Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΟλοκληρώθηκε με επιτυχία το σεμινάριο “Ανάπτυξη Soft Skills για νέους 17-30 ετών”

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το σεμινάριο “Ανάπτυξη Soft Skills για νέους 17-30 ετών”

Η τέχνη της ζωγραφικής ως τέχνη της ζωής
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το σεμινάριο “Ανάπτυξη Soft Skills για νέους 17-30 ετών”

Με τη δύναμη της ζωγραφικής να πυροδοτεί τη νεανική φαντασία, την έκφραση και τη δημιουργία, συνιστώντας σημαντικό “εργαλείο” για την κατάκτηση νέων δεξιοτήτων μη τυπικής μάθησης, που συμβάλλουν στην προσωπική ανάπτυξη, στην αυτογνωσία, στη δημιουργικότητα αλλά και στην εξέλιξη των νέων στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το τελικό εκπαιδευτικό σεμινάριο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Arts for Soft Skills” που πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου.

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, νέοι και νέες ηλικίας 17–30 ετών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, συμμετέχοντας στο καλλιτεχνικό εργαστήριο που διοργάνωσε – δια της Διεύθυνσης Παιδείας & Κοινωνικής Πολιτικής – η Αντιδημαρχία Παιδείας, Σχολικής Στέγης, Προσχολικής Αγωγής και Δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο συμμετοχής του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων Δήμου Κορδελιού Ευόσμου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Στρατηγικές Συμπράξεις Δήμων: «Οι τέχνες και τα εκπαιδευτικά εργαλεία για τις ήπιες δεξιότητες: Ανακαλύπτοντας τη δύναμη των διεπιστημονικών τεχνών, ενισχύονται οι ήπιες δεξιότητες των νέων», του προγράμματος “Erasmus+, που υλοποιείται από τον Κυπριακό Οργανισμό Κέντρων Νεότητας.

Ως μέσο αυτοβελτίωσης που υπηρετεί την εσωτερική ανάγκη για την έκφραση των συναισθημάτων και των σκέψεων της νεανικής ψυχής, η ζωγραφική – κεντρικός πυλώνας του σεμιναρίου- έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν πως η κατοχή ήπιων δεξιοτήτων αποτελεί προϋπόθεση τόσο για την επιτυχία στην επαγγελματική ζωή όσο και στην προσωπική ανάπτυξη.

Κάνοντας πράξη το σύνθημα:“Ζωγραφίζοντας γίνομαι καλύτερος στην προσωπική και επαγγελματική μου επικοινωνία” το καλλιτεχνικό σεμινάριο απέδειξε πως στη σύγχρονη απαιτητική αγορά εργασίας το κτίσιμο ενός καλού βιογραφικού δεν κρίνεται αποκλειστικά μέσα από τις πιστοποιημένες δομές εκπαίδευσης και κατάρτισης αλλά στο συνδυασμό δεξιοτήτων που δίνουν ώθηση στη δημιουργικότητα, τη συνεργασία, την επικοινωνία, την εξωστρέφεια και την έκφραση.

Μέσα από πρότυπες καλλιτεχνικές δράσεις και βιωματικά παιχνίδια που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του εργαστηρίου, οι νέοι έπαιξαν με τα χρώματα, συνέθεσαν εικόνες, εξέφρασαν τις όψεις του εσωτερικού τους κόσμου, μυούμενοι στο μαγικό κόσμο της ζωγραφικής τέχνης που είναι ικανός να ανοίξει νέους δρόμους στους πνευματικούς και επαγγελματικούς τους ορίζοντες.

Εμπνευστές στο ξεχωριστό αυτό ταξίδι ήταν οι εισηγητές της διοργάνωσης ο Εικαστικός – Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης κ. Δημήτρης Πετρόπουλος και η Εικαστικός κ. Άννα Φαναηλίδου, που αποκάλυψαν στους συμμετέχοντες τη μοναδικότητα της ζωγραφικής στο πεδίο της εσωτερικής έκφρασης, ως στοιχείου που γόνιμα και δημιουργικά οδηγεί στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.

Σημαντικό κεφάλαιο της διοργάνωσης αποτέλεσε η διάχυση των αποτελεσμάτων του οδηγού που συντάχθηκε με τη βοήθεια των τριών χωρών που συμμετέχουν (Κύπρος, Ελλάδα, Πολωνία) στο πρόγραμμα “Arts for soft skills ”. Σύμφωνα με την Προϊσταμένη του Τμήματος Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης και Υπεύθυνη του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων κ. Σοφία Γιαννουχίδου – η οποία παρουσίασε τον πρότυπο αυτό οδηγό – πρόκειται για ένα εγχειρίδιο που αποκρυσταλλώνει συνοπτικά τα οφέλη των τεχνών στην προσπάθεια της συνεχούς αυτοβελτίωσης και εξέλιξης των νέων, οφέλη που έχουν ως αφετηρία την ενασχόληση με την τέχνη της φωτογραφίας, τη ζωγραφική και το θέατρο.

Τις εργασίες του σεμιναρίου χαιρέτησε η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Σχολικής Στέγης, Προσχολικής Αγωγής και Δραστηριοτήτων κ. Σύμινα Καλού η οποία αναφέρθηκε στην αξία της ενασχόλησης των νέων με τις τέχνες, τονίζοντας πως μέσα από το δημιουργικό αυτό ταξίδι οι νέοι ενισχύουν τις ήπιες δεξιότητές τους, όπως η επικοινωνία, η συμμετοχικότητα, η αυτοεκτίμηση, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση δυναμικών προσωπικοτήτων που μπορούν να πετύχουν στο στίβο της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής.

Ο Διευθυντής Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας κ. Γιώργος Γκανάτσιος αναφέρθηκε στην οργανωμένη προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου για τη στήριξη των νέων, μέσω πρωτοπόρων δράσεων και προγραμμάτων που υλοποιεί το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων του Δήμου. Εστιάζοντας στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ο κ. Γκανάτσιος επισήμανε τη συμβολή της ζωγραφικής στην καλλιέργεια της συνεργασίας, της έκφρασης και της ενσυναίσθησης, στοιχεία που εμπλουτίζουν τις εμπειρίες και τις δεξιότητες της νέας γενιάς στην προσπάθεια για προσωπική εξέλιξη και επαγγελματική αναρρίχηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ετήσιο ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του “Erasmus+” ύψους 6.425,00€, συμμετέχει ως εταίρος ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου μέσω του πιστοποιημένου του φορέα που είναι το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων, αναλαμβάνοντας ως αντικείμενο δράσης τη ζωγραφική, ως τέχνη που αναπτύσσει τις ήπιες δεξιότητες (Soft Skills) των νέων μεταξύ 18 – 30 ετών.

Πληροφορίες Τμήμα Παιδείας και Βιβλιοθήκης 2310762 400-2310759 717.

Από την ιστοσελίδα του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου

- Advertisement -
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ