Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ«ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΥΜΑ- Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ» στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου

«ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΥΜΑ- Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ» στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Με απόλυτη επιτυχία και με φανερή την ικανοποίησή στα πρόσωπα όλων των συμμετεχόντων, με γέλια, με χειροκροτήματα, με πειράγματα, αλλά και με πολλαπλά μηνύματα προς όλους, ολοκληρώθηκε το ευρηματικό πρόγραμμα παιδικής διατροφής με θέμα « ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΥΜΑ – Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ» του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, στο χώρο του Γυμναστηρίου του 6ου Πειραματικού Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου Κορδελιού, ο οποίος είχε διακοσμηθεί κατάλληλα από τον Διευθυντή του Σχολείου κ. Στέργιο Παπαδόπουλο, παρουσία του Δημάρχου κ. Λευτέρη Αλεξανδρίδη, Μαθητών/τριών, Γονέων και Κηδεμόνων.

Στόχος του προγράμματος ήταν να βοηθήσει εμπράκτως τα παιδιά, να μάθουν να επιλέγουν ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα, να αρχίζουν να διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζουν, να γνωρίσουν την διαδικασία της παρασκευής των φαγητών με τους γονείς τους, να εντάξουν την άθληση στην καθημερινότητα τους, να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να προβληματισθούν ώστε μεγαλώνοντας να διαμορφώσουν τη στάση τους απέναντι σε θέματα και προβλήματα της διατροφής τους, της υγείας και της εποχής τους γενικότερα.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 10 μαθητές/τριες της Δ Τάξης οι οποίοι επέλεξαν και μαγείρεψαν 10 αγαπημένα εποχιακά παιδικά μενού μαζί με τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους.

ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΕ

1. Χοιρινές μπριζόλες με πατάτες φούρνου το οποίο μαγείρεψε ο Παναγιώτης Ελευθεριάδης με την μητέρα του Ειρήνη Τσιλιγκαρίδου

2. Κοτόπουλο με ρύζι, το οποίο μαγείρεψε η Χρυσοβαλάντου Φωτεινοπούλου με την μητέρα της Παρασκευή Μανταρά

3. Τσιπούρα ψητή με λαχανικά την οποία μαγείρεψε ο Γιώργος Ιωσηφίδης με την μητέρα του Ειρήνη Κοκκινοπούλου,

4. Σαρδέλες ψητές τις οποίες μαγείρεψε η Ελεονώρα Κογκολίδου με την μητέρα της Αθηνά Ισλαμίδη

5. Φακές τις οποίες μαγείρεψε ο μαθητής Γιώργιος Γκάσπαρης με την μητέρα του Αντιγόνη Γυροπούλου

6. Φασόλια τα οποία μαγείρεψε η μαθήτρια Ιωάννα Χαρτοματσίδου με την μητέρα της Σοφία Μιχαηλίδου

7. Σπανακόρυζο το οποίο μαγείρεψε ο μαθητής Χάρης Μακρίδης με την μητέρα του Γεωργία Παναγιωτίδου

8. Φασολάκια τα οποία μαγείρεψε ο μαθητής Δημήτρης Σερεκίδης με την μητέρα του Ευγενία Μπακιρτζή

9. Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας τα μαγείρεψε η μαθήτρια Ευαγγελία Γραμμένου με την μητέρα της Ηλιάνα Βασιλειάδου

10. Γεμιστές πιπεριές- ντομάτες- μελιτσάνες τις μαγείρεψε η μαθήτρια Αδαμαντία Παπαδοπούλου με την μητέρα της Άνζελα Μανταρίδου

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ

ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ – ΨΩΜΙ

ΣΑΛΑΤΕΣ ΕΠΟΧΗΣ

Αγγουροντομάτα – σαλάτα & μαρουλοσαλάτα

ΦΡΟΥΤΑ ΕΠΟΧΗΣ

Φράουλες, κεράσια, βερίκοκα, και μπανάνες

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΑΝ ΩΣ ΕΞΗΣ

1ο ΣΤΑΔΙΟ

Το πρόγραμμα άρχισε στις 8.30 το πρωί της Τρίτης 21.5.2024 με την ομαδική επίσκεψη (γονέων, παιδιών, συντελεστών) σε Σούπερ Μάρκετ για την αγορά των υλικών παρασκευής των φαγητών, μετά από την έρευνα και την ανάγνωση των ετικετών. Η Δημοσιογράφος του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου και συγγραφέας παιδικών βιβλίων για την παιδική παχυσαρκία και τους ΓΤΟ Νίκη Στρατηλάτη, ζήτησε από τα παιδιά ν’ αρχίσουν να διαβάζουν τα τρόφιμα που αγοράζουν, όπως διαβάζουν τα μαθήματα τους, για να μάθουν να αξιολογούν, να απορρίπτουν, να επιλέγουν, να σέβονται την καταναλωτική τους δύναμη, ώστε να αποκτήσουν αγοραστική συμπεριφορά και καταναλωτική συνείδηση και έδειξε στα παιδιά πως να διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζουν, ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους.

2ο ΣΤΑΔΙΟ

Τα παιδιά παρέλαβαν τα τρόφιμα και άρχισαν την προετοιμασία και μαγείρεμα των φαγητών στο σπίτι με τους γονείς τους.

3ο ΣΤΑΔΙΟ

Την επόμενη ημέρα 22.5.2024 και τα 10 παιδιά με πολύ παραστατικό τρόπο , παρουσίασαν στους συμμαθητές τους πως μαγείρεψαν το φαγητό με την μητέρα τους με κάθε λεπτομέρεια χωρίς να λείπουν τα γέλια, τα πειράγματα και τα χειροκροτήματα

4ο ΣΤΑΔΙΟ «ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ-ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ»

Ο Διαιτολόγος Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην παιδική διατροφή (MASTER NUTRITIONIST IN PEDIATRIC NUTRITION) Λεωνίδας Ναθαναηλίδης, ο οποίος είχε και την ιδέα του προγράμματος, μιλώντας στη γλώσσα των παιδιών, με τρόπο σαφή και απολύτως κατανοητό, άλλοτε με χιούμορ κι άλλο αναπτύσσοντας διάλογο με τα παιδιά περιέγραψε και ανέλυσε τα υλικά, τις Βιταμίνες, τα συστατικά, τους συνδυασμούς των τροφών, τους τρόπους μαγειρέματος, και τα οφέλη για την υγεία και για τα 10 πιάτα. Έδωσε χρήσιμες διατροφικές συμβουλές σε όλους, απάντησε σε ερωτήσεις, έλυσε απορίες, μίλησε για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής, και χάρισε στα παιδιά και τον δεκάλογο της υγιεινής διατροφής.

5ο ΣΤΑΔΙΟ « ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ»

Στην θεμελιώδη αξία της γυμναστικής, της άθλησης, της φυσικής δραστηριότητας, συνδυαστικά με την υγιεινή διατροφή και τα οφέλη στη ζωή όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως ηλικίας – πρωτίστως όμως των παιδιών που «χτίζουν το σώμα και βάζουν τα θεμέλια της υγείας τους » αναφέρθηκε ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Master Φυσικής Αγωγής με εργασία στην Κοινωνιολογία του Αθλητισμού Σταύρος Μουμουλίδης μέσα από έναν πολύ διασκεδαστικό διάλογο με τα παιδιά.

Στην διαδικασία του προγράμματος παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Γιώργος Μαξούρας και ο εντεταλμένος σύμβουλος πρόεδρος της πρωτοβάθμιας επιτροπής παιδείας κ. Θεόδωρος Κατσούκας.

Το πρόγραμμα «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΥΜΑ ΥΓΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», θα εφαρμοσθεί , στις 28 & 29 Μαΐου, στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου και τη νέα σχολική περίοδο σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου.

ΧΟΡΗΓΟΣ: CAFÉ FRENTAKI

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ