Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΟλοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Πρόσκληση σε Γεύμα – Η Διατροφή πάει Σχολείο»

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Πρόσκληση σε Γεύμα – Η Διατροφή πάει Σχολείο»

«ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΥΜΑ – Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ»

Ο στόχος επετεύχθη!

«Σας ευχαριστούμε όλους»

Με απόλυτη επιτυχία και με φανερή την ικανοποίησή στα πρόσωπα όλων των συμμετεχόντων, με γέλια, με χειροκροτήματα, με πειράγματα, αλλά και με πολλαπλά μηνύματα προς όλους, ολοκληρώθηκαν οι πρώτες παρουσιάσεις του ευρηματικού και διαδραστικού προγράμματος παιδικής διατροφής με θέμα «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΥΜΑ – Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ», τις οποίες υλοποίησε ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου πιλοτικά σε 3 δημοτικά σχολεία από τα 33 Δημοτικά που λειτουργούν στον Δήμο, ενώ την νέα σχολική χρονιά θα το εφαρμόσει σε όλα.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε ως εξής:

-21&22 Μαΐου, στο 6ο Πειραματικό Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού,

-28 &29 Μαΐου στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου και

-3 & 4 Ιουνίου στο 24ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου,

σε συνεργασία με

τον διαιτολόγο διατροφολόγο με εξειδίκευση στην παιδική διατροφή (Master Nutritionist in PediatricNutrition) Λεωνίδα Ναθαναηλίδη,

τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής (Master Φυσικής Αγωγής με εργασία στην Κοινωνιολογία του Αθλητισμού) Σταύρο Μουμουλίδη και

την δημοσιογράφο του Γραφείου Τύπου του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου και συγγραφέα παιδικών βιβλίων για την παιδική παχυσαρκία Νίκη Στρατηλάτη.

Στόχος του Δήμου και των συντελεστών ήταν το smart διατροφικό πρόγραμμα να είναι αφενός μεν εναρμονισμένο με την πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής και αφετέρου απόλυτα εστιασμένο στις εποχιακές, καθημερινές- σπιτικές και αγαπημένες διατροφικές επιλογές των παιδιών.

Γι αυτό και δεν ήταν μία ακόμη ενημερωτική ομιλία περί διατροφής, ή μια ακόμη παρουσίαση τροφίμων ή ένα ακόμη παιχνίδι διατροφικών υποδείξεων, αλλά ένα πραγματικά ενδιαφέρον, ευρηματικό διαδραστικό και ταυτόχρονα χρήσιμο, οικείο, πρακτικό και διδακτικό διατροφικό πρόγραμμα για όλους, από το 1ο έως και το 6ο στάδιο της υλοποίησής του.

Την «παράσταση» και στις τρεις παρουσιάσεις «έκλεψαν» τα παιδιά τα οποία ως πρωταγωνιστές του προγράμματος και μικροί master chef μ’ ένα διασκεδαστικό τρόπο έκαναν ένα διατροφικό ταξίδι γευσιγνωσίας βασισμένο στα αγαπημένα τους, εποχιακά καθημερινά και οικογενειακά μενού από την κουζίνα της μαμάς.

Το πρόγραμμα εξελίχθηκε σε 6 χρήσιμα- χρηστικά και εκπαιδευτικά στάδια στα οποία παρίστατο ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Λευτέρης Αλεξανδρίδης, και συμμετείχαν οι γονείς, τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι συντελεστές του προγράμματος.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΛΊΧΘΗΚΕ ΩΣ ΕΞΗΣ

1ο ΣΤΑΔΙΟ

Στο 1ο Στάδιο η Δημοσιογράφος του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου και συγγραφέας παιδικών βιβλίων για την παιδική παχυσαρκία Νίκη Στρατηλάτη, με έναν μεγεθυντικό φακό – ανά χείρας- διάβασε μαζί με τα παιδιά τις ετικέτες στο σούπερ μάρκετ. Ζήτησε τους μικρούς μαθητές αλλά καθημερινούς και δυνατούς καταναλωτές, να μην μένουν μόνον στην διαφήμιση και στην συσκευασία, αλλά μάθουν από αυτήν την μικρή ηλικία « όπως διαβάζουν τα μαθήματα τους να διαβάζουν και τα τρόφιμα που αγοράζουν», ώστε ν’ αρχίσουν να προστατεύουν τον εαυτό τους, να είναι υπεύθυνα, να ξέρουν τι τρώνε, να αναζητούν την χώρα προέλευσης, να διαλέγουν ελληνικά προϊόντα, και απαλλαγμένα από πολλά συντηρητικά, χρωστικές, και αρωματικές ουσίες , να στρέψουν την προσοχή στις διαιτητικές και διατροφικές πληροφορίες στις ετικέτες των τροφίμων, στην ημερομηνία λήξης, ώστε να αποκτήσουν από τη μαθητική ηλικία Καταναλωτική συμπεριφορά και Καταναλωτική συνείδηση. Διότι μόνον όταν τα ίδια τα παιδιά ενημερωθούν και προβληματισθούν για την ποιότητα και αναζητήσουν μόνα τους την ασφάλεια και την ποιότητα στα τρόφιμα, τότε η νέα γενιά των συνειδητοποιημένων καταναλωτών θα είναι γεγονός. Επίσης ενημέρωσε τα παιδιά για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των καταναλωτών και για τον ρυθμιστικό ρόλο του ΕΦΕΤ.

2Ο ΣΤΑΔΙΟ

Τα παιδιά παρελάμβαναν τα τρόφιμα και στο σπίτι παρακολουθούσαν την διαδικασία μαγειρέματος από το αρχικό μέχρι το τελευταίο στάδιο.

3ο ΣΤΑΔΙΟ

Την επόμενη ημέρα τα παιδιά ως master chef παρουσίαζαν και περιέγραφαν με πολύ παραστατικό τρόπο στους συμμαθητές τους, με ποιον τρόπο και πως μαγείρεψαν το φαγητό με την μητέρα τους, με κάθε τεχνική και μαγειρική λεπτομέρεια προκαλώντας τα γέλια, τις επευφημίες, τα πειράγματα και τα χειροκροτήματα, όλων. Στοιχεία που έδωσαν στο πρόγραμμα ζωντάνια με έντονη και έκδηλη την παιδική χαρά της δημιουργίας.

4ο ΣΤΑΔΙΟ «ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ-ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ»

Ο Διαιτολόγος Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην παιδική διατροφή (MASTER NUTRITIONIST IN PEDIATRIC NUTRITION) Λεωνίδας Ναθαναηλίδης, ο οποίος είχε και την ιδέα του προγράμματος, εξήγησε στα παιδιά την αξία που έχουν τα μικρά βήματα από την μικρή ηλικία στην διατροφή και τα μεγάλα οφέλη που επιφέρουν στην υγεία όλων μας. Μιλώντας στη γλώσσα των παιδιών, με τρόπο σαφή και απολύτως κατανοητό, άλλοτε με χιούμορ κι άλλο αναπτύσσοντας διάλογο με τα παιδιά περιέγραψε και ανέλυσε τα υλικά, με τα οποία μαγείρεψαν τα φαγητά, τις Βιταμίνες, τα συστατικά, τους συνδυασμούς των τροφών, ακόμη και για τους τρόπους μαγειρέματος, και για τα 10 πιάτα. Εξήγησε στα παιδιά γιατί το ελαιόλαδο πρέπει να είναι η πρώτη τους επιλογή, γιατί η κατανάλωση γάλακτος, τυριού, γιαουρτιού, φρούτων και λαχανικών πρέπει να είναι καθημερινή, γιατί η κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού και των προϊόντων που τα περιέχουν πρέπει να είναι με μέτρο όπως και το κόκκινο κρέας, Επίσης έδωσε χρήσιμες διατροφικές συμβουλές για τα ψάρια, το κοτόπουλο, τα αυγά και τα δημητριακά, μίλησε για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής, έλυσε απορίες, έδωσε απαντήσεις για τους μύθους και τις αλήθειες για τα τρόφιμα και χάρισε στα παιδιά τον δεκάλογο της υγιεινής διατροφής.

5ο ΣΤΑΔΙΟ « ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ»

Στην θεμελιώδη αξία της γυμναστικής, της άθλησης, της φυσικής δραστηριότητας, συνδυαστικά με την υγιεινή διατροφή και τα οφέλη στη ζωή όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως ηλικίας – πρωτίστως όμως των παιδιών που «χτίζουν το σώμα και βάζουν τα θεμέλια της υγείας τους » αναφέρθηκε ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Master Φυσικής Αγωγής με εργασία στην Κοινωνιολογία του Αθλητισμού Σταύρος Μουμουλίδης μέσα από έναν πολύ διασκεδαστικό διάλογο με τα παιδιά φέροντας παραδείγματα τόσο από την ιστορία του ανθρωπίνου γένους όσο και από τον σύγχρονο τρόπο ζωής που ζούμε και κατά πόσο αυτός επηρεάζει όλες τις ηλικίες.

ΣΤΑ 3 ΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΥΜΑ ΥΓΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ & ΓΟΝΕΙΣ

6Ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ

1. Χοιρινές μπριζόλες με πατάτες φούρνου μαγείρεψε ο Π. Ε. με την μητέρα του Ειρήνη Τσιλιγκαρίδου

2. Κοτόπουλο με ρύζι, μαγείρεψε η Χ. Φ. με την μητέρα της Παρασκευή Μανταρά

3. Τσιπούρα ψητή με λαχανικά μαγείρεψε ο Γ. Ι. με την μητέρα του Ειρήνη Κοκκινοπούλου,

4. Σαρδέλες ψητές μαγείρεψε η Ε. Κ. με την μητέρα της Αθηνά Ισλαμίδη

5. Φακές μαγείρεψε ο μαθητής Γ. Γ. με την μητέρα του Αντιγόνη Γυροπούλου

6. Φασόλια μαγείρεψε η μαθήτρια Ι. Χ. με την μητέρα της Σοφία Μιχαηλίδου

7. Σπανακόρυζο μαγείρεψε ο μαθητής Χ. Μ. με την μητέρα Γεωργία Παναγιωτίδου

8. Φασολάκια μαγείρεψε ο μαθητής Δ. Σ. με την μητέρα Ευγενία Μπακιρτζή

9. Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας μαγείρεψε η μαθήτρια Ε. Γ. με την μητέρα της Ηλιάνα Βασιλειάδου

10. Γεμιστές πιπεριές- ντομάτες- μελιτζάνες μαγείρεψε η μαθήτρια Α. Π. με την μητέρα της Άνζελα Μανταρίδου

19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ

1. Χοιρινές μπριζόλες πατάτες φούρνου

(μητέρα: Τσώνη Μελπομένη, μαθητής: Κ. Γ.)

2. Κοτόπουλο με ρύζι

(μητέρα: Καλάκη Κική, μαθήτρια: Κ. Κ.)

3. Σολομός

(πατέρας: Σαραγιώτης Σταμάτης, μαθήτρια: Σ. Μ.)

4. Μπακαλιάρος

(μητέρα: Τσώνη Μελπομένη, μαθητής: Κ. Γ.)

5. Φακές

(μητέρα: Καλάκη Κική, μαθήτρια: Κ. Κ.)

6. Φασόλια

(μητέρα: Δραγανίδου Ευτυχία, μαθήτρια: Μ. Κ.)

7. Σπανακόρυζο

(μητέρα: Τσαπάρα Σωτηρία, μαθήτρια: Π. Κ.)

8. Φασολάκια

(γιαγιά: Πορτοκαλλίδου Αθανασία, μαθήτρια: Π. Ι.)

9. Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας

(μητέρα: Τοπούζα Βίκυ, μαθητής: Μ. Β.)

10. Γεμιστά

(μητέρα: Παπαδημητρίου Αννέτα, μαθήτρια: Τ. Μ. )

24Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ

1. Χοιρινές μπριζόλες με πατάτες φούρνου μαγείρεψε ο Μ.Δ. με τη μητέρα του Δαμουτζίδου Χαρίκλεια

2. Κοτόπουλο με ρύζι, μαγείρεψε ο Π.Α. με την μητέρα του Παράσχου Ανδρονίκη

3. Γαρίδες με λαχανικά μαγείρεψε ο Μ.Λ. με την μητέρα του Φουντουκίδου Ρένα

4. Καλαμάρια μαγείρεψε ο Π.Μ. με την μητέρα του Διαμαντούδη Καλή

5. Φακές μαγείρεψε η Π.Ε με την μητέρα της Μπογδάνη Αλεξάνδρα

6. Φασόλια γίγαντες μαγείρεψε η Τ.Χ με τη μητέρα της Ντακαρέλα Ζωή

7. Σπανακόρυζο μαγείρεψε ο Π.Α. με την μητέρα του Παράσχου Ανδρονίκη

8. Φασολάκια μαγείρεψε ο μαθητής ο Μ.Λ. με την μητέρα του Φουντουκίδου Ρένα

9. Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας μαγείρεψε ο μαθητής Κ.Γ. με τη μητέρα του Κρομλίδου Όλγα

10. Γεμιστές πιπεριές- ντομάτες μαγείρεψε η μαθήτρια Φ.Σ. με τη μητέρα της Ασμανίδου Ελένη

Οι συντελεστές του Προγράμματος ευχαριστούν

Τον Δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου κ. Αλεξανδρίδη για την εφαρμογή του προγράμματος, -τον Διευθυντή του 6ου Διαπολιτισμικού Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου Κορδελιού κ. Στέργιο Παπαδόπουλο,

-την Διευθύντρια του 19ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου κ. Αρετή Τζίμπουλα και

-τον Διευθυντή του 24ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου κ. Κωνσταντίνο Σαμαρά,

για την ένθερμη υποστήριξη τους στην διεξαγωγή του προγράμματος,

τους 30 γονείς που μαγείρεψαν μαζί με τα παιδιά,

τους εκπαιδευτικούς που στήριξαν την προσπάθεια,

τους 30 μικρούς πρωταγωνιστές και τους

– δύο χορηγούς το Σούπερ Μάρκετ ΚΡΗΤΙΚΟΣ και

το café fredaki A. Παπανδρέου Κορδελιό και ιδιαίτερα την κ. Νατάσσα Τσαουσίδου η οποία προσέφερε όλα τα υλικά και για τα 10 μενού του προγράμματος- σαν ένα τραπέζι με αγάπη για τα παιδιά- στην μνήμη του πατέρα της.

Σας ευχαριστούμε όλους…. με την στήριξη σας συνεχίζουμε!

Λεωνίδας Ναθαναηλίδης, Σταύρος Μουμουλίδης, Νίκη Στρατηλάτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ