Ανάρτηση του Βασίλη Βόγγαλη στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook
“Ποιός φοβάται το τέλος των “άμισθων” αντιδημάρχων.”
Με τον νόμο 5314/2026 (Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης), η κυβέρνηση αναγνώρισε το αυτονόητο.
Ένας δημόσιος υπάλληλος ή στέλεχος των Σωμάτων Ασφαλείας δεν μπορεί να ασκεί παράλληλα, χωρίς ειδικό καθεστώς και τα ιδιαίτερα απαιτητικά καθήκοντα του αντιδημάρχου.
🔴 Η ίδια η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι η θέση απαιτεί ουσιαστική και καθημερινή απασχόληση. Γι’ αυτό και προέβλεψε ειδικό καθεστώς για τους αιρετούς αυτών των κατηγοριών, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται πραγματικά στις ευθύνες του αξιώματος τους.
Και όμως…
Με το που αντέδρασαν η ΚΕΔΕ και αρκετοί δήμαρχοι, άρχισε ήδη η συζήτηση για αναβολή της εφαρμογής της διάταξης μέχρι την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο.
❓ Με ποια δικαιολογία;
Ότι… αιφνιδιάστηκαν.
🛑 Αλήθεια, τι ακριβώς τους αιφνιδίασε;
👉 Ότι ένας αντιδήμαρχος πρέπει να έχει τον χρόνο να ασκεί πραγματικά τα καθήκοντα του;
Και υπάρχει ακόμα ένα ερώτημα που αξίζει μια καθαρή απάντηση.
❓ Αν η θέση του άμισθου αντιδημάρχου είναι τόσο απαιτητική ώστε ο ίδιος ο νομοθέτης να κρίνει ότι δεν μπορεί να συνδυάζεται με την πλήρη άσκηση των καθηκόντων ενός δημόσιου υπαλλήλου ή στελέχους των Σωμάτων Ασφαλείας, γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη επιμονή να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς;
❓ Τι είναι αυτό που κάνει ορισμένους να δίνουν τόσο σκληρή μάχη για να παραμείνουν “άμισθοι” αντιδήμαρχοι;
Οι πολίτες δικαιούνται διαφάνεια και καθαρές απαντήσεις.
Η κυβέρνηση επίσης, οφείλει να εξηγήσει γιατί μια διάταξη που η ίδια χαρακτήρισε αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων, σήμερα εμφανίζεται έτοιμη να την αναβάλει επειδή το ζήτησαν η ΚΕΔΕ και ορισμένοι Δήμαρχοι.
👉 Οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να μπαίνουν στον πάγο κάθε φορά που αντιδρούν οι συντεχνίες.
Υ.Γ. Είναι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα κινητοποιείται η ΚΕΔΕ όταν μια ρύθμιση αφορά τους ίδιους τους αιρετούς. Μακάρι να έδειχνε την ίδια αποφασιστικότητα κάθε φορά που διακυβεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων στους Δήμους ή η ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες.
| Ο Βασίλης Βόγγαλης είναι ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κορδελιού Ευόσμου, πρώην αντιδήμαρχος, εκλεγμένος με την παράταξη του δημάρχου Λευτέρη Αλεξανδρίδη | ![]() |


