O απόηχος της ηχηρής εκδήλωσης των 475 μεγάλων επιχειρήσεων για την ανάταξη της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Ανάσχεση βύθισης, έκρηξη ανάπτυξης!
Είναι καταστροφικό να αφεθούν τα κύρια ώριμα και άμεσα θέματα :
1) Η επενδυτική υποβάθμιση στη δυτική Θεσσαλονίκη, χωρίς τη νόμιμη διόρθωση του χωροταξικού στο ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου Γιούνκερ. Η διόρθωση των επενδύσεων δυτικά είναι η νόμιμη επιταγή της Κομισιόν. Είναι δυνατόν να μην υπάρχει πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη και την Αττική και να υπάρχει βρόγχος μόνο στη δυτική Θεσσαλονίκη;
2) Η δημιουργία νέας καταστροφικής ομηρίας στις επιχειρήσεις δυτικά Καλοχώρι -Πόντου. Όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής έχουν υπογράψει κατά του επιχειρηματικού πάρκου και θέλουν διορθώσεις. Άλλωστε είναι ιδιωτικό και δεν έχει χρονικό ορίζοντα. Περιέχει νέες επαχθείς δουλείες, νέες πρόσθετες διπλές εισφορές σε γη και χρήμα (25-15%), αλλαγές χρήσεων, αναστολές αδειών, κ.α. Δεν ξανάγινε πουθενά 3 χλμ από το κέντρο. Στην Αττική δημιουργείται το Σχηματάρι 80 χλμ, όχι στον Ασπρόπυργο ή Λαύριο.
Το αφήγημα του 2030 και της πόλης των υπηρεσιών.
Απέτυχε 20 χρόνια και δεν είχε αποτέλεσμα. Υπάρχουν θετικές αναφορές για τη δυτική Θεσσαλονίκη. Δεν παράγεται ΑΕΠ και πλούτος από την πρωτεύουσα των υποσχέσεων.
Η Θεσσαλονίκη δεν επιδέχεται 3η ή 4η δεκαετία οικονομικής βύθισης.
Μεγαλώνει το χάσμα προσδοκιών – αποτελέσματος. Η κοινωνία είναι θυμωμένη με την επιλεκτική υποβάθμιση της περιοχής κατά 65%.
Η πρόταση αντιπαρέρχεται την οικονομική κατάσταση, τα επίσημα στοιχεία, τα παράνομα νομικά καθεστώτα στην περιοχή, τις αντίθετες απόψεις της πλειοψηφίας της κοινωνίας και τις όποιες ευθύνες.
Η σημαντική εκδήλωση με επιφανείς επιχειρηματίες και κοινό:
Στο Ξενοδοχείο ΜΕΤ της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε μεγάλη εκδήλωση των 475 μεγάλων επιχειρήσεων, πολιτών και του think-tank Νέο Όραμα. Στο panel επιφανείς επιχειρηματίες και καθηγητές με πωλήσεις το μισό ΑΕΠ της Κ. Μακεδονίας. Η συμμετοχή του κοινού μεγάλη. Ακολούθησε ανοικτή συζήτηση, με ευπρέπεια και σαφείς προτάσεις.
Στη συνάντηση παρουσιάστηκε με επίσημα στοιχεία η οικονομική κατάσταση στην περιοχή, ιεραρχήθηκαν τα προβλήματα και προτάθηκαν πλήρως τεκμηριωμένες λύσεις για 4 κύρια θέματα Θεσσαλονίκης – Κ. Μακεδονίας και 2 θέματα όλης της Ελλάδος. Να διορθωθούν οι νομικές παρανομίες και οι αθέμιτες συνθήκες στη Θεσσαλονίκη με την υπόλοιπη Ελλάδα και την ΕΕ. Να αναστρέψουμε την παρατεταμένη βύθιση, να βαδίσουμε στον δρόμο της ανάταξης.
Τα κύρια θέματα:
Για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία τα θέματα που αναπτύχθηκαν είναι: 1) άρση των παράνομων περιορισμών επενδύσεων, χωρίς εμπόδια εκτός ορίων δεξαμενών, όπως προβλέπει η ανώτατη νομιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ώριμο εκκρεμεί στον Υπουργό, 2) διόρθωση του ΠΔ του ΕΧΣ για το θαλάσσιο μέτωπο, ώστε να προβλέπει δυτικά επενδύσεις , όπως ανατολικά και όχι έναν ημιβούρκο και απλά ένα πεζόδρομο, 3) άρση του επαπειλούμενου με ομηρίες πολεοδομικού τοίχους- φράγματος στο Καλοχώρι- Πόντου, γιατί επίσημα προβλέπει καταστροφικές διατάξεις, νέες εισφορές σε χρήμα, αναστολές αδειών, 4) διόρθωση του επικείμενου προς ολοκλήρωση ΓΠΣ Θεσσαλονίκης, από τις καταστρεπτικές διατάξεις μείωσης πληθυσμού, λουκέτων στην παραγωγή και επαμφοτερίζουσες θέσεις, για την κατάργηση των χαρτών Σεβέζο!
Για την Ελλάδα προτάθηκαν: 1) να διορθωθεί ο κώδικας οφειλών που κατατρέχει τη χώρα με 340 δις € εσωτερικό χρέος και δεν προχωράει. Δεν μπορεί η χώρα με τέτοιο βάρος να πορευτεί. Η νομιμότητα ακόμη και τα μνημόνια προβλέπουν λύσεις οριζοντίων διαγραφών προστίμων και προσαυξήσεων και σε άλλες χώρες έβαλαν πλαφόν στις εκποιήσεις στο 2πλάσιο της αγοράς των δανείων.
2) Για τον νόμο των στρατηγικών επενδύσεων, να εγκρίνονται και να γίνονται γρήγορα επενδύσεις, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια με έναν αρμόδιο υπουργό και 2 γενικούς γραμματείς.
Δελτίο τύπου