Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ «2η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΥΜΑ- Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ»

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ «2η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΥΜΑ- Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ»

Θέμα της ημέρας, έγινε όχι μόνον για την Δ’ Τάξη αλλά για όλο το 19ο δημοτικό σχολείο Ευόσμου, η εφαρμογή του ευρηματικού και διαδραστικού προγράμματος παιδικής διατροφής με θέμα «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΥΜΑ – Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ» το οποίο εφαρμόζει ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου.

Το τραπέζι της «2ης ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΣΕ ΓΕΥΜΑ- Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ», στρώθηκε με την επιμέλεια της Διευθύντριας του 19ου Σχολείου Ευόσμου κ. Αρετής Τζίμπουλα, η οποία ευχαρίστησε τον Δήμο για την εφαρμογή του προγράμματος, καλωσόρισε και συνεχάρη τους συντελεστές της πρωτότυπης δράσης, αλλά και τους γονείς που συμμετείχαν στην διαδικασία επιλογής των προϊόντων και μαγειρικής με τα παιδιά στο σπίτι.

Στόχος του προγράμματος ήταν να βοηθήσει εμπράκτως τα παιδιά, να μάθουν να επιλέγουν ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα, να αρχίζουν να «διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζουν», να γνωρίσουν την διαδικασία της παρασκευής των φαγητών με τους γονείς τους, να εντάξουν την άθληση στην καθημερινότητα τους και να προβληματισθούν ώστε μεγαλώνοντας να διαμορφώσουν τη στάση τους απέναντι σε θέματα και προβλήματα της διατροφής τους, της υγείας και της εποχής τους γενικότερα.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 10 μαθητές/τριες της Δ Τάξης, 7 μαμάδες , δύο μπαμπάδες και 1 γιαγιά, οι οποίοι επέλεξαν και μαγείρεψαν 10 διαφορετικά αγαπημένα εποχιακά παιδικά μενού μαζί με τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους.

Την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, τη σκυτάλη του προγράμματος παρέλαβαν ο Διαιτολόγος Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην παιδική διατροφή (MASTER NUTRITIONIST IN PEDIATRIC NUTRITION) Λεωνίδας Ναθαναηλίδης, και ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής (Master Φυσικής Αγωγής- Κοινωνιολογίας Αθλητισμού) Σταύρος Μουμουλίδης, οι οποίοι μαζί με τους 10 πρωταγωνιστές- μαθητές, παρουσίασαν τα υπόλοιπα στάδια του προγράμματος, στους συμμαθητές τους .

Την παρουσίαση του τελικού σταδίου άνοιξαν οι 10 μικροί «master chef» όπως τους χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Λευτέρης Αλεξανδρίδης και εισέπραξε το θερμό τους χειροκρότημα, οι οποίοι όπως είπε, αφού άκουσαν , έμαθαν και διάλεξαν με προσοχή τα υλικά στη συνέχεια μαγείρεψαν μαζί με τους γονείς τους υγιεινά σπιτικά φαγητά εποχής. Επίσης ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε τους μαθητές ότι ο Δήμος στηρίζει κάθε προσπάθεια και συμμετέχει σε κάθε πρωτοβουλία που έχει στόχο την ενημέρωση και την πληροφόρηση των μαθητών για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, της οποίας οι βάσεις και τα θεμέλια πρέπει να γίνονται βιώματα από την μαθητική ηλικία.

Στη συνέχεια οι μαθητές με τρόπο γλαφυρό και άκρως περιγραφικό αναφέρθηκαν σε όλα τα στάδια της εκτέλεσης καταχειροκροτούμενοι από τους συμμαθητές τους οι οποίοι με επιφωνήματα στο τέλος κάθε παρουσίασης έδιναν στο πρόγραμμα το δικό τους παλμό, ρυθμό και ζωντάνια.

Η Δημοσιογράφος του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου και συγγραφέας παιδικών βιβλίων για την παιδική παχυσαρκία και τους ΓΤΟ Νίκη Στρατηλάτη, ζήτησε από τα παιδιά ν’ αρχίσουν να διαβάζουν τα τρόφιμα που αγοράζουν, όπως διαβάζουν τα μαθήματα τους, για να μάθουν να αξιολογούν, να απορρίπτουν, να επιλέγουν, να σέβονται την καταναλωτική τους δύναμη, ώστε να αποκτήσουν αγοραστική συμπεριφορά και καταναλωτική συνείδηση και έδειξε στα παιδιά πως να διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζουν, ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους.

Ο Διαιτολόγος Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην παιδική διατροφή (MASTER NUTRITIONIST IN PEDIATRIC NUTRITION) Λεωνίδας Ναθαναηλίδης, ο οποίος είχε και την ιδέα του προγράμματος, με τρόπο σαφή και απολύτως κατανοητό, άλλοτε με χιούμορ κι άλλο αναπτύσσοντας διάλογο με τα παιδιά περιέγραψε και ανέλυσε τα υλικά, τις Βιταμίνες, τα συστατικών, τους συνδυασμούς των τροφών, τρόπους μαγειρέματος, και για τα 10 πιάτα, έδωσε χρήσιμες διατροφικές συμβουλές, μίλησε για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής, έδωσε απαντήσεις για τους μύθους και τις αλήθειες για τα τρόφιμα και χάρισε στα παιδιά τον δεκάλογο της υγιεινής διατροφής.

Στην θεμελιώδη αξία της γυμναστικής, της άθλησης, της φυσικής δραστηριότητας, συνδυαστικά με την υγιεινή διατροφή και τα οφέλη στη ζωή όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως ηλικίας – πρωτίστως όμως των παιδιών που «χτίζουν το σώμα και βάζουν τα θεμέλια της υγείας τους » αναφέρθηκε ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής με Master Φυσικής Αγωγής και εργασία στην Κοινωνιολογία του Αθλητισμού Σταύρος Μουμουλίδης μέσα από έναν πολύ διασκεδαστικό διάλογο με τα παιδιά.

ΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΕ

1. Χοιρινές μπριζόλες πατάτες φούρνου (μητέρα: Τσώνη Μελπομένη, μαθητής: Κοσματόπουλος Γιώργος)

2. Κοτόπουλο με ρύζι (μητέρα: Καλάκη Κική, μαθήτρια: Καργαλή Καλλιρρόη)

3. Σολομός (πατέρας: Σαραγιώτης Σταμάτης, μαθήτρια: Σαραγιώτη Μάρθα)

4. Μπακαλιάρος (μητέρα: Τσώνη Μελπομένη, μαθητής: Κοσματόπουλος Γιώργος)

5. Φακές (μητέρα: Καλάκη Κική, μαθήτρια: Καργαλή Καλλιρρόη)

6. Φασόλια (μητέρα: Δραγανίδου Ευτυχία, μαθήτρια: Μπουρουτζήκα Κατερίνα)

7. Σπανακόρυζο (μητέρα: Τσαπάρα Σωτηρία, μαθήτρια: Πουλουτίδου Κωνσταντίνα)

8. Φασολάκια (γιαγιά: Πορτοκαλλίδου Αθανασία, μαθήτρια: Πορτοκαλλίδου Ιωάννα)

9. Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας (μητέρα: Τοπούζα Βίκυ, μαθητής: Μπιτσώρης Βελισσάρης)

10. Γεμιστά (μητέρα: Παπαδημητρίου Αννέτα, μαθήτρια: Τορκοπούλου Μαρία)

Το πρόγραμμα «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΥΜΑ ΥΓΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», θα εφαρμοσθεί , στις 4 και 5 Ιουνίου στο 24ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ