Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΔήμος Κορδελιού Ευόσμου: Η παρακαταθήκη –προσδοκία για μια σύγχρονη πόλη -πρότυπο παραμένει...

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Η παρακαταθήκη –προσδοκία για μια σύγχρονη πόλη -πρότυπο παραμένει ανεκπλήρωτη

Στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου, στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο στη Βόρεια Ελλάδα η ατζέντα συζήτησης δυστυχώς είναι ποιος ψήφισε ποιον, ποιος δεν ψήφισε ποια, ποιος μάλωσε με ποιον, ποιος αρθρογραφεί προκειμένου να φτιάξει έδαφος να ξανα-κατέβει υποψήφιος, ποιος φεύγει από τη μια παράταξη και φλερτάρει με άλλη. Μάλιστα οι διαξιφισμοί που γίνονται δεν φαίνεται να στηρίζονται σε πολιτικούς-αυτοδιοικητικούς λόγους!

Π.χ όσοι τάχα «μαλώνουν» δεν έκαναν το ίδιο για τα Ωνάσεια, την παραχώρηση δηλαδή δημόσιας περιουσίας, δημόσιου σχολείου να το διοικούν ιδιώτες, να διώχνουν παιδιά από το σχολείο της γειτονιάς τους, να κατηγοριοποιούν μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, σχολεία. Όταν το μετρό κόπηκε δυτικά από τον κ. Ταχιάο και τη Ν.Δ. και όταν μόλις πριν 2 μήνες ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι δεν «έμεινε» χρηματοδότηση για την επέκταση του Μετρό δυτικά από το ταμείο ανάκαμψης- άλλες ήταν οι προτεραιότητές της- ουδεμία αντίδραση, ούτε υπήρξε ούτε υπάρχει.

Σχέδιο για διεκδίκηση του πρώην στρατοπέδου Ζιάκα μηδέν. Ενώ όλοι/ες ήταν στα κάγκελα-και καλά έκαναν- όταν επιχειρήθηκε το στρατόπεδο Ζιάκα να γίνει logistic, τώρα, αφού αυτό αποφεύχθηκε, η εξαγγελία από τη Ν.Δ. για κατοικίες και επιχειρηματικές δραστηριότητες στο πρώην στρατόπεδο περνάει…στα «ψιλά». Με αυτά και αυτά σχέδιο διεκδίκησης για πάρκο αναψυχής, πρασίνου και πολιτισμού δεν αποτελεί… προτεραιότητα, σε έναν χώρο μάλιστα στην είσοδο δυτικά, όχι μόνο του Ελευθερίου Κορδελιού, αλλά ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Σκέψη βέβαια για διεκδίκηση του Παπακυριαζή καμιά.

Σχέδιο για Ειδικό Σχολείο με πιέσεις προς την κυβέρνηση με κάποια θετική εξέλιξη δεν έχουμε δει.

Χρηματοδοτήθηκαν δυο δημοτικά επι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και έκτοτε «ανάπαυση». Σε δήμο που έχει ανάγκη από Νηπιαγωγεία, Δημοτικά , Γυμνάσια και Λύκεια κ Ειδικό Σχολείο, στον δήμο με αίθουσες διδασκαλίας σε υπόγεια, σε διαδρόμους, με αίθουσες χωρισμένες στα δυο με γυψοσανίδες, με αίθουσες σε kibo, με μεγάλες ελλείψεις αιθουσών για εργαστήρια φυσικής χημείας, υπολογιστών, βιβλιοθηκών, καλλιτεχνικών, ξένων γλωσσών, δεν έχουμε κανένα νέο για νέα σύγχρονα σχολεία και αναβάθμιση των υπαρχόντων.

Σχέδιο και κινήσεις για χρηματοδότηση υπόγειου πάρκιγκ δίπλα στην πλατεία Ευόσμου δεν ακούσαμε.

Μια έστω πλατεία και πάρκο στην πάνω Πολιτεία Ευόσμου (άνωθεν περιφερειακού) δεν είδαμε.

Γενικά για τις αναπλάσεις δεν έχουμε δει για να παραδειγματιστούμε, ούτε την πλατεία Χρηματιστηρίου ούτε την πλατεία Εμπορίου του δήμου Θεσσαλονίκης και τον συνδυασμό νερού , ξύλου, φωτισμού, πρασίνου «γιατί είναι ακριβές λύσεις»

Δεν είδαμε βέβαια εδώ και χρόνια -παρότι αυτή η έλλειψη έχει επισημανθεί- δημιουργία παιδικής χαράς και για παιδιά «ΑμεΑ»

Από το Ταμείο Ανάκαμψης τι πήρε ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου, τι πήραν οι δήμοι γενικότερα; (η κυβέρνηση Ν.Δ. τελείωσε τα δισεκατομμύρια του ταμείου ανάκαμψης…λέει).

Αντίδραση για την υποχρηματοδότηση της Τ.Α. από την κυβέρνηση δεν υπήρξε, με αποτέλεσμα την αύξηση της φορολόγησης στους δημότες. Η κυβέρνησις Ν.Δ. να είναι καλά, να έχει πολλά δις πλεόνασμα για να μπορεί να κάνει 7 δις ευρώ αναθέσεις! Η Τοπική Αυτοδιοίκηση να τα βρει μόνη της, δηλαδή να βρει τα αναγκαία ποσά φορολογώντας τους δημότες!

Σχέδιο για Υπογειοποίηση μέρους της περιφερειακής μεταξύ των κόμβων Μαιάνδρου-Μακρυγιάννη και χρηματοδότηση αυτού, ώστε η Άνω Πολιτεία να μην είναι απομονωμένη, αλλά και που θα πρασίνιζε το πάνω μέρος της υπογειοποίησης , έργα που θα είχαν ως αποτέλεσμα την οικονομική και περιβαλλοντική υπεραξία όλης της περιοχής, όλου του Δήμου, δεν προωθείται.

Για Σχέδιο-μελέτη πάρκου πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού που μεταξύ άλλων να περιλαμβάνει υπαίθριο μεγάλο θέατρο που θα φιλοξενεί πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων δεν βλέπουμε κάποια…αντιπαράθεση…

Σχέδιο για κοινή πρόταση με όμορους δήμους ανάδειξης του δυτικού παραλιακού μετώπου κανένα.

Θα ήθελα να μάθω ποια από αυτά τα μεγάλα έργα του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου του δεύτερου μεγαλύτερου της βόρειας Ελλάδας, έχουν ενταχθεί στον σχεδιασμό της περιφέρειας για χρηματοδότησή τους.

Θα περάσει κι άλλη τετραετία και διάνοιξη της Ιπποδρομίου και γενικότερα ανάπλαση της Κάτω Ηλιούπολης δεν βλέπω να γίνεται.

Σχέδιο για πεζοδρόμια και δρόμους προσβάσιμους σε πεζούς ή πλακοστρώσεις δρόμων με μάρμαρο-ψηφίδα κυβόλιθους και όχι μόνο κυβόλιθους, με ταυτόχρονο πρασίνισμα στις άκρες, στα πεζοδρόμια αυτών δεν έχω ακούσει. Να δούμε τι από αυτά θα περιλαμβάνουν οι αναπλάσεις που εξαγγέλθηκαν. Ας ελπίσουμε το μπετό και η άσφαλτος να μην αντικατασταθούν από «σύγχρονο» μπετό και «καλή» άσφαλτο! Μήπως λίγο μάρμαρο κάπου στα πεζοδρόμια; Μήπως καμιά διάνοιξη δρόμων που κλείνονται από μονοκατοικίες;

Το ΘΕΠΑΝ μάλιστα αφέθηκε σε δικηγόρο που είχε γνωμοδοτήσει πως δύσκολα θα το διεκδικήσει ο δήμος. Οπότε… «περιμένουμε»…

Το αθλητικό κέντρο πάνω από τον περιφερειακό παραμένει ως έχει, παρατημένο και ανολοκλήρωτο, για να μας θυμίζει … «το ένδοξο παρελθόν»!

Ακούμε κατά καιρούς ότι η υπογειοποίηση των πυλώνων της ΔΕΗ προχωράει, αλλά δεν βλέπουμε αποτέλεσμα. Το βέβαιο είναι ότι για το παραγόμενο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του υποσταθμού και των πυλώνων και για την απόσταση αυτών από κατοικημένη περιοχή, ούτε η ισχύουσα νομοθεσία τηρείται. Σε ποια άλλη πόλη υπάρχει μέσα σε αυτή τέτοιος υποσταθμός;

Η ύπαρξη των ΕΛΠΕ, μέσα στην πόλη στην ουσία, η περιβαλλοντική ρύπανση και ασφάλεια δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως «φυσικό φαινόμενο».

Αντί η συζήτηση και η αυτοδιοικητική ατζέντα να έχει όλα αυτά ως προτεραιότητα με διεκδικήσεις και σχέδιο που θα καταλήγουν σε αποτελέσματα, βλέπουμε παρεμβάσεις για το ποιος είναι «καλός-κακός και άσχημος», αλλά για την ταμπακιέρα λίγα….

Δυστυχώς, μάλλον δεν έχει γίνει κατανοητό ότι ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου έχει όλες εκείνες τις ανθρώπινες και περιβαλλοντικές ανάγκες μιας σύγχρονης μεγαλούπολης και πως αυτές έπρεπε και πρέπει να είναι σηματωρός πράξεων, διεκδικήσεων και σχεδίου. Κάποιος/κάποιοι άφησαν κληρονομιά και υποδομές πριν δεκαετίες για να είναι σήμερα αυτή η πόλη πολύ καλύτερη. Δυστυχώς αυτή η παρακαταθήκη –προσδοκία μέχρι σήμερα παραμένει ανεκπλήρωτη.

Ανάρτηση του Θοδωρή Μπαλτά στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook

Ο Θοδωρής Μπαλτάς είναι πρόεδρος του Η΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και πρώην δημοτικός σύμβουλος Κορδελιού Ευόσμου

- Advertisement -
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ