Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ58 εκθέτες στην ομαδική έκθεση τοπικών συγγραφέων στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου

58 εκθέτες στην ομαδική έκθεση τοπικών συγγραφέων στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου

ΠΕΝΗΝΤΑ ΟΚΤΩ (58) εκθέτες στην πρώτη ομαδική έκθεση βιβλίου τοπικών συγγραφέων & ποιητών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ευόσμου την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 η πρώτη ομαδική έκθεση βιβλίου στην οποία συμμετείχαν αποκλειστικά και μόνον τοπικοί συγγραφείς και ποιητές.

Την Έκθεση οργάνωσε ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, δια της Αντιδημαρχίας Παιδείας, Σχολικής Στέγης, Προσχολικής Αγωγής, Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με τις δύο Δημοτικές Βιβλιοθήκες Ευόσμου και Ελευθερίου Κορδελιού.

Ο στόχος της διοίκησης του δήμου επετεύχθη, διότι η πρωτοβουλία του να αναδείξει και να προβάλει τους τοπικούς συγγραφείς και ποιητές, οργανώνοντας μια ομαδική έκθεση βιβλίου προς τιμή τους, βρήκε θερμή ανταπόκριση και επαινέθηκε από όλους.

Οι συμμετέχοντες στην έκθεση βιβλίου ευχαρίστησαν τον δήμαρχο, Λευτέρη Αλεξανδρίδη και τη διοίκηση του δήμου, η οποία τους παρείχε μία μοναδική ευκαιρία να γνωρισθούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν απόψεις επί των τίτλων των βιβλίων τους, να μιλήσουν με το τοπικό αναγνωστικό κοινό και να καταθέσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους, ώστε αυτή η πρωτοβουλία να συνεχισθεί. Χαρακτηριστική ήταν η πρόταση του γνωστού μαθηματικού, ποιητή, σεναριογράφου, ερευνητή και λαογράφου Άρη Μπιτσώρη, ο οποίος αφού επαίνεσε τον δήμο για την πρωτοβουλία του, πρότεινε να γίνει θεσμός, να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και αφού συσταθεί μία επιτροπή, να αποφασίζεται η ετήσια θεματική της. Για το 2025 πρότεινε να αφιερωθεί στη συγγραφή και στους συγγραφείς της τοπικής ιστορίας και των δύο δημοτικών ενοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόταση του κ. Μπιτσιώρη χειροκροτήθηκε από όλους, όπως και η πρόταση του Μικρασιάτη ιστορικού ερευνητή και λαογράφου Δημήτρη Ράλλη, ο οποίος με δάκρυα στα μάτια ζήτησε μέσα στις θεματικές να υπάρξουν και αφιερώματα για τους ξεριζωμένους προγόνους μας από τις αλησμόνητες πατρίδες.

Η αντιδήμαρχος Παιδείας, Σχολικής Στέγης προσχολικής Αγωγής και δραστηριοτήτων, Μένια Καλού, καλωσόρισε τους πρωταγωνιστές της πρώτης ομαδικής έκθεσης βιβλίου και όλους όσοι υπηρετούν το βιβλίο, τονίζοντας ότι στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου λειτουργούν δύο δημοτικές βιβλιοθήκες και δύο Λέσχες Ανάγνωσης. Το 1986 ιδρύθηκε η βιβλιοθήκη Ελευθερίου Κορδελιού, η οποία σήμερα αριθμεί 25.222 βιβλία και τα διαθέτει στα 18.118 μέλη της, ενώ αναπτύσσει διαρκώς πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις για το αναγνωστικό κοινό όλων των ηλικιών. Στο ίδιο πλάνο δράσης με πολλές παρουσιάσεις βιβλίων και πολλές θεματικές εκδηλώσεις για το βιβλίο λειτουργεί και η βιβλιοθήκη Ευόσμου, η οποία ιδρύθηκε το 1991, αριθμεί 26.727 τίτλους βιβλίων, τους οποίους διαθέτει σε 18.050 αναγνώστες. Αθροίζοντας τα παραπάνω, επεσήμανε η κ. Καλού, στο δήμο μας υπάρχουν προς διάθεση 51.949 βιβλία, 41.168 χιλιάδες δημότες μας είναι μέλη των βιβλιοθηκών και των Λεσχών μας και σήμερα έχουμε τη μεγάλη χαρά να γνωρίσουμε -για πρώτη φορά -από κοντά τους 58 δικούς μας τοπικούς μας συγγραφείς και ποιητές.

Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και συγγραφέας Κωνσταντίνος Γκιουλέκας επαίνεσε την πρωτοβουλία του δήμου, συνεχάρη τον δήμαρχο Λευτέρη Αλεξανδρίδη για την έμπρακτη υποστήριξή του στο βιβλίο, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον αριθμό των τοπικών συγγραφέων και ποιητών και ευχήθηκε να γίνει ένας τοπικός πνευματικός θεσμός, προσθέτοντας ότι τόσο η συγγραφή όσο και το διάβασμα αποτελούν πλούτο για όλους τους ανθρώπους, ακονίζουν το μυαλό και τη λειτουργία του εγκεφάλου, βελτιώνουν τη διαδικασία της σκέψης, της κριτικής άποψης και κυρίως της μνήμης, για αυτό και θεωρούνται οι πιο ευχάριστες και πιο ωφέλιμες μορφές πνευματικής άσκησης για κάθε ηλικία.

Η ομαδική έκθεση οργανώθηκε ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου & Πνευματικών Δικαιωμάτων, η οποία έχει καθιερωθεί διεθνώς από τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών – UNESCO στις 23 Απριλίου.

Οι εκθέτες συμμετέχοντες ήταν οι εξής:

 1. Αγγελακούδη Ράνια
 2. Αθανασιάδου Όλγα
 3. Αθανασοπούλου Ρένα
 4. Ακριτίδης Αλέξανδρος
 5. Αμοιρίδου Σοφία
 6. Αναστασιάδης Τάσος
 7. Βακουφάρης Περικλής
 8. Βουδούρη Ελένη
 9. Γερασίμου Γεωργούλης
 10. Γιαννόπουλος Θεόφιλος
 11. Γκορές π. Μάρκος
 12. Γκουντούρα Ελένη
 13. Γκουτή Χριστίνα
 14. Γληνού Μαρία
 15. Δημητρίου Βίλυ
 16. Ερις Μιλένα
 17. Ιωακειμίδου Άννα
 18. Ιωαννίδης Αδάμ
 19. Καλαϊτζίδου Ευθυμία
 20. Κοτζασαρλόγλου π. Πολύκαρπος
 21. Κυζιρίδου Γεωργία
 22. Κρυσταλλάκος Ευάγγελος
 23. Μαθιώτη Κυριακή
 24. Μαμούτος Σταύρος
 25. Μαριόλας Γιάννης
 26. Μαυράκη Κορίνα
 27. Μουμουλίδης Σταύρος
 28. Μπιτσιώρης Άρης
 29. Μπονέρη Μαρία
 30. Nικολαΐδης Νίκος
 31. Νικολαΐδης Σωτήρης
 32. Ξανθοπούλου Ελευθερία
 33. Πάνου Ανθή
 34. Πανώρια Μάγδα
 35. Παντελίδου Ουρανία
 36. Πάπικα Στεφανία
 37. Παπουτσή Βαΐα
 38. Ράλλης Δημήτρης
 39. Σατσόγλου Ελισάβετ
 40. Σιδηρόπουλος Μιχαήλ
 41. Στρατηλάτη Νίκη
 42. Τανίδου Αγγελική
 43. Τελίδου Ιωάννα
 44. Τσέκα Μαρία
 45. Φιλιππίδης Νίκος

Την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους: ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και συγγραφέας Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, οι αντιδήμαρχοι Σοφία Τριανταφυλλίδου, Παναγιώτης Καμπαρούδης, Δημήτρης Σίτσας, Νίκος Κουγιουμτζής, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευόσμου Παναγιώτης Χερκελετζής, η πρόεδρος της Κοινότητας Ελευθερίου Κορδελιού Έφη Καπνοπούλου και πλήθος κόσμου.

Οι 13 συγγραφείς & ποιητές, οι οποίοι, ενώ δήλωσαν συμμετοχή, για διάφορους λόγους δεν ήταν παρόντες/ούσες, μπορούν να επικοινωνήσουν με τη βιβλιοθήκη στην οποία δήλωσαν συμμετοχή, για να παραλάβουν το αναμνηστικό ενθύμημα της έκθεσης.

ΧΟΡΗΓΟΙ: ΜΕΖΕΔΟΚΗΠΟΣ, ΚΙΝΕΖΟΣ, ΝΤΕΜΕΚ.

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ