Στους κεντρικούς δρόμους του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου «ταξίδεψαν» το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου τα ιερά κλαδιά της ελιάς, στο πλαίσιο της «Αλεξανδρείου Ειρηνοδρομίας» και του 18ου Διεθνούς Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος», στέλνοντας μηνύματα αδελφοσύνης, ειρήνης και υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και μεταλαμπαδεύοντας την αξία του αθλητικού ιδεώδους.
Διακεκριμένοι αθλητές και παιδιά των αθλητικών ακαδημιών του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου παρέλαβαν τα κλαδιά από την οργανωτική επιτροπή του 18ου Διεθνούς Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος» στην οδό Μοναστηρίου, στο Ελευθέριο – Κορδελιό και μέσω των οδών Ανδρέα Παπανδρέου και Μεγάλου Αλεξάνδρου έφτασαν στην κεντρική πλατεία Ευόσμου, όπου τους επευφημούσαν δεκάδες μέλη πολιτιστικών συλλόγων αλλά και πλήθος κόσμου, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου. Μαζί τους έτρεξαν και οι αντιδήμαρχοι Αθλητισμού, Δημήτρης Σίτσας και Πολιτισμού, Παναγιώτης Καμπαρούδης.
Στην πλατεία, μπροστά από το δημαρχιακό μέγαρο, οι αθλητές παρέδωσαν τα κλαδιά ελιάς στον δήμαρχο Κορδελιού – Ευόσμου, Λευτέρη Αλεξανδρίδη, ο οποίος συγκινημένος αναφέρθηκε στα μηνύματα που από την αρχαία Ελλάδα ακόμα πρεσβεύει ο Μαραθώνιος για την υγεία αλλά και την ειρήνη.
«Ασπαζόμαστε τα ιδεώδη του αθλήματος του Μαραθωνίου, που είναι πρώτα απ’ όλα η σωματική και πνευματική υγεία αλλά και η ειρήνη. Αυτά πρέσβευε πάντοτε ο Μαραθώνιος στην Ελλάδα από την αρχαιότητα ακόμα. Ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου θα είναι πάντοτε αρωγός σε τέτοιες εκδηλώσεις και θα στηρίζει πάντοτε τον αθλητισμό. Στόχος μας είναι να διοργανώνεται και στο δήμο μας ένας τέτοιος δρόμος, ο οποίος θα γίνει θεσμός. Ήδη το τμήμα Αθλητισμού του δήμου μας ξεκίνησε τις προετοιμασίες για τη διοργάνωση μίας τέτοιας αθλητικής εκδήλωσης», ανέφερε ο κ. Αλεξανδρίδης.
Στη συνέχεια ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου άφησε στον ουρανό ένα λευκό περιστέρι, σύμβολο της ειρήνης αλλά και της αδελφοσύνης όλων των λαών, ενώ από τη φιλαρμονική του δήμου ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.
Παραδοσιακοί χοροί και αθλήματα της αρχαιότητας
Αμέσως μετά, η κεντρική πλατεία του Ευόσμου μετατράπηκε σε «καρδιά» πολιτισμού. Χορευτές από διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους σχημάτισαν ένα πολύχρωμο γαϊτανάκι και παρουσίασαν στον κόσμο παραδοσιακούς χορούς. Συμμετείχαν μέλη των εξής πολιτιστικών συλλόγων: Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή», «Κοσμάς ο Αιτωλός», Μικρασιατών Ευόσμου «Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος», Κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου, Ποντίων Ελευθερίου – Κορδελιού, Χορευτικός Όμιλος Ηλιούπολης «Χορομήθες», «Σεργιάνι», «Γαϊτάνι», Ακαδημία Χορού Θεσσαλονίκης, Κατοίκων Ηλιούπολης, «Πήγασος» και Ενοριακή Νεανική Εστία Ιερού Ναού Κυρίλλου και Μεθοδίου Ευόσμου.
Νωρίτερα, πριν φτάσουν στην πλατεία τα κλαδιά της ελιάς, παιδιά των αθλητικών ακαδημιών του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου μυήθηκαν στα «μυστικά» αγωνισμάτων της αρχαιότητας από εξειδικευμένους γυμναστές.
Δελτίο τύπου του δήμου Κορδελιού Ευόσμου