Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΈκθεση εικαστικών έργων με την καλλιτεχνική ομάδα FireArt «Πλήγματα ακριβείας»

Έκθεση εικαστικών έργων με την καλλιτεχνική ομάδα FireArt «Πλήγματα ακριβείας»

Το παρακάτω δελτίο τύπου εξέδωσε η Επιτροπή Ειρήνης Θεσσαλονίκης:

«25 χρόνια από τον πόλεμο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία

Πλήγματα ακριβείας”

Έκθεση εικαστικών έργων με την καλλιτεχνική ομάδα FireArt

Η ΕΔΥΕΘ σε συνεργασία με την καλλιτεχνική ομάδα FireArt διοργανώνει  έκθεση εικαστικών έργων αφιερωμένη στα 25 χρόνια από το βρώμικο πόλεμο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και τους βομβαρδισμούς το 1999, που οδήγησαν στην καταστροφή και διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Η έκθεση έχει  τίτλο “Πλήγματα ακριβείας” και συμμετέχουν δεκάδες Έλληνες και Βαλκάνιοι καλλιτέχνες από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας που συμφώνησαν σε ένα παρακάτω κοινό κείμενο:

Ως καλλιτέχνες και ως άνθρωποι δε μπορούμε να ξεχάσουμε τις 24 Μάρτη 1999, όταν στις 8 παρά τέταρτο το βράδυ τα Νατοϊκά αεροπλάνα και οι πύραυλοι άρχισαν να “”ξερνούν φωτιά”” στη Γιουγκοσλαβία. Ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση στην Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με 2.300 αεροπορικές επιδρομές. Το αιματοκύλισμα κράτησε 78 μέρες και κόστισε τη ζωή σε 3.500 ανθρώπους, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα ήταν άμαχοι και 400 παιδιά.

Ως καλλιτέχνες και ως άνθρωποι συνεχίζουμε να καταγγέλλουμε τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που αποφάσισαν τότε να χρησιμοποιήσουν αυτή την περιοχή της Ευρώπης για τα μελλοντικά τους σχέδια, για μια παγκόσμια κυριαρχία. Που σχεδίασαν και υλοποίησαν ένα έγκλημα στο όνομα τάχα της ειρήνης και της σταθερότητας, με πρόσχημα τις εθνοτικές διαφορές, στην αναζωπύρωση των οποίων είχαν συμβάλει καθοριστικά οι ίδιες δυνάμεις.

Κατά τη διάρκεια εκείνου του πολέμου ο λαός της Ελλάδας έδειξε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του στον γιουγκοσλαβικό λαό με μαζικές διαδηλώσεις, με αποκλεισμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, των δρόμων και των συνόρων, επιβραδύνοντας έτσι την προώθηση του πολεμικού υλικού και των στρατιωτικών δυνάμεων προς τη Γιουγκοσλαβία. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανό το μήνυμα της αλληλεγγύης και της πάλης των λαών απέναντι στη βαρβαρότητα, απέναντι στην εκμετάλλευση, απέναντι στους νέους πολεμικούς σχεδιασμούς που έχουν πρόσχημα την ειρήνη”.

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης ενώνει τη φωνή της με τη φωνή των κοινωνικά ευαίσθητων και μαχόμενων καλλιτεχνών, γιατί σήμερα είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο να εκφραστεί η αντίθεση του λαού μας, όλων των λαών του πλανήτη ενάντια στη βαρβαρότητα και τις κτηνωδίες που διαπράττει ο ιμπεριαλισμός παντού στον κόσμο. Στη πολύπαθη Παλαιστίνη, όπου σε μία μικρή φλούδα γης, στη Γάζα, το κράτος – δολοφόνος Ισραήλ με την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ-ΕΕ έχει εξοντώσει, μέσα σε οκτώ μήνες, πάνω από 37.500 ανυπεράσπιστους ανθρώπους, γυναίκες και μικρά παιδιά. Στην Ουκρανία, όπου σε ένα αδελφοκτόνο πόλεμο σφαγιάζονται οι απλοί Ουκρανοί και Ρώσσοι εργαζόμενοι για τα συμφέροντα των μονοπωλίων των ΗΠΑ-ΕΕ από τη μια και της Ρωσσίας από την άλλη.

Με την έκθεση θέλουμε να θυμίσουμε, ότι σε εκείνον τον πόλεμο, το 1999, ο λαός και οι νεολαία μας έδειξαν με όλους τους τρόπους που διαθέταν την αλληλεγγύη και συμπαράσταση στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Γιατί και σήμερα το μεγαλύτερο όπλο των λαών είναι η αλληλεγγύη τους, οι κοινή τους αγώνες.

Με την έκθεση θέλουμε να στείλουμε μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, που έχει εμπλέξει τη χώρα και το λαό μας σε δύο πολέμους ταυτόχρονα, αλλά και στα άλλα ευρωατλαντικά κόμματα της χώρας. Ευθυγραμμισμένοι απόλυτα με την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στέλνουν ασταμάτητα όπλα στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και ρίχνουν περισσότερο λάδι στη φωτιά του πολέμου. Στηρίζουν το δολοφονικό καθεστώς του Νετανιάχου, του παρέχουν κάλυψη στα ανείπωτα εγκλήματα που διαπράττει. Συμφωνούν στην εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς και τους πολέμους με την αποστολή φρεγατών και στρατιωτικού προσωπικού εκτός συνόρων στις διάφορες ιμπεριαλιστικές αποστολές. Μετατρέπουν την Ελλάδα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς και θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο το ειρηνικό μέλλον του λαού μας. Όλα αυτά για τα συμφέροντα των εφοπλιστών, της αστικής τάξης της χώρας που διακαώς θέλει να αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή, να πάρει μεγαλύτερο κομμάτι από την κλοπή του πλούτου των λαών.

Όπως το 1999, έτσι και σήμερα ο λαός μας, στην συντριπτική του πλειοψηφία, δε συμφωνεί. Την αντίρρησή του αυτή τη διαδηλώνει καθημερινά. Είμαστε αισιόδοξοι ότι στο τέλος εμείς οι λαοί θα είμαστε οι νικητές σε αυτόν τον αγώνα, γιατί εμείς είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, γιατί το μέλλον ανήκει στους λαού και όχι στους εκμεταλλευτές μας και το σύστημά τους που γεννάει τον πόλεμο, την προσφυγιά και το θάνατο.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 15 Ιούνη και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Τέχνης του παλιού δημαρχείου Νεάπολης

(Βενιζέλου 125, απέναντι από το Στρατόπεδο Στρμπενιώτη)

και θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από τις 15 μέχρι τις 30 Ιούνη 2024, από 18:00 μέχρι τις 21:00

Στα εγκαίνια της Έκθεσης θα παραβρεθεί και εκπρόσωπος της σερβικής οργάνωσης “Φόρουμ του Βελιγραδίου για τον κόσμο των ίσων” μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, με την οποία η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη συνεργάζεται στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την ειρήνη, τη φιλία, τη συνεργασία και τη συναδέλφωση των λαών».

- Advertisement -
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ