Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΕκδήλωση πραγματοποίησε ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου συνδέοντας την Ιστορία με την Αιμοδοσία

Εκδήλωση πραγματοποίησε ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου συνδέοντας την Ιστορία με την Αιμοδοσία

« Όσοι δίνουν αίμα, τιμούν την αξία της ζωής»
«Όταν δίνεται αίμα να χαίρεστε. Σημαίνει ότι είστε υγιείς.
Κάνετε καλό στο εαυτό σας»

Μέσα σε κλίμα χαράς, συγκίνησης αλλά και αισιοδοξίας εξελίχθηκαν και τα τρία στάδια της μεγάλης και πρωτότυπης εκδήλωσης υψηλών ιδανικών και  ιστορικών συμβολισμών  με θέμα « ΤΟ 1821- Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ  ΓΡΑΦΤΗΚΕ – ΜΕ ΑΙΜΑ» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, που οργάνωσε ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ , συνδέοντας την Ιστορία με την Αιμοδοσία. 
Το πρώτο στάδιο – της υποδοχής- εξελίχθηκε  στο  ΘΕΠΑΝ όπου την υποδέθηκαν με ρακί , λουκούμι και σαρακατσάνικη τυρόπιτα,  ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός, η  αρμόδια Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας -ΚΕΠ κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου  Δεβετζη, ο Πρόεδρος της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων κ. Γιώργος Μουτσιάνας, ο Πρόεδρος του  Σύλλογου Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου «Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ»  κ. Κωνσταντίνος Καπούλας.
Την επιμνημόσυνη  δέηση στον ανδριάντα του προεπαναστατικού ήρωα Αντώνη  Κατσαντώνη Μακρυγιάννη τέλεσε ο π. Γεώργιος Παπαδόπουλος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Μετά την κατάθεση στεφάνου η κ. Αγγελοπουλου,  φανερά χαρούμενη, συνομίλησε με όλους, φωτογραφήθηκε, προέβη σε συστάσεις, αντάλλαξε ευχές, απηύθυνε ερωτήσεις , έδειξε ενδιαφέρον για όλα κυρίως για τα μικρά Σαρακατσανόπουλα  που συμμετείχαν με τις φορεσιές τους  μέχρι το τέλος της εκδήλωσης.
Έκπληξη προκάλεσε σε όλους η επικοινωνιακή απλότητα, η εκφραστικότητα, η άνεση  και ο αυθορμητισμός της Προέδρου της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021», ειδικότερα όταν ασπάσθηκε το χέρι του μακροβιότερου μέλους της Ομοσπονδίας κ. Στέργιου Γαλατά και το ενδιαφέρον με το οποίο συνομίλησε μαζί του για την προφορά των Σαρακατσαναίων στην επανάσταση του 1821, για τους ήρωες, τους οπλαρχηγούς, αλλά και για τη νέα Σαρακατσάνα ηρωίδα την πηλιορείτισσα Μαργαρίτα Μπασδέκη.
  
Το δεύτερο στάδιο – της εκδήλωσης-  εξελίχθηκε  στην πλατεία Ευόσμου, όπου την κ. Γιάννα Αγγελοπουλου Δσκαλάκη συνόδευαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και  ο Διευθυντής της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ2021» κ. Α. Κανταρτζής, Στην πλατεία την υποδέχθηκαν η Πρόεδρος  της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, κ. Καίτη Τζιτζικώστα, οι  βουλευτές Στράτος Σιμόπουλος, Δημήτρης Κούβελας,  ο Πρόεδρος του  Ελληνικου  Σύλλογου Θαλασσαιμίας κ. Βασιλης Δήμος, η Πρόεδρος  του μοναδικού  στην Ελλάδα Σύνδεσμου Προώθησης Εθελοντικής  Αιμοδοσίας και Φίλων των Ατόμων με Μεσογειακή  Αναιμία «Πηγή Ζωής» κ. Ηλέκτρα Γραμματικοπούλου.  
« Αγαπητέ σταυραδερφέ  δήμαρχε Κλεάνθη Μανδαλιανέ, αγαπητοί κάτοικοι, ήταν τιμή μου, που πριν από λίγο  κατέθεσα στεφάνι στον άγαλμα του Κατσαντώνη. Η ιστορία μας γράφτηκε με αίμα. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο επιτυχημένο το μήνυμα για την αιμοδοσία  που είδα στο μπάνερ που μόλις αποκαλύψαμε. Όσοι δίνουν αίμα, τιμούν την αξία της ζωής. Γιατί βοηθάνε ανθρώπους που κάνουν έναν μεγάλο αγώνα. Και αυτό τιμά όλους εσάς που έχετε ξεσηκώσει, που έχετε κινητοποιήσει αυτόν τον κόσμο και βοηθάει. Και μου έκανε εντύπωση πως συνδυάσατε αυτή τη δράση με το αίμα που έδωσαν οι πρόγονοι μας. Η κοινωνία, ο κόσμος βρήκε τους δικούς του τρόπους να γιορτάσει αυτή τη χρονιά. Προτάσεις που έχουν γίνει με σεβασμό για αυτά που έγιναν, για το μέλλον, που φέρνουν μικρές και μεγάλες αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων, με μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις και έργα. Περάσαμε τα πρώτα διακόσια χρόνια από την ελληνική επανάσταση και ετοιμαζόμαστε να μπούμε αρματωμένοι όπως έλεγαν οι πρόγονοι μας, στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης ιστορία μας» δήλωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021 κ. Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη. 
Στη συνέχεια όλοι οι ομιλητές καλωσόρισαν με πολύ θερμά  και εγκάρδια λόγια την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, τονίζοντας ο καθένας, τους συμβολισμούς που απορρέουν από την παρουσία της.
Ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός τον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων δήλωσε «  δέχθηκα άπειρα τηλεφωνήματα που  μου έδιναν συγχαρητήρια  

 για την ιδέα  της εκδήλωσης, για την   πρόσκληση στην κυρία Γιάννα  Αγγελόπουλου Δασκαλάκη και για ανάδειξη της μεγάλης συμβολής των Σαρακατσαναίων μας το 1821,  

η μεγαλύτερη κοινότητα των οποίων βρίσκεται στο δήμο μας.Κι εγώ σε όλους μα όλους    

έλεγα αυτό που πιστεύω και αυτό θα  σας πω και τώρα δημοσίως  Εμείς  ως  Διοίκηση   

με την αρμόδια αντιδήμαρχο μας την κ. Φωτεινοί Πεσματζογλου Δεβετζη,  κάνουμε το αυτονόητο  χρέος μας,  απέναντι  στους αιμοδότες μας, ως δημοτική αρχή και ανταποδίδουμε με έναν ΕΠΑΙΝΟ  στο ελάχιστο την μεγάλη τους προσφορά. Κάνουμε αυτό που θα έπρεπε  να γίνεται κάθε χρόνο εδώ  σ αυτήν την πλατεία και θα γίνεται από τώρα και στο εξής. Τα  συγχαρητήρια  αξίζουν στην Πρόεδρο  στην Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη η οποία είναι εδώ, αποδεχόμενη με χαρά την πρόσκληση μας και με την παρουσία της ως Πρόεδρος της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021», ανεβάζει την αιμοδοσία  εκεί που της αξίζει,  στα ύψιστα ανθρώπινα ιδανικά, της πατρίδας μας,  της ιστορίας μας,  της ελευθερίας,  της ζωής μας και την κατατάσσει πρώτη και καθοριστική προϋπόθεση για το μέλλον της Ελλάδας. Σήμερα όλοι μαζί ανεβάζουμε την εθελοντική αιμοδοσία και τους αιμοδότες μας ακόμη ψηλότερα  στην κλίμακα των ανθρωπίνων αξιών και προτύπων ΖΩΗΣ. Ως δήμαρχος υπόσχομαι ότι  ο δήμος μας θα συνεχίσει  να επενδύει στην κοινωνική προστασία,  στην δημόσια υγεία και στην πρόληψη να επενδύει στη γνώση ακόμη και διαδικτυακά όπως έκανε με μεγάλη επιτυχία  επί 5 συνεχόμενους μήνες η αντιδημαρχία κοινωνικής προστασίας δημόσιας υγείας ΚΕΠ» 
«Χαιρετίζω τη διπλή αυτή επετειακή εκδήλωση -για την Εθνεγερσία και την εθελοντική αιμοδοσία. Μεταφέρω, επίσης, τους χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγχαίρω τον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, καθώς και για το πλούσιο κοινωνικό έργο, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσετε ψηφιακά επενδύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Συγχαρητήρια για τη σύνδεση της επαναστατικής ιστορίας του Γένους, με την ιστορία των απλών ανθρώπων του σήμερα. Με αυτούς που επιμένουν να προσφέρουν ζωή σε εκείνους που χρειάζονται λίγο αίμα. Είναι πρωτοποριακό και εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η σημερινή εκδήλωση συνδέει αρμονικά την ιστορία με την ατομική και κοινωνική προσφορά. Συνδέει την απόδοση τιμής σε εκείνους που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της Πατρίδας με την Εθελοντική Αιμοδοσία. Με την ανιδιοτελή προσφορά αίματος προς τον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία της τιμητικής βράβευσης των Εθελοντών Αιμοδοτών και των Ιδρυτών και Υπευθύνων των 13 Τραπεζών Αίματος που εδρεύουν στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου. Συγχαρητήρια σε όλες και όλους που βραβεύονται» τόνισε ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.
Η Αντιδήμαρχος  Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή επεσήμανε   « Με δήμαρχο μας τον εθελοντή αιμοδότη και εθελοντή  γιατρό σε αποστολές υγείας στις ακριτικές περιοχές της χώρας μας τον Κλεάνθη Μανδαλιανο  ο σημερινός έπαινος δεν θα μπορούσε να αφορά μόνον τους 60 αιμοδότες της  τράπεζας του δήμου αλλά και τους  2122   συνδημότες αιμοδότες μας και των 13 τραπεζών αίματος που λειτουργούν στο δήμο μας. Η αντιδημαρχια μας,  συνεχίζει τον αγώνα της και τους επομένους καλοκαιρινούς και δύσκολους μήνες τότε που αίμα λιγοστεύει σε όλη τη χώρα προγραμματίζουμε 2 συναυλίες ευαισθητοποίησης για την νεολαία μας και πρώτα ο θεός το φθινόπωρο πάλι όλοι μαζί, με το άνοιγμα των σχολείων θα ενημερώσουμε τους μαθητές μας με την ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ και τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑΣ. Η αιμοδοσία, ο εθελοντισμός η αλληλεγγύη   είναι παιδεία και ήρθε ο καιρός   να μπει στα σχολεία  μας, Ευχαριστούμε όλους του αιμοδότες μας. Ευχόμαστε το παράδειγμα τους να το ακολουθήσουν κι αλλοι». 
«Χαρά κι ελπίδα είναι τα συναισθήματα που νιώθω και που νιώθουν όλοι οι θαλασσαιμικοί ασθενείς σήμερα, βλέποντας αυτή τη σπουδαία εκδήλωση.  

«Για άλλη μια φορά τόσο ο Δήμαρχος κ. Μανδαλιανός, όσο και η Αντιδήμαρχος κα. Πεσματζόγλου αγκαλιάζουν το  Σύλλογό μας, τα Μέλη μας, τους πάσχοντες από Θαλασσαιμία και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την επάρκεια αίματος.
Τιμούν τους εθελοντές αιμοδότες, διαδίδουν και στηρίζουν με κάθε τρόπο το θεσμό της αιμοδοσίας και της προσφοράς αίματος. Σας ευχαριστούμε θερμά. Η μετάγγιση αίματος αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής για έναν πάσχοντα από Μεσογειακή Αναιμία. 50 μονάδες αίματος χρειάζεται ετησίως ο κάθε θαλασσαιμικός ασθενής για να κρατηθεί στη ζωή 50 αιμοδότες πρέπει να βρεθούν και να απλώσουν το χέρι τους, για να προσφέρουν με το αίμα τους τη δυνατότητα για μια καλύτερη και υγιή ζωή στον κάθε πάσχοντα. Ένας τεράστιος αγώνας γίνεται από το προσωπικό των Αιμοδοσιών και την ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ, τον γνωστό σε όλους μας σύνδεσμο, για να καλυφτούν οι ανάγκες των 300 ασθενών που μεταγγίζονται στα Νοσοκομεία της πόλης μας. 1200 μονάδες αίματος κάθε μήνα για τη Μεσογειακή αναιμία στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα όμως είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε μαζί σας. Να σας πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας στηρίξατε και μας στηρίζετε καθημερινά στη ζωή» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμία κ. Βασίλης Δήμος. 
«Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δεν είναι μόνον ένα μεγάλος δήμος , έχει κι ένα  

 αληθινό πρόσωπο κοινωνικής αλληλεγγύης,  που σ αυτήν την δύσκολη εποχή της πανδημίας  έκανε την έκπληξη  και μέσα από το διαδίκτυο μας παρουσίασε  μια σύγχρονη θεματολογία  υγείας και ψυχικής υγείας για όλες τις ηλικίες τις οποίες παρακολουθούσαμε μέσω διαδικτύου κι εμείς  που δεν είμαστε δημότες σας. Μόλις πριν από λίγες μέρες  γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας και  σήμερα χάρη στην ακούραστη και δυναμική αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσια Υγείας  κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή τιμούμε όλοι μαζί τους αιμοδότες σας. και ανανεώνουμε το ραντεβού μας – με όλους εσάς. Πολύ σύντομα, θα είμαστε πάλι εδώ γιατί  ήδη αρχίσαμε την οργάνωση 2 συναυλιών στην καρδιά του καλοκαιριού τότε που πολλές καρδιές χτυπούν από αγωνία – για την αιμοδοσία, τότε που το αίμα είναι δυσεύρετο» δήλωσε η η Πρόεδρος  του  Συνδέσμου Προώθησης Εθελοντικής  Αιμοδοσίας και Φίλων των Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία «Πηγή Ζωής» κ. Ηλέκτρα Γραμματικοπούλου.  
«Αν σήμερα μαζί με τους επαίνους δίναμε και βραβεία, σίγουρα το πρώτο βραβείο θα το δίναμε στο δήμο Κορδελιού ευοσμου γιατι με δήμαρχο τον συνάδελφο μου γιατρό Κλεάνθη Μανδαλιανό και αντιδήμαρχο κοινωνικής προστασίας την δραστήρια  και αποτελεσματική κ. φωτεινή πεσματζογλου δεβετζη, όλο το διάστημα της καραντίνας ανέβαζαν ένα επίκαιρο  ιατρικό θέμα για όλους τους χρήστες του διαδικτύου. Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους εμπλεκομένους φορείς της  διάδοσης του μηνύματος της αιμοδοσίας,  να μην παραλείπουν από τώρα και στο εξής  στα ενημερωτικά τους φυλλάδια, να γράφουν  και τα οφέλη που έχουν οι αιμοδότες στην υγεία τους με πιο γνωστά την μείωση των καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων και την αναζωογόνηση του αίματος. Η αιμοδοσία είναι υγεία  να είστε χαρούμενοι κάθε φορά   δίνεται αίμα. Αυτό  σημαίνει ότι είστε υγιείς. Μη φοβάστε . Δώστε αίμα.  Κάνει μόνο καλό» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Μπάτζιος, τονίζοντας ότι  η σκέψη του δήμου να συνδέσει την ιστορία με την αιμοδοσία και να αναδείξει την αιματοχυσία και την δικιά μας, ηρωικη συμβολή -των Σαρακατσαναίων προγόνων μας κατά την επανάσταση του 1821,  συγκίνησε, ικανοποίησε  και  ευχαρίστησε όλους τους Σαρακατσαναίους. Η εγκατάσταση του αγάλματος ήταν το 1999 στόχος της  προεδρίας μου,   και η σημερινή  κατάθεση στεφάνου  από την κ. Αγγελοπούλου  στον Αδριάνα του προεπαναστατικού μας ήρωα Κατσαντώνη ήταν μια  επιλογή που θα μείνει στην τοπική αλλά και στην σαρακατσάνικη ιστορία μας. Κυρία  Αγγελόπουλου  σήμερα γράψατε Ιστορία. Είστε η πρώτη γυναίκα που κατέθεσε στεφάνι και απέδωσε τιμή στον απροσκύνητο Σαρακατσάνο,  σταυραετό των Αγράφων της επανάστασης .
«Ευχαριστούμε τον δημαρχο Κλεάνθη Μανδαλιανο και την ισχυρή αντιδήμαρχο κ. Φωτεινή Πεσματζογλου Δεβετζη για την άριστη συνεργασία  Ευχαριστούμε τους αιμοδότες για την ανεκτίμητη προσφορά τους.  Για μας η σημερινή εκδήλωση είναι ένα ιστορικό μνημόσυνο στους αμέτρητους Σαρακατσαναίους  ήρωες της επανάστασης του 1821. 

Σε μια χρονιά επετειακή για την ΕΛΛΑΔΑ εμείς οι Σαρακατσαναίοι, έχουμε ένα λόγο παραπάνω να αισθανόμαστε περήφανοι γιατί έχουμε μεγάλη παρακαταθήκη και αμέτρητα  σύμβολα ανδρείας και παλικαριάς. Δώσαμε πολλούς καπεταναίους στον αγώνα, χύθηκε πολύ αίμα για την ελευθερία της πατρίδας. Εμείς την ξέρουμε την ιστορία μας. Ξέρουμε  και από πού ερχόμαστε και που πηγαίνουμε και δυστυχώς για κάποιους την μαθαίνουμε και στα παιδιά μας. Η σημερινή κατάθεση στεφάνου από την κ. Αγγελοπούλου  στο άγαμα του απροσκύνητου ήρωα της κλεφτουριάς θα μείνει στην ιστορία. Οι Σαρακατσαναίοι είμαστε τακτικοί αιμοδότες και μάλιστα στα δύσκολα αποδείξαμε και αποδεικνύουμε ότι στηρίζουμε και την Ελλάδα και τους Έλληνες, είναι στο αίμα μας. Χρόνια Πολλά με υγεία σε όλους» τόνισε ο Πρόεδρος της Πανλλήνιας ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων κ. Γιώργος Μουτσιάνας. 
Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την εξαιρετική ομιλία με θέμα «1821-Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ  ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΜΕ ΑΙΜΑ»  του Ε. Καθηγητού Αιματολογίας του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλη Περιφάνη.

«Κι επιτρέψτε μου να τελειώσω με τον διαχρονικό ήρωα της πατρίδας μας. Τον Διγενή Ακρίτα. Το δημώδες άσμα τελειώνει λέγοντας 

_Κι επήγαν και παλέψανε στα μαρμαρένια αλώνια, 

κι όθε χτυπάει ο Διγενής, το αίμα αυλάκι κάνει 

κι όθε χτυπάει ο Χάροντας, το αίμα τράφο κάνει._ 

Στην άνιση μάχη του ανθρώπου και της μοίρας του, η ζυγαριά γέρνει στον δυνατότερο. Μια λέξη όμως κάνει εντύπωση. Ο τράφος. Τι είναι τράφος? Ετυμολογικά είναι η τάφρος με μετάθεση των συμφώνων. Στα Κυκλαδονήσια και στη Κρήτη είναι η μεγάλη πεζούλα, η ξερολιθιά , το βαθύ χαντάκι (που ίσως οριοθετεί έναν ποταμό). Ποταμός λοιπόν αίματος οι απαιτήσεις του θανάτου. Και ο άνθρωπος με τις μικρές του δυνάμεις, που έχει όμως μέσα του τη *πηγή της ζωής*, *το αίμα*, απαντάει με αυλάκια. Όμως τα πολλά αυλάκια μπορούν να γίνουν ρυάκια. Και τα πολλά ρυάκια να τρανέψουν σε ποτάμι. Η ανθρώπινη πανστρατιά μπορεί να καταπολεμήσει το κακό. 

Εμπρός λοιπόν ας συστρατευθούμε όλοι στο μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας. Διαδώστε το.  Τα 200 χρόνια απο την επανάσταση είναι η ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε την ταυτοτητα μας και να θέσουμε στόχους ως λαός και κοινωνία , να διαμορφώσουμε κουλτούρα εθελοντικής αιμοδοσίας. Ενισχύστε τις τάξεις των αιμοδοτών για να πετύχουμε την πολυπόθητη αυτάρκεια σε αίμα. Ένα 10% των πολιτών να εδινε αίμα μια φορά τον χρόνο και δεν θα χρειαζόταν καμπάνιες και διαφημίσεις. «Είμαστε εις το “εμείς” κι όχι εις το «εγώ»». Η φράση ανήκει στον στρατηγό Μακρυγιάννη και είναι ίσως το καλύτερο μάθημα πολιτικoύ marketing, το πιο αποτελεσματικό κίνητρο ενός ιδιότυπου σύγχρονου αιμοδοτικού πατριωτισμού». 
Το τρίτο στάδιο- τα Αποκαλυπτήρια  – του banner (roll up)  100τμ το οποίο θα παραμείνει  αναρτημένο έως το τέλος του έτους, στην κεντρική όψη του Δημαρχείου Κορδελιού Ευόσμου, έγιναν από την Πρόεδρο κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη υπό τους ήχους του εμβατηρίου της Σημαίας και του Εθνικού μας  Ύμνου, ενώ τα σαρακατσανόπουλα ελευθέρωσαν 100  άσπρα και κόκκινα μπαλόνια στον ουρανό.  
Η  εκδήλωση έκλεισε με την  απονομή των επαίνων στους εκπροσώπους των τραπεζών αίματος του δήμου μας. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη και παλαιότερη τράπεζα αίματος του δήμου μας είναι του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στην Κοινότητα Ελευθερίου Κορδελιού και η νεότερη είναι του Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατών «Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ» στην Κοινότητα Ελευθερίου Κορδελιού, η οποία ιδρύθηκε την περίοδο της πανδημίας για να καλύψει τις έκτακτες και αυξημένες ανάγκες αίματος.  
Ως κοινό ενθύμημα του Δήμου και του Συλλόγου επιδόθηκε στην κ. Αγγελοπούλου ένας «Αη Γιώργης- φύλακας» χαρακτηριστικό έμβλημα της ανδρικης σαρακατσάνικης φορεσιάς, το οποίο η Πρόεδρος  δέχθηκε με έκδηλη χαρά και μεγάλο ενθουσιασμό. 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους .  

π. Γεώργιος Παπαδόπουλος, π. Κωνσταντίνος Καργιώτης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης,  Πρόεδρος Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής ΟΥΝΕΣΚΟ  Καίτη Τζιτζικωστα, Αντιπεριφερειαρχης Υγείας ΠΚΜ Χρήστος Μηττας, Βουλευτές Στράτος Σιμοπουλος, Δημητρης Κουβελας, Αντιδήμαρχοι Νέστωρας Λαφαζανιδης, Νανά Παμπουκιδου, Σωτήρης Νικολαιδης, Κώστας Αμανατιαδης,  Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημου Δελτα Ελευθεριάδου Παρασκευη, Διοικητής Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ  κ. Παντελιαδης, Αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Νίκος Μπατζιος 

Διευθύντρια Θεαγενειου Αναστασια Κιζιριδου, Βασίλης Δήμος  Πρόεδρος Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, Ηλέκτρα Γραμματικοπουλου Πρόεδρος Πηγής Ζωής, Βασίλης Περιφανης καθγ. Αιματολογίας ΑΠΘ,  Πρόεδρος Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατων “Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ” Ανθή Δήμου, π. Δήμαρχος Κορδελιό Εύοσμους Στάθης Λαφαζανιδης , π. Πρόεδρος Συλλόγου Σαρακατσαναίων « Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ» Σάκης Γαλατας, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων Γιώργος Μουτσιανας , Ολια Βασιλάκη Βιοπαθολογος ΑΧΕΠΑ, Πρόεδρος Φιλοπτωχου Κυριών Θεσσαλονίκης Άννα Τσεκουρα Δημοτικοί Σύμβουλοι Σιμινα Καλλου, Θανάσης Γαρούφας, Πέτρος Μεσθανέας Πρόεδρος Κοινότητας Ελευθερίου Κορδελιού, Πρόεδρος Κοινότητας Ευοσμου Παναγιώτης Φωτιάδης- μέλος Μαρία Γκαγκανιάρη, Μαρία Μάλλιου, Πρόεδροι Επιτροπής Παιδείας Γιώργος Σταυριδης , Χρήστος Ταξίδης, Πρόεδρος Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου «Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ»  Κώστας  Καπουλας,  Γιάννης Φαρμάκης Γενικός Γραμματέας Πανελληνίας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων, Μπάρμπας  Παναγιώτης  Ταμίας ΠΟΣ, Σοφία Κοστουλα υπεύθυνη επιτροπής 1821 , Αθανάσιο Καργιώτης υπεύθυνος εφημερίδας ΗΧΩ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ , π. Πρόεδρος Φιλοπτωχου Κυριών Θεσσαλονίκης Χαρουλα Σαββαιδου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν 

 Καίτη Καψη Πρόεδρος Συνδέσμου Γυναικών Θεσσαλονίκης Εν Αθήναις 

Γιώργος Σουρλας π. Πρόεδρος Βουλής -π. Υπουργός 

Συνδιοργανωτές

 η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ , 

-ο «Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας»  

-ο  μοναδικός στην Ελλάδα Σύνδεσμος Προώθησης Εθελοντικής Αιμοδοσίας

 και Φίλων των Ατόμων  με Μεσογειακή  Αναιμία «Πηγή Ζωής» 

-η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων και  

-ο  Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου «Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ». 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τα νέα μέτρα προστασίας κατά της πανδημία, 

 όπως περιστοίχιση, αποστάσεις, περιφρούρηση, ταξιθεσία, μάσκες, αντισηπτικά . 

ΜΕΓΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ  

Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Κορδελιού Ευόσμου

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ & ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Περιφρούρηση  και αστυνόμευση του χώρου και της τήρησης των μέτρων του ΕΟΔΥ

Αντιδημαρχία Πρασίνου Περιβάλλοντος  
Καθαρισμός πάρκου ΘΕΠΑΝ

Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών 
Μεταφορά τραπεζοκαθισμάτων,
Συντήρηση, καλλωπισμός εξωτερικού χώρου

Αντιδημαρχία Πολιτισμού 
Ηχοληψία 

Αντιδημαρχία  Καθαριότητας Ανακύκλωσης
Καθαρισμός συντριβανιου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΧΟΡΗΓΩΝ

BMS  
ΜΠΑΝΕΡ 100τμ

-ΔΕΘ HELLEXPO 
ΜΟΚΕΤΑ 

 -ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 
ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΕΠΑΙΝΩΝ – ΑΦΙΣΩΝ – ΠΟΡΤΡΕΤΩΝ 

-ΔΗΒΕΛΙΑ – Catering -ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ 

ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΗΣΜΑΤΩΝ 

IL POSTO cafe 

ΣΕΡΒΙΣ ΚΟΙΝΟΥ

EVER GREEN FLOWERS– ΝΕΟ ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ – Μ. Αλεξάνδρου 17 
ΑΝΘΗ ΦΥΤΑ ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΑΛΑΣΑΑΙΜΙΑΣ 
ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΝΕΡΑ-

-ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ 
ΚΟΜΠΟΛΟΓΑΚΙΑ, ΚΑΡΦΙΤΣΕΣ- ΦΥΛΛΑΔΙΑ 

Οργάνωση -Συντονισμός-Παρουσίαση: Νίκη Στρατηλάτη Δημοσιογράφος Συγγραφέας 

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ