Μαζική παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ωραιοκάστρου, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας 15 Ιούνη απεργοί της «Κόκα Κόλα» από κοινού με το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και τη «Λαϊκή Συσπείρωση», απαιτώντας να μη συμμετάσχει ο δήμος στο γνωστό πρόγραμμα της πολυεθνικής που αναλαμβάνει κάθε χρόνο τα έξοδα συντήρησης μιας σχολικής μονάδας, η οποία επιλέγεται μετά από διαδικτυακή ψηφοφορία.
Μέσα στα υποψήφια σχολεία ήταν και το Γυμνάσιο Δρυμού του Δήμου Ωραιοκάστρου. Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου δεσμεύθηκε ότι δεν θα βάλει την «Κόκα Κόλα» σε κανένα σχολείο και θα συμπαρασταθεί με ψήφισμα που θα εκδώσει στα δίκαια αιτήματα των απεργών.
Κάτω από την αντίδραση των απεργών της «Κόκα Κόλα» και των Λαϊκών Επιτροπών, πριν λίγες μέρες και οι Δήμοι Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων – Μενεμένης αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της πολυεθνικής.
Θυμίζουμε ότι από τον Οκτώβρη του 2013 οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της πολυεθνικής στη Θεσσαλονίκη παλεύουν για να ανακληθούν οι 33 απολύσεις εργαζομένων και να ξαναξεκινήσει η παραγωγική λειτουργία του εργοστασίου. Η «Κόκα Κόλα» προσπαθεί με ποινικά και αστικά δικαστήρια, μέσα από τα οποία διεκδικεί αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ από τους εργαζόμενους, να σπάσει τον αγώνα τους.
Την ίδια στιγμή έχει το θράσος να εμφανίζεται ως «κοινωνικά ευαίσθητη», μερεμετίζοντας κάποια σχολεία με την άδεια της πολιτείας και τη βοήθεια πολλών δημάρχων, υλοποιώντας το πρόγραμμα «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ». Οι μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ είναι αδίστακτες σε ό,τι αφορά τα κέρδη τους, εμφανίζονται να προσφέρουν, δήθεν, κοινωνικό έργο και να παρέχουν δωρεάν πράγματα στα σχολεία.
Αποφάσεις ενάντια στην είσοδο επιχειρήσεων στα σχολεία έχουν πάρει ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων, εργατικά συνδικάτα.
Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλεί την κυβέρνηση να κόψει μεμιάς την είσοδο επιχειρήσεων στα σχολεία, να το κάνει με νόμο που να απαγορεύει κάθε επιχειρηματική δράση στα σχολεία. Και σημειώνει: «Η είσοδος επιχειρήσεων στα σχολεία δεν είναι πρόοδος, αλλά οπισθοδρόμηση. Η κρίση δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για μια τέτοια αρνητική εξέλιξη. Οι δήμοι οφείλουν να διεκδικήσουν τα χρήματα που τους έχουν παρακρατηθεί, τα χρήματα που τους παίρνουν σήμερα από τα αποθεματικά τους με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Να διεκδικήσουν για λογαριασμό των εργαζόμενων, που υποστηρίζουν ότι εκπροσωπούν, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους. Είναι απαράδεκτο κάθε σχολείο να αναζητά “προστάτη-χορηγό”, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι γονείς έχουν πληρώσει και ξαναπληρώσει για το δικαίωμα των παιδιών τους στη μόρφωση. Πίσω από αυτή την αναζήτηση κρύβεται η απόφαση να μειωθούν κι άλλο οι δαπάνες για την Παιδεία».