
Πόσες φορές ακούγοντας ένα τραγούδι δεν έχει έρθει στο μυαλό μας μια ανάμνηση, μια σκέψη, μια εικόνα. Η μουσική έχει τον μοναδικό τρόπο να μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, σε στιγμές και αναμνήσεις που μας έχουν σημαδέψει. Κάθε μελωδία, κάθε στίχος, μπορεί να ξυπνήσει συναισθήματα και εικόνες που έχουμε ζήσει. Τα συναισθήματα που μπορούμε να συνδέσουμε με την μουσική είναι Χαρά και Ευτυχία: Ένα τραγούδι που σε έκανε να χαμογελάς στις καλύτερες στιγμές. Λύπη και Νοσταλγία: Μια μελωδία που σε βοήθησε να εκφράσεις τον πόνο ή τη θλίψη σου. Αγάπη και Ρομαντισμός: Ένα τραγούδι που συνδέεται με έναν ιδιαίτερο άνθρωπο ή μια ρομαντική στιγμή. Ανάμνηση και Νοσταλγία: Μια μουσική που σε μεταφέρει πίσω σε συγκεκριμένες αναμνήσεις και εμπειρίες.
Από την παιδική μας κιόλας ηλικία μπορούμε να έχουμε αναμνήσεις από ένα τραγούδι ή μια μελωδία, ώστε να το θυμόμαστε και στην ενήλικη μας ζωή. Γι’ αυτό και το μάθημα της μουσικοκινητικής, που έχει ενταχθεί από τα πρώτα κιόλας χρόνια της εκπαίδευσης, παίζει έναν σπουδαίο ρόλο στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη ενός παιδιού.
Μερικά οφέλη είναι τα εξής:
Ανάπτυξη Ακοής: Η μουσική βοηθά τα παιδιά να βελτιώσουν την ακοή τους και να διακρίνουν διάφορους ήχους και ρυθμούς. Γλωσσική Ανάπτυξη: Τα τραγούδια και οι ρυθμοί συμβάλλουν στην ανάπτυξη της γλωσσικής κατανόησης και προώθησης της ομιλίας. Συναισθηματική Ανάπτυξη: Η μουσική μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ηρεμήσουν και να αισθανθούν ασφάλεια. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει χαρά και ενθουσιασμό. Κινητική Ανάπτυξη: Οι κινήσεις που συνδυάζονται με την μουσική, όπως το ρυθμικό κούνημα, ενισχύουν την κινητική ανάπτυξη. Κοινωνική Ανάπτυξη: Η μουσική δραστηριότητα μπορεί να ενθαρρύνει την κοινωνική αλληλεπίδραση, ιδιαίτερα όταν γίνεται σε ομάδες.
Η επίδραση της μουσικής έχει τέτοια δύναμη στην ζωή μας όσο και στην ζωή των παιδιών μας. Όπως λέει και ο διάσημος τραγουδιστής της όπερας Luciano Pavarotti «αν δεν φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία, πιστεύω πως κάτι θεμελιώδες τους έχουμε στερήσει για πάντα»
Πασχαλιά Ίτσιου, Μουσικός, Μέλος της φιλαρμονικής Κορδελιού Εύοσμου