Για την προχθεσινή πλημμύρα της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης στο ύψος του Εύοσμου όπως και για την πλημμύρα της Νικόπολης υπήρξε ένα μπαλάκι ευθυνών. Το ερώτημα που τέθηκε ήταν από που προήλθαν τα νερά που δημιούργησαν το χάος.
Δύο είναι τα μεγάλα ρέματα της συγκεκριμένης περιοχής.
Το ρέμα του Ωραιοκάστρου και το ρέμα του Ασημάκη. Το πρώτο κατεβαίνει από το Ωραιόκαστρο και μετά τη μάντρα της ΔΕΗ αρχίζει να κινείται μεταξύ των διοικητικών ορίων της Νικόπολης και του Ευόσμου, μεταξύ δηλαδή των δήμων Παύλου Μελά και Κορδελιού Ευόσμου.
Το δεύτερο ρέμα διασχίζει τον Εύοσμο και λίγο παραπάνω από την οδό Αναγεννήσεως (η κεντρική οδός άνωθεν της περιφερειακής οδού) συναντάει το ρέμα του Ωραιοκάστρου. Το ρέμα, που σχηματίζεται από την ένωση των δύο ρεμάτων, κινείται μέχρι και την περιφερειακή οδό στα όρια των δήμων Παύλου Μελά και Κορδελιού Ευόσμου.
Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες παρακάτω, το ρέμα Ωραιοκάστρου είναι ανοιχτό όσο κινείται στα όρια του δήμου Ωραιοκάστρου και μπαίνει σε αγωγό όταν περνάει στα διοικητικά όρια μεταξύ των δήμων Παύλου Μελά και Κορδελιού Ευόσμου. Τον συγκεκριμένο αγωγό είχε κατασκευάσει ο πρώην δήμος Ευόσμου.
Το σημείο που έγινε η υπερχείλιση του ρέματος, με αποτέλεσμα να πνιγεί στη λάσπη και στο νερό η Νικόπολη, ήταν δίπλα στη μάντρα της ΔΕΗ, λίγο πριν το ρέμα μπει στον υπόγειο αγωγό. Φαίνεται δηλαδή πως η υπερχείλιση του ρέματος έγινε στα διοικητικά όρια του δήμου Ωραιοκάστρου. Στο συγκεκριμένο σημείο φαίνεται πως η κοίτη του ρέματος δεν είναι καθαρή. Άλλωστε από εκεί αρχίζει να εξαπλώνεται η λασπουριά προς τις οδούς Ιασωνίδου και Άρη Βελουχιώτη στη Νικόπολη. Οι κλίσεις είναι τέτοιες που κατευθύνουν τα νερά προς τα εκεί.
Στο σημείο που ενώνεται το ρέμα του Ωραιοκάστρου με το ρέμα Ασημάκη και το οποίο για περίπου πενήντα μέτρα είναι πάλι ανοιχτό, δεν φαίνεται να έγινε καμία υπερχείλιση. Άλλωστε το συγκεκριμένο σημείο είναι πάρα πολύ βαθύ.
Ποιος είχε την ευθύνη για το συγκεκριμένο σημείο στο οποίο έγινε υπερχείλιση; Σίγουρα όχι ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου.
Υπάρχουν άλλα σημεία που θα μπορούσε να πλημμυρίσει το ρέμα Ασημάκη και να δημιουργήσει προβλήματα στην περιφερειακή οδό; Υπάρχουν άλλα σημεία που θα μπορούσε να υπερχειλίσει το ρέμα Ασημάκη αλλά δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην περιφερειακή οδό λόγω των υψομετρικών διαφορών. Λένε κάποιοι ότι το νερό που δημιούργησε το πρόβλημα κατέβαινε από την οδό Μακρυγιάννη. Εάν το ρέμα Ασημάκη υπερχείλιζε στη διασταύρωσή του με την οδό Μακρυγιάννη θα ήταν αδύνατο να φτάσει στην περιφερειακή οδό γιατί θα έπρεπε να φουσκώσει περίπου 10 μέτρα!
Φαίνεται λοιπόν πως ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου δεν είχε ευθύνη για τα προβλήματα πλημμυρών που δημιουργήθηκαν στην περιφερειακή οδό και σε άλλους δήμους.
Στ.