Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΟ επετειακός καλλιτεχνικός προγραμματισμός του Θεάτρου Τ για τη σεζόν 2024-2025

Ο επετειακός καλλιτεχνικός προγραμματισμός του Θεάτρου Τ για τη σεζόν 2024-2025

10 χρόνια Θέατρο Τ:

Ο επετειακός καλλιτεχνικός προγραμματισμός για τη σεζόν 2024-2025

Το Θέατρο Τ, η στέγη του καλλιτεχνικού σχήματος Passatempo (Γλυκερία Καλαϊτζή, Μαρία Καραδελόγλου, Ευαγγελία Κιρκινέ), συμπληρώνει δέκα χρόνια λειτουργίας στη Θεσσαλονίκη και το γιορτάζει με ένα πρόγραμμα που αντικατοπτρίζει τις βασικές αρχές του, τις οποίες υπηρετεί με αφοσίωση και συνέπεια από την αρχή της δημιουργίας του: να παράγει συστηματικά καλλιτεχνικό έργο, ανεβάζοντας 1-2 θεατρικές παραγωγές κάθε χρόνο, να δείχνει εμπιστοσύνη και σεβασμό στους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες, δίνοντάς τους χώρο και χρόνο για να μοιράζονται τη δουλειά τους με το κοινό της πόλης και να αποτελεί την «καρδιά» του ελεύθερου θεάτρου της Θεσσαλονίκης, έναν χώρο δημιουργικών συναντήσεων και ανταλλαγής καλλιτεχνικών εμπειριών.

Φέτος, το Θέατρο Τ έχει ετοιμάσει ένα πολυποίκιλο επετειακό πρόγραμμα, μέσα από το οποίο θα βιώσουμε τη δύναμη ενός καταστροφικού έρωτα, θα μοιραστούμε ιστορίες ανθρώπων που θέλουν «να την κάνουν», θα παρακολουθήσουμε μία από τις καλύτερες κουκλοθεατρικές παραστάσεις ενηλίκων των τελευταίων ετών, θα εκπλαγούμε όταν μάθουμε πως το «τρίτο πρόσωπο» στη σχέση του Γκρεγκ με την Κέιτ είναι ένα…σκυλί, θα τραγουδήσουμε για μια χώρα που δεν χτίσαμε, θα μιλήσουμε ανοιχτά για την έμφυλη βία, θα νιώσουμε τι σημαίνει να ζεις σε μια κατάσταση συνεχούς αναμονής, θα συναντήσουμε την πιο χαρισματική αφηγήτρια ταινιών, θα προβληματιστούμε για τη σχέση του ανθρώπου με το χρήμα, θα επισκεφθούμε τον μύθο των Ατρειδών εξερευνώντας τη σχέση μητέρας-κόρης και θα γνωρίσουμε δύο νέα θεατρικά έργα: το Μαιευτήριο του Θανάση Τριαρίδη που ανεβαίνει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και το Incognito του Nick Payne που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της σεζόν 2024-2025:

Senso του Camillo Boito | Σκηνοθεσία: Σωτήρης Ρουμελιώτης

Ο Σωτήρης Ρουμελιώτης, ένας από τους πιο ταλαντούχους σκηνοθέτες της νέας γενιάς, αναμετριέται με το έργο του Boito, ευρέως γνωστό από την ταινία του Λουκίνο Βισκόντι «Έτσι τελείωσε μια μεγάλη αγάπη», σε μια εκρηκτική παράσταση που εστιάζει στη δυναμική συνύπαρξη δύο φαινομενικά αντίθετων καταστάσεων: την άνευ όρων παράδοση στον έρωτα και την υποταγή του πάθους στην ψυχρή λογική.

Παίζουν: Έλμα Βλαστοπούλου, Ζωή Λάη, Δήμητρα Φάκα

Παραστάσεις: 30 Σεπτεμβρίου – 5 Νοεμβρίου 2024, κάθε Δευτέρα και Τρίτη

Τηγκανά από την ομάδα DOCS Theatre | Σκηνοθεσία: Ευγενία Ζάγουρα

Συνδυάζοντας τεχνικές του θεάτρου-ντοκουμέντο και του θεάτρου της επινόησης, η ομάδα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας παρουσιάζει μια παράσταση βασισμένη σε προσωπικές ιστορίες, η οποία εστιάζει στη συνθήκη των ανθρώπων που νιώθουν ότι πρέπει να φύγουν, «να την κάνουν», ή «τηγκανά» όπως λένε και οι έφηβοι. Προλαβαίνουμε, άραγε, να κάνουμε όλα όσα ονειρευτήκαμε;

Παίζουν: Όλγα Τζήλιου, Νίκος Καραλής, Σοφία Γεωργιάδου, Άρης Μανάτος, Χρυσάνθη Παντελή, Φωτεινή Δημουλή, Μαρία Κουρή, Αναστασία Νικολαΐδου, Ελένη Ζάγουρα

Παραστάσεις: Παρασκευή 4 & Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Εφημερία από την κουκλοθεατρική ομάδα «Κέντρο Βάρους» | Σκηνοθεσία: Κλειώ Κιούλπαλη & η ομάδα

Συνδυάζοντας το κουκλοθέατρο και το θέατρο σκιών, 4 κουκλοπαίκτριες-νοσηλεύτριες εμψυχώνουν και φροντίζουν τις κούκλες-ασθενείς, σε ένα νοσοκομείο που βρίσκεται διαρκώς σε εφημερία και μας μεταφέρει στον κόσμο των ανθρώπων που το «κατοικούν», μιλώντας, με ευαισθησία και τρυφερότητα, για τη ζωή, τον θάνατο και την αγάπη για τη φθορά. Η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικο κοινό και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Faust και το Θέατρο Θησείον στην Αθήνα.

Εμψύχωση: Κλειώ Κιούλπαλη, Μπέττυ Κοκαράκη, Δήμητρα Κωνσταντινίδου, Εύα Τσαμπάση

Παραστάσεις: Παρασκευή 11 και Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Μαιευτήριο του Θανάση Τριαρίδη | Σκηνοθεσία: Στέλιος Βραχνής

Η Εταιρεία Θεάτρου Πρόταση παρουσιάζει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το νέο έργο του σημαντικού Έλληνα συγγραφέα, επιδιώκοντας να φωτίσει την παμπάλαια λαχτάρα των ανθρώπων να υπάρξουν και την εξίσου παμπάλαια κτηνωδία της εξουσίας που προσπαθεί να την ελέγξει. Στον θάλαμο αναμονής της Κρατικής Μαιευτικής Κλινικής, ζευγάρια περιμένουν να γεννήσουν το παιδί τους, για το οποίο όλα φαίνονται προαποφασισμένα: άρτια υγεία, σπουδαία καριέρα, μακροζωία και ευτυχισμένη ζωή. Ωστόσο, για όλα τα παιδιά που θα γεννηθούν σήμερα έχει ήδη οριστεί το ίδιο ανομολόγητο μέλλον.

Παίζουν: Αγγελική Χατζηβασιλειάδου, Δημήτρης Αϊναλής, Βασίλης Βασιλείου, Γιάννης Καίδας, Κατερίνα Κασελίμη, Παύλος Τάνης, Κατερίνα Φωτιάδου, Χαρά Σβάνου

Παραστάσεις: 18 Οκτωβρίου – 17 Νοεμβρίου 2024, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή

Sylvia του A.R. Gurney | Σκηνοθεσία: Γιώργος Μιχαλάκος

Μια οικογενειακή κωμωδία για τις ανθρώπινες σχέσεις, τη φύση και τη μοναξιά από τους Monks!, που αφηγείται την ιστορία ενός παράξενου ερωτικού τριγώνου, ανάμεσα σε ένα ζευγάρι και το…σκυλί τους!

Παίζουν: Ανδρομάχη Μπάρδη, Γιώργος Κωνσταντίνου, Ιωάννης Καμπούρης, Σπυρέλα Γενιτσαρίδου

Παραστάσεις: 11 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου 2024, κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη

Πετριχώρα από την Εταιρεία Θεάτρου και Πολιτισμού DOT Ensemble | Σκηνοθεσία: Χάρης Θώμος

Η Πετριχώρα, βασισμένη στο θρυλικό δημοτικό τραγούδι «Το γεφύρι της Άρτας» και τις βαλκανικές εκδοχές του, είναι μια απόπειρα να πλησιάσουμε την παράδοση, τη φύση, τη σχέση του ατόμου με το σύνολο, λιγότερο μέσω του λόγου και περισσότερο μέσα από την τελετουργία, τον χορό και το τραγούδι. Είναι μια χώρα που δεν χτίσαμε, ένα τραγούδι που δεν έχει βρει τα λόγια να πει την αλήθεια, μια πορεία που καλούμαστε να αποφασίσουμε μαζί.

Παίζουν: Άννα Μαρία Γάτου, Νεφέλη Γκίκογλου, Γιούλη Ευθυμίου, Δημήτρης Κρίκος, Αριάδνη Κώστα, Ευαγγελία Μπότση, Λένα Νεστορίδου, Γεωργία Ποντσουκτσή, Θάνος Πουμάκης

Παραστάσεις: 23 Νοεμβρίου – 15 Δεκεμβρίου 2024, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή

Incognito του Nick Payne | Σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή

Πρόκειται για τη νέα παραγωγή του Θεάτρου Τ που πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και εξερευνά το πόσο δεσμευτικές είναι για την ταυτότητά μας οι αναμνήσεις μας αλλά και το τι σημαίνει να ζει κανείς διαρκώς στο παρόν. Στην παράσταση, 4 ηθοποιοί ερμηνεύουν 21 ρόλους μέσα από αστραπιαίες σωματικές και φωνητικές αλλαγές, σε παράλληλες και διαπλεκόμενες ιστορίες που τοποθετούνται από το 1955 μέχρι σήμερα.

Παίζουν: Σοφία Βούλγαρη, Βασίλης Μπόγδανος, Μαργαρίτα Νασιούλα, Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Παραστάσεις: 25 Δεκεμβρίου 2024 – 2 Φεβρουαρίου 2025 (Τετάρτη έως Κυριακή κατά την εορταστική περίοδο και Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 6 Ιανουαρίου)

Οι βελόνες πλεξίματος (ή) δεν είναι και τόσο σοβαρή υπόθεση από την Librart Performing Arts Ensemble | Σκηνοθεσία: Γιάννης Διδασκάλου

Μια παράσταση θεάτρου της επινόησης για την έμφυλη βία. «Οι ιστορίες που θα σας αφηγηθούμε είμαστε εμείς. Είναι δικές μας. Είναι των μανάδων μας, των γιαγιάδων μας, των ανθρώπων που περάσανε δίπλα μας. Ιστορίες που δε θα ξεχάσουμε. Και καθώς ο ηθοποιός είναι η ενσάρκωση όσων δεν πρόλαβαν να μιλήσουν, η παράσταση αυτή αφιερώνεται στη μνήμη τους.»

Παίζουν: Άλκηστη Κυριακού, Ειρήνη Σεβαστοπούλου, Έλμα Βλαστοπούλου, Κατερίνα Σωτηρίου

Παραστάσεις: 14 Φεβρουαρίου – 9 Μαρτίου 2025, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή

Το να έχεις φτερά και να μην μπορείς να πετάξεις / με σιχάθηκα, βασισμένο στη Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. της Λένας Κιτσοπούλου | Σκηνοθεσία: Δέσπω Πύρτσιου

Μια γυναίκα που περιμένει μέσα στο διαμέρισμα της κάτι να της συμβεί. Κάτι, που θα αλλάξει αυτή τη μετριότητα που ζει. Που θα μπει από την πόρτα και θα έρθει και σ’ εκείνη. Μια διαρκής αναμονή για ένα κουδούνι. Ή για ένα νεύμα. Κι ο νους της ταξιδεύει σε κρεβάτια νοσοκομείων, σύκα, γόπες, θείους, χάπια, σούπερ μάρκετ, ψυχαναλυτές, ελληνικούς, διαχειρίστριες, βήματα, ρεφρέν και σουτιέν.

Παίζουν: Κορίνα Κυρκίμη, Αριάδνη Ζούπινα, Πάνος Κεφαλούρος

Παραστάσεις: 17 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου 2025, κάθε Δευτέρα και Τρίτη

Αφηγήτρια ταινιών, βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Herman Rivera Letelier | Σκηνοθεσία: Νικόλας Λαμπάκης

Σ’ ένα μικρό χωριό στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι δουλεύουν στα ορυχεία του νίτρου, ένα χαρισματικό κορίτσι αποκτά απρόσμενα τον ρόλο της αφηγήτριας ταινιών. Οι άνθρωποι προτιμούν να ακούν εκείνη να αφηγείται και να ζωντανεύει μπροστά τους τις ταινίες παρά να τις βλέπουν στο σινεμά του οικισμού, και στριμώχνονται στο σπίτι της για να παρακολουθήσουν τις αυτοσχέδιες παραστάσεις της. Μέσα από την πορεία της μικρής αφηγήτριας, μεταφερόμαστε στο άνυδρο τοπίο της πάμπας, όπου η ζωή είναι σκληρή και απογυμνωμένη από κάθε κίνητρο να τη ζήσεις.

Παίζει: Νοεμή Βασιλειάδου

Παραστάσεις: 17 Μαρτίου – 8 Απριλίου 2025, κάθε Δευτέρα και Τρίτη

Παίξε Υπεύθυνα από τη θεατρική ομάδα Blackbird | Σκηνοθεσία: Ανθή Ιωαννίδου

Πόσο μπορεί να σε επηρεάσει το χρήμα; Τι θα έκανες αν κέρδιζες 2.000.000 €; Θα παρέμενες ο ίδιος άνθρωπος; Η ζωή μιας παρέας τριαντάρηδων ανατρέπεται, όταν ο Στράτος κερδίζει το τζόκερ. Μια παράσταση θεάτρου της επινόησης που ακροβατεί ανάμεσα στην κωμωδία και τη σκοτεινή πλευρά που κρύβει ο καθένας μας.

Παίζουν: Γιώτα Κασιμιάδου, Αλέξης Κότσυφας, Λίλα Παντελίδου, Κωνσταντίνος Τσώνης

Παραστάσεις: 21 Μαρτίου – 13 Απριλίου 2025, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή

Υπέρ Κλυταιμνήστρας της Δήμητρας Μήττα | Σκηνοθεσία: Στέλιος Βραχνής

Μετά από 8 χρόνια, η Εταιρεία Θεάτρου Πρόταση προσεγγίζει εκ νέου το έργο της Ελληνίδας συγγραφέως, το οποίο βασίζεται στον μύθο των Ατρειδών και φωτίζει την αρχέγονη αλλά πάντα επίκαιρη σχέση μεταξύ μητέρας και κόρης.

Παίζουν: Το καστ θα ανακοινωθεί μέσα στο 2025.

Παραστάσεις: 25 Απριλίου – 18 Μαΐου 2025, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή

Τέλος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Θέατρο Τ συμπράττει με τις Συνέργειες Πολιτισμού και φιλοξενεί, στις 13, 14 και 15 Μαρτίου 2025, τα νέα θεατρικά έργα που θα αναδειχθούν από το τετράμηνο εργαστήρι δημιουργικής γραφής του Outreach Project. Τα έργα θα παρουσιαστούν, όπως και πέρσι, σε μορφή θεατρικών αναλογίων, με τη συμμετοχή νέων σκηνοθετών και ηθοποιών της Θεσσαλονίκης.

Θέατρο Τ

Διεύθυνση: Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, 546 42, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310 854 333

Email: theatrotaf@gmail.com

Website: www.theatrot.gr

Facebook: https://www.facebook.com/theatrot

Instagram: https://www.instagram.com/theatro_t/

YouTube: https://www.youtube.com/@TheatroTaf/featured

- Advertisement -
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ