δεν μπορούμε να δρομολογήσουμε μια πρόταση; Δεν υπάρχει καν μελέτη, η οποία πρέπει να περάσει από διάφορες Υπηρεσίες. Η ουσία είναι ότι πρέπει να τίθενται προτεραιότητες και θα έπρεπε να πιέσει ο δήμαρχος με την απαραίτητη φυσική παρουσία του στα αρμόδια υπουργεία. Τέτοια ζητήματα δεν λύνονται ούτε με αλληλογραφίες, ούτε με τηλέφωνα.
Αγκίδα: Σας φαίνεται φυσιολογικό η διοίκηση δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της βόρειας Ελλάδας να λέει πως πίεσε την κυβέρνηση αλλά δεν εισακούσθηκε, όπως για την παράδοση του 24ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου; Με τον τρόπο αυτό η διοίκηση του δήμου μεταφέρει την ευθύνη στην κυβέρνηση ή παραδέχεται την αποτυχία της;
Μιλτιάδης Τασούλης: Εγώ θα θέσω ένα άλλο ζήτημα. Μήπως το κόλλημα της παραλαβής το δημιουργεί η επιμονή της διοίκησης του δήμου να χρησιμοποιήσει το σχολείο με διαφορετικό τρόπο από τον αρχικό σχεδιασμό του κτηρίου; Η στρεβλή διαχείριση του προορισμού του κτηρίου, αμέσως δημιουργεί στρεβλή διαχείριση και στην παραλαβή. Προσπαθεί η διοίκηση του δήμου να παραλάβει ένα σύγχρονο σχολείο για να το μετατρέψει σε σχολείο της δεκαετίας του 2000, ενώ βρισκόμαστε στη δεκαετία του 2020 και ταυτόχρονα να καταργήσει κτήριο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε μια περιοχή που πρέπει να χτιστούν κι άλλα.
Η σχολική στέγη θα έπρεπε να είναι πρώτο μέλημα του δήμου προκειμένου να φύγουν τα παιδιά από τα κίμπο -χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου που είναι γεμάτο κίμπο- και προκειμένου να φύγουν από τις υπόγειες αίθουσες. Δεν θέλω να κινδυνολογώ αλλά είδαμε τι έγινε στις Σέρρες.
Αγκίδα: Με αφορμή αυτό που έγινε στις Σέρρες τι μέτρα πρέπει να παρθούν ώστε να μην συμβεί κάποιο ατύχημα προπαντός στους χώρους που υπάρχουν υπόγειες αίθουσες;
Μιλτιάδης Τασούλης: Κατ’ αρχάς τεχνικός πρέπει να ελέγξει τις προϋποθέσεις λειτουργίας των εγκαταστάσεων των μηχανοστασίων. Σε κάθε κτήριο πρέπει να γίνει έλεγχος. Δεν ξέρω από την πλευρά του δήμου αν υπάρχει κάποια επιτροπή για να κάνει έλεγχο πληρότητας. Και ο έλεγχος πρέπει να γίνει με βάση τη χρήση και τη σημερινή εικόνα του κάθε κτηρίου και όχι με βάση το θεωρητικό του σχεδίου. Προφανώς, για να μην κινδυνολογούμε, οι αίθουσες στα υπόγεια, όπως έχουν διαμορφωθεί, θα έχουν κάποιες προϋποθέσεις ασφάλειας. Πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρο πως είναι έτσι. Σίγουρα όμως αυτό πρέπει να το πιστοποιήσει κάποιος υπεύθυνος και να κάνει παρατηρήσεις, αν χρειάζεται, για να αποφευχθεί και ο παραμικρός κίνδυνος ατυχήματος.
Γιατί τράβηξε η διοίκηση Μανδαλιανού 200.000 ευρώ από τη ΣΑΤΑ σχολείων για να χρηματοδοτήσει το χλοοτάπητα στο γήπεδο του στρατοπέδου Παπακυριαζή; Είναι σύννομη αυτή η δέσμευση χρημάτων; Δεν είναι. Είναι και παράτυπη, γιατί δεν θέλω να πω παράνομη. Καλύψαμε όλες τις ανάγκες στα σχολεία; Για παράδειγμα ο τεχνικός ασφαλείας θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τη ΣΑΤΑ σχολείων για να κάνει ελέγχους στα σχολεία.
Χρειάζεται ο χλοοτάπητας και πρέπει να γίνει. Το ζήτημα είναι το πώς χρησιμοποιεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία η διοίκηση του δήμου. Δεν μπορείς να πάρεις χρήματα από τη ΣΑΤΑ σχολείων για να κάνεις χλοοτάπητα σε γήπεδο. Δεν το προβλέπει η νομοθεσία
Αγκίδα: Έχετε διατελέσει επί πολλά χρόνια Γενικός Γραμματέας δήμων και σίγουρα μπορείτε να μας δώσετε απάντηση στην επόμενη ερώτηση που θα σας υποβάλουμε. Επαναλαμβάνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Κώστας Σωτηράκης, αλλά και άλλα στελέχη της διοίκησης Μανδαλιανού, πως έχει έρθει και έχει μπει χρηματοδότηση στα ταμεία του δήμου για συγκεκριμένα έργα, αλλά εμείς δεν βλέπουμε τα έργα να ξεκινούν. Υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν χρηματοδοτήσεις στα ταμεία του δήμου και να μην ξεκινούν τα έργα;
Μιλτιάδης Τασούλης: Θα σας απαντήσω αναφερόμενος στον τρόπο που χρηματοδοτούνται τα έργα. Ξεκινάει η διαδικασία. Πρώτα υπάρχει μια προκήρυξη, σε κεντρικό επίπεδο, ενός πλήρους πακέτου χρηματοδοτήσεων με αντίστοιχο άξονα. Επί αυτών συμμετάσχουν οι δήμοι με προτάσεις. Αυτή είναι λοιπόν η πρώτη φάση. Συμμετείχαν οι δήμοι. Πήραν την κατ’ αρχήν έγκριση. Για την υλοποίηση αυτών όφειλαν να τρέξουν τις διαγωνιστικές διαδικασίας με μελέτη που υπάρχει και να γίνει και η διαδικασία του διαγωνισμού. Όταν υπάρχει σύμβαση, αυτές οι εγκρίσεις θα αρχίσουν να υλοποιούνται με χρήματα που υπήρχαν.
Ως εγκρίσεις, όταν έρχονται, εγκρίνονται από την Οικονομική Επιτροπή. Θα πρέπει να δούμε αν γι’ αυτά τα εγκεκριμένα στην προηγούμενη φάση, που ίσχυε το νομοθετικό πλαίσιο, υπάρχουν οι εγκρίσεις από την Οικονομική Επιτροπή. Όταν στην Οικονομική Επιτροπή έχει γίνει αναμόρφωση του προϋπολογισμού και έχουν εγγραφεί αυτά ως χρηματοδοτούμενα εργαλεία στο δήμο μας, σημαίνει ότι πραγματικά τα χρήματα έχουν έρθει. Αν στην Οικονομική Επιτροπή δεν έχει γίνει αποδοχή χρημάτων, τότε σημαίνει πως απλώς πήραν μια υπόσχεση ότι έχουν εγκριθεί και θα εγκριθούν και αυτό είναι μια άλλη υπόθεση αφού δεν ξέρουμε τι θα γίνει τελικά.
Αγκίδα: Σε όλους τους δήμους υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των έργων όταν αυτά γίνονται με κονδύλια από διάφορα προγράμματα. Εάν όντως έχουν ληφθεί τα χρήματα, στα οποία αναφέρεται η διοίκηση του δήμου, δεν θα έπρεπε να υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την αρχή και ολοκλήρωση των έργων;
Μιλτιάδης Τασούλης: Το ζητούμενο για να εκτελέσεις ένα έργο είναι να έχεις τα χρήματα. Έχεις τα χρήματα και δεν κάνεις το έργο; Δεν είναι τραγικό; Τότε είναι ακόμα χειρότερο για τη διοίκηση αν έχει τα χρήματα και δεν μπορεί να υλοποιήσει το έργο. Τα χρήματα όμως σε πρώτη φάση εγκρίνονται και θεωρητικά μπαίνουν στο ταμείο, όταν έρχεται η έγκριση και την αποδέχεται η Οικονομική Επιτροπή. Όταν θα αρχίσουν οι εισροές, θα πρέπει να καταθέσεις και τι θα κάνεις, μια μελέτη να υλοποιήσεις ένα έργο, να κάνεις μια σύμβαση.
Αγκίδα: Πιστεύετε ότι η συγκεκριμένη διοίκηση του δήμου και ο συγκεκριμένος δήμαρχος, με όλα όσα έχουμε δει, έχουν να προσφέρουν οτιδήποτε σ’ αυτόν τον τόπο ώστε να πρέπει να σκέφτεται ένας δημότης να τους ξαναψηφίσει;
Μιλτιάδης Τασούλης: Αν υπήρχαν ενδείξεις ότι οι δημότες είναι ικανοποιημένοι από αυτήν τη διοίκηση, δεν θα δημιουργούνταν όλος αυτός ο πλουραλισμός προτάσεων άλλων παρατάξεων, γιατί θα έβλεπαν ότι δεν υπάρχει ελπίδα να διεκδικήσουν τη διοίκηση του δήμου. Προφανώς με δεδομένο ότι υπάρχει έλλειψη προσφοράς από αυτή τη διοίκηση σε πολλά θέματα όπως η παιδεία, το πράσινο, τα μεγάλα έργα, ο φωτισμός σε διάφορες περιοχές του δήμου, δημιουργήθηκε όλος αυτός ο πλουραλισμός άλλων παρατάξεων. Πόσο δύσκολο είναι να δοθούν 1.500 ευρώ για να δημιουργηθεί τουαλέτα στο εργοτάξιο των εργαζομένων του δήμου; Η κυβέρνηση φταίει γι’ αυτό; Δεν θα έπρεπε να γίνει ένα Χριστουγεννιάτικο χωριό για παράδειγμα στη Μουσών, με τέτοια στήριξη και προβολή για να γίνει θεσμός; Δεν θα έπρεπε να γίνουν κάποιες απλές παρεμβάσεις; Δυστυχώς δεν έγιναν.