Ο τέως δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, κύριος Κλεάνθης Μανδαλιανός, έχει άποψη για όλα, ακόμα και γι’ αυτά για τα οποία θα έπρεπε να εκφράζεται με μεγάλη προσοχή, εξαιτίας του παρελθόντος που έχει με αυτά.
Ο Κλεάνθης Μανδαλιανός, στα μέσα περίπου της θητείας του ως δήμαρχος, διέλυσε τη φιλαρμονική του δήμου Κορδελιού Ευόσμου, όπως αυτή υπήρχε και με όσα προβλήματα είχε. Ο κύριος Κλεάνθης Μανδαλιανός αντί να αναβαθμίσει τη φιλαρμονική, τη διέλυσε και την έκλεισε, αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Επί δύο χρόνια η αντιπολίτευση, και κυρίως ο Λεωνίδας Ναθαναηλίδης, ζητούσε από τον δήμαρχο να επικοινωνήσει με δήμους που έχουν φιλαρμονική, να ενημερωθεί για τον τρόπο που λειτουργεί και να φέρει σχέδιο στο Δημοτικό Συμβούλιο για την επανίδρυσή της. Ο κύριος Μανδαλιανός δεν έφερε ποτέ σχέδιο, παρ’ όλο που αντιδήμαρχοί του ζήτησαν βοήθεια και την είχαν για τον τρόπο που πρέπει να ανασυγκροτηθεί η φιλαρμονική.
Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου της 7ης Μαΐου 2025 συζητήθηκαν αλλαγές στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου. Μεταξύ των αλλαγών ήταν και η ενσωμάτωση στον ΟΕΥ τριών μουσικών (δύο ΠΕ και ενός ΤΕ).
Ο τέως δήμαρχος επικέντρωσε στις τρεις θέσεις μουσικών, ρωτώντας αρχικά πού θα χρησιμοποιηθούν. «Που θα διδάξουν για παράδειγμα τους γέροντες στα ΚΑΠΗ, που θα διδάξουν παιδάκια; Τι ακριβώς θα κάνουνε;», ήταν η αρχική ερώτηση του κυρίου Μανδαλιανού. Όταν πήρε την απάντηση ότι θα χρησιμοποιηθούν στη φιλαρμονική, συνέχισε λέγοντας τα εξής:
«Έχουν νόημα να απασχοληθούνε και να έχουν ένα μισθό από το δήμο όχι μόνο για τη φιλαρμονική. Να κάνουν και μαθήματα σε γέροντες ή σε παιδάκια. Να κάνουν και κάποια σεμινάρια ίσως».
Ο κύριος Κλεάνθης Μανδαλιανός δεν ρώτησε πώς θα λειτουργούν οι τρεις μουσικοί στη φιλαρμονική, όταν θα προσληφθούν. Δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει για τον τρόπο λειτουργίας της φιλαρμονικής, όπως δεν είχε ενδιαφερθεί όταν ήταν δήμαρχος. Απλά διατύπωσε τη γνώμη του με αυτόν τον τρόπο, γιατί προφανώς θεώρησε ότι οι τρεις μουσικοί είναι πολλοί για τη φιλαρμονική και οι ώρες που θα δουλεύουν λίγες.
Σε έναν δήμο με κοντά στους 20.000 μαθητές, που όσοι από αυτούς θέλουν μπορούν να ενταχθούν στη φιλαρμονική, στον τέως δήμαρχο φάνηκαν πολλοί οι τρεις μουσικοί. Μάλιστα σε μια φιλαρμονική εντάσσονται και φοιτητές και εργαζόμενοι και άνθρωποι οποιασδήποτε ηλικίας. Στη Φιλαρμονική του δήμου Κορδελιού Ευόσμου, που, μαζί με τους μαθητές, κοντεύει τα πενήντα μέλη, παρά το γεγονός ότι ο κύριος Μανδαλιανός την είχε διαλύσει, στον τέως δήμαρχο φάνηκαν πολλοί οι τρεις μουσικοί.
Φυσικά, όσον αφορά το ωράριο εργασίας των μουσικών, για τον κύριο Μανδαλιανό, ο οποίος μάλιστα, για όσους δεν το γνωρίζουν, έχει αποφοιτήσει από πανεπιστήμιο και μάλιστα από την Ιατρική Σχολή, είναι ψιλά γράμματα το ότι οι μουσικοί κάνουν υπηρεσίες Σάββατο, Κυριακές, αργίες και όποτε άλλοτε τους ζητηθεί, πρέπει να ενορχηστρώσουν, πρέπει να οργανώσουν και να κάνουν εκπαιδευτικές συναυλίες, πρέπει να οργανώσουν και να κάνουν κανονικές συναυλίες. Οι μουσικοί δεν έχουν να κάνουν μόνο μαθήματα και πρόβες.
Οι μουσικοί σε μια φιλαρμονική είναι ταυτόχρονα μουσικοί, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες και αν ρωτούσε, θα το ήξερε ο κύριος Κλεάνθης Μανδαλιανός, ο καλλιτέχνης ηθοποιός που εγκαινίασε τη θεατρική σκηνή του «Μίκης Θεοδωράκης» με παράσταση στην οποία πρωταγωνιστούσε ο ίδιος, παίζοντας μάλιστα εξαιρετικά παρά το γεγονός ότι είναι ερασιτέχνης, αλλά του φαίνονται πολλοί οι τρεις μουσικοί για τη φιλαρμονική.
Ο κύριος Μανδαλιανός πρέπει να ξέρει ότι ο υπεύθυνος της Φιλαρμονικής του δήμου Κορδελιού Ευόσμου ζήτησε να ενταχθούν στον ΟΕΥ τουλάχιστον πέντε θέσεις μουσικών για τη Φιλαρμονική. Αν ρωτούσε θα το ήξερε κι αυτό. Ας πάει να ρωτήσει ο τέως δήμαρχος πόσους μουσικούς έχουν σοβαρές φιλαρμονικές ακόμα και σε πόλεις πολύ μικρότερες από το δήμο Κορδελιού Ευόσμου.
Επιπλέον ο τέως δήμαρχος πρέπει να ξέρει πως από τότε που επανιδρύθηκε η φιλαρμονική, τον Ιανουάριο του 2024, ένας επαγγελματίας μουσικός απόφοιτος πανεπιστημίου κάνει εθελοντικά μαθήματα στα παιδιά και από τον Ιανουάριο του 2025 κάνει το ίδιο ακόμα μία επαγγελματίας μουσικός, γιατί υπάρχει ανάγκη, αφού η πρόοδος της φιλαρμονικής, που όλος ο κόσμος βλέπει, δεν βασίστηκε σε μαγικά ραβδιά, αλλά σε πολλή δουλειά.
Στη Φιλαρμονική του δήμου Κορδελιού Ευόσμου γίνεται μια σημαντική προσπάθεια όχι απλά για να υπάρχει, αλλά για να έχει την αξία που αρμόζει στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της βόρειας Ελλάδας. Και αυτά παρά το χάος που άφησε πίσω του στη Φιλαρμονική ο κύριος Κλεάνθης Μανδαλιανός, ο οποίος αντί να κάνει την αυτοκριτική του και να στηρίξει αυτό που γίνεται, προβάλει ενστάσεις. Είναι προφανές πως ο τέως δήμαρχος καθόλου δεν έχει μετανιώσει για τη διάλυση της Φιλαρμονικής του δήμου.
Σ.