Άρθρο του υποψηφίου δημάρχου Κορδελιού Ευόσμου Λευτέρη Αλεξανδρίδη στο περιοδικό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης
Πράξεις και όχι ευχολόγια
Η ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τα επόμενα χρόνια. Η σχετική κουβέντα έχει ανοίξει για τα καλά το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς αποτελεί κάτι παραπάνω από επιτακτική ανάγκη η άμβλυνση των στρεβλώσεων και των ανισοτήτων μεταξύ της δυτικής και της ανατολικής πλευράς του νομού.
Δυστυχώς, η δυτική Θεσσαλονίκη παραμένει υποβαθμισμένη εδώ και δεκαετίες και μάλιστα κόντρα σε κάθε λογική, αν σκεφτεί κανείς ότι στα δυτικά βρίσκεται η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή των Βαλκανίων και «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, ενώ στην ίδια πλευρά της πόλης συναντάμε και τον πιο νεανικό δήμο ανά την επικράτεια, το Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου.
Τα προσωρινά αποτελέσματα της Απογραφής 2021 δεν προκάλεσαν καμία απολύτως έκπληξη σε όσους ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Την ώρα που –δυστυχώς- ο πληθυσμός σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας μειώνεται, στην εν λόγω περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης οι κάτοικοι αυξάνονται, γεγονός που τον καθιστά το δεύτερο μεγαλύτερο δήμο στη Βόρεια Ελλάδα και 14ο πανελλαδικώς. Μάλιστα, είναι ο πιο νεανικός δήμος της χώρας, καθώς πολλοί νέοι συμπολίτες μας τον επιλέγουν για να ζήσουν και να στεγάσουν τα όνειρά τους.
Ουραγός αντί οδηγός
Θα περίμενε κανείς, ένας δήμος με αυτά τα χαρακτηριστικά να αποτελεί οδηγό της ανάπτυξης και όχι ουραγό. Απεναντίας, η στασιμότητα –αν όχι οπισθοχώρηση και εγκατάλειψη- που παρατηρείται στο Ελευθέριο Κορδελιό και τον Εύοσμο είναι μνημειώδης.
Το Στάδιο άνωθεν του Περιφερειακού παραμένει ημιτελές και «παγωμένο» εδώ και 15 χρόνια. Η ίδια θλιβερή κατάσταση ισχύει και στην περίπτωση του κολυμβητηρίου που βρίσκεται στην ίδια περιοχή και για το οποίο δεν γίνεται καν λόγος από τη δημοτική αρχή. Όλα αυτά, μάλιστα, στο τμήμα του δήμου με τη μεγαλύτερη ανοικοδόμηση τα τελευταία έτη.
Καμία θετική εξέλιξη δεν έχει καταγραφεί ούτε στο ζήτημα της απόδοσης στην τοπική κοινωνία χώρων των στρατοπέδων Παπακυριαζή και Ζιάκα, την ώρα που η αναλογία πρασίνου στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου είναι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη σε δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Αν προστεθεί στην εξίσωση και το χρόνιο πρόβλημα της δυσοσμίας, το οποίο μαστίζει την περιοχή και ταλαιπωρεί τους κατοίκους εδώ και χρόνια, εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι πολίτες της περιοχής δεν απολαμβάνουν την ποιότητα ζωής που δικαιούνται και που θα ήθελαν για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
Παράλληλα, μείζον πρόβλημα αποτελεί αυτό της σχολικής στέγης. Είναι αδιανόητο εν έτει 2022 και εν μέσω πανδημίας να βλέπουμε μαθητές να κάνουν μάθημα σε υπόγεια, σε προκάτ και σε kibo ή να γίνεται… κλήρωση για το ποια παιδιά θα φιλοξενηθούν σε σχολεία του δήμου και ποια θα υποχρεωθούν να μεταβαίνουν σε σχολεία του δήμου Νεάπολης – Συκεών!
Μάλιστα, το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, με ορατό το ενδεχόμενο ενός μεγάλου πισωγυρίσματος, αυτό της επαναφοράς της διπλής σχολικής βάρδιας. Εάν οδηγηθούμε σε μία τέτοια «λύση», θα προκαλέσουμε μείζον πρόβλημα στη συνοχή της τοπικής κοινωνίας και την καθημερινότητα των πολιτών.
Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στο θέμα των παιδικών και βρεφικών σταθμών, όπου οι ελλείψεις είναι τεράστιες και συγκροτούν μία ιδιαιτέρως προβληματική κατάσταση σε έναν δήμο που, δυστυχώς, αντιμετωπίζει ως… πονοκέφαλο και σπαζοκεφαλιά την ευλογία της παρουσίας πολλών νέων παιδιών.
Θα ήταν παράλειψη να μην προσθέσουμε στα παραπάνω προβλήματα και αυτό της ασφάλειας. Η έλλειψη ασφάλειας είναι εμφανής και τα κρούσματα βίας και παραβατικότητας καθημερινό φαινόμενο στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Μάλιστα, τους προηγούμενους μήνες γίναμε μάρτυρες ντροπιαστικών επεισοδίων και εικόνων ακόμη και σε σχολεία του δήμου.
Η ώρα είναι τώρα
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά ακόμη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, όπως το τραγελαφικό σκηνικό με την έξωση στο ΚΕΠ Ευόσμου, το οποίο παραμένει εκτός λειτουργίας εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.
Το να απαριθμούμε και να περιγράφουμε μοιρολατρικά τα προβλήματα, ωστόσο, δεν αποτελεί λύση. Είναι η ώρα η περιβόητη ισόρροπη ανάπτυξη να γίνει πράξη και να πάψει να αποτελεί απλώς ευσεβή πόθο ή προεκλογικό τσιτάτο. Η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης περνά από τη δυτική πλευρά της και πρέπει να έχει ως προμετωπίδα το Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε και για αυτό πρέπει να αγωνιστούμε, εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.
Η υπογειοποίηση του Περιφερειακού
Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσε να ενταχθεί και η πρόταση που έχω καταθέσει στο δημόσιο διάλογο για την υπογειοποίηση της περιφερειακής οδού, από την έξοδο της Ιθάκης έως την έξοδο της Μαιάνδρου, μία απόσταση 1.400μ. Ένα έργο με σαφώς μικρότερο κόστος σε σχέση με το Fly Over, αλλά με πολύ μεγαλύτερη αξία για την τοπική κοινωνία, καθώς η κατασκευή του θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη. Εφόσον προχωρήσει η υπογειοποίηση, θα ενώσει τις δύο πλευρές του δήμου, πάνω και κάτω από τον Περιφερειακό, θα δώσει την ευκαιρία να δημιουργηθεί ένας τεράστιος πνεύμονας πρασίνου και θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή, η οποία θα πάψει να διχοτομείται.
Ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου και η δυτική Θεσσαλονίκη θα πρέπει, επιτέλους, να πάψουν να αποτελούν το… φτωχό συγγενή. Το στοίχημα της ισόρροπης ανάπτυξης είναι μεγάλο, είναι φιλόδοξο, αλλά μπορεί και πρέπει να κερδηθεί.