Το βραβευμένο και πολυμεταφρασμένο μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι “Η μητέρα του σκύλου”, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα βιβλία της σύγχρονης Νεοελληνικής λογοτεχνίας, πραγματεύεται η νέα συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ευόσμου, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Απριλίου στις 19.00 στο χώρο της βιβλιοθήκης (Μ. Αλεξάνδρου 57, 2ος όροφος).
Οι συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης απευθύνονται σε όλους τους βιβλιόφιλους και πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Παρασκευή του Μήνα, στις 19.00.
Είσοδος Ελεύθερη.
Πληροφορίες: 2310 762 400.
Το βιβλίο
“Η μητέρα του σκύλου” πρώτοεκδόθηκε το 1990 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη και από τότε έχει επανεκδοθεί δεκάδες φορές. Μεταφράστηκε αρχικά στα γαλλικά το 1993 από τον Ζακ Μπουσάρ (Jacques Bouchard) και σε άλλες γλώσσες. Βραβεύτηκε με το βραβείο της κοινότητας Ελληνοφώνων της Νότιας Ιταλίας το 1998, με το μεγάλο βραβείο των κριτικών το 2000 και το βραβείο Acerbi (Premio letterario Giuseppe Acerbi) στην Ιταλία το 2002).
Το βιβλίο είναι, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, ένας μονόλογος από την Ραραού, μια συνταξιούχο ηθοποιό. Η Ραραού μιλά κυρίως για τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια, λίγο πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή σε ένα επαρχιακό χωριό. Μετά την απελευθέρωση ήρθε με την μητέρα της, που είχε νωρίτερα διαπομπευτεί σαν ερωμένη Ιταλού αξιωματικού, στην Αθήνα όπου και έζησαν μαζί μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Διάσπαρτες είναι ακόμα οι αναφορές της αφηγήτριας στην επαγγελματική της ζωή.
“Η μητέρα του σκύλου” έχει παιχτεί στο θέατρο ως δραματοποιημένο μυθιστόρημα το 2011 στο Εθνικό Θέατρο και στο “Σύγχρονο Θέατρο” το 2014, ενώ το 2008 παίχτηκε με επιτυχία στην Τσεχία θεατρικός μονόλογος βασισμένος στη Μητέρα του σκύλου που έγραψε ο Πάβελ Κόχοουτ.
Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου