Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο «Μίκης Θεοδωράκης»

Εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο «Μίκης Θεοδωράκης»

Την Τρίτη 14 Μαΐου 2014 στις 20:00 στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Πολυλειτουργικού Κέντρου του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου (Παρατσικόγλου & Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, Ελευθέριο-Κορδελιό) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στην Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η οποία καθιερώθηκε το 1994 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.

Την εκδήλωση διοργανώνουν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Εθελοντισμού του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου και η «Εύξεινος Λέσχη» Θεσσαλονίκης.

Στόχος των διοργανωτών είναι η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης να μην εξαντλεί τη δυναμική της στο παρελθόν αλλά να λειτουργεί συμβολικά και αποτρεπτικά για το μέλλον. Για αυτό λόγο στο πρόγραμμά περιλαμβάνονται ομιλίες για το ιστορικό πλαίσιο της Γενοκτονίας και της προσφυγικής εγκατάστασης των Ελλήνων του Πόντου στις νέες πατρίδες.

Βασικό ποιοτικό στοιχείο όμως αποτελεί και η παρουσίαση από μαθητές και μαθήτριες ιστορικών και εμβληματικών κειμένων, και τραγουδιών τα οποία σε συνδυασμό με εποπτικό υλικό video κλπ εμπεδώνουν την ιστορική μνήμη.

Τέλος το ιστορικό σωματείο «Εύξεινος Λέσχη» Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει το χορό «Σέρρα», τον Πυρρίχιο, διότι ο πολιτισμός του Πόντου μπορεί να θρηνεί τον ξεριζωμό αλλά και να δυναμώνει την ελπίδα μέχρι η 19ηΜαΐου να μετατραπεί σε Ημέρα Δικαίωσης.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΔΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 2310605703 mail@dide-v.thess.sch.gr

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ: Τμήμα Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων 2310771033 politismos@kordelio-evosmos.gr

Δελτίο τύπου της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Εθελοντισμού Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ