Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΣυνέντευξη του δημάρχου Κορδελιού Ευόσμου Λευτέρη Αλεξανδρίδη στην «Αγκίδα»

Συνέντευξη του δημάρχου Κορδελιού Ευόσμου Λευτέρη Αλεξανδρίδη στην «Αγκίδα»

Συνέντευξη παραχώρησε στην «Αγκίδα» ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Λευτέρης Αλεξανδρίδης, στην οποία αναφέρθηκε στα πρώτα βήματα της διοίκησής του, στις πρώτες επιτυχίες, στις δυσκολίες, στη δυσοσμία και στους άμεσους στόχους.

Ο Λευτέρης Αλεξανδρίδης, όταν κλήθηκε από την «Αγκίδα» να περιγράψει με μία λέξη την προηγούμενη διοίκηση του δήμου τόνισε με ξεκάθαρο τρόπο ότι η διοίκηση Μανδαλιανού ήταν ανίκανη.

«Θεωρώ ότι δεν είχανε ούτε τη συγκέντρωση, ούτε το συντονισμό με τις Υπηρεσίες που πρέπει να έχει μια διοίκηση για να μπορέσει να κάνει πράγματα» και «δεν ξέρανε, δεν μαθαίνανε, δεν ρωτούσαν και δεν άκουγαν», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου.

Ο νέος δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου τόνισε ότι η προηγούμενη διοίκηση του δήμου, η διοίκηση Μανδαλιανού, δεν παρέδωσε στη δική του διοίκηση, επισημαίνοντας ότι δεν παρέδωσε ούτε ο δήμαρχος, ούτε και κανένας αντιδήμαρχος.

Σχετικά με το αποθεματικό των 10 εκατομμυρίων ευρώ που ισχυρίζεται ότι άφησε η προηγούμενη διοίκηση, ο κύριος Αλεξανδρίδης απάντησε τα εξής:

«Τα λεφτά είναι όλα κλειδωμένα. Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ που να είναι “ορφανό”, να ψάχνει λόγο για να ξοδευτεί. Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ που να μπορούμε να επενδύσουμε σε κάποιο έργο. Αυτά τα χρήματα, που παρουσιάζονται ως αποθεματικό, είναι χρήματα που πρέπει να είναι στην άκρη. Προορίζονται για παράδειγμα για μισθούς υπαλλήλων και προγράμματα που είναι να “τρέξουν”. Τα μόνα χρήματα που περισσεύουν είναι τα 800.000 ευρώ που δεν περιμέναμε και ήρθαν το Δεκέμβριο του 2023 από παλαιότερα Ανταποδοτικά Τέλη των ΕΛΠΕ. Εάν υπήρχαν 10 εκατομμύρια ευρώ που περίμεναν να επενδυθούν σε έργα, η διοίκηση Μανδαλιανού είναι δυο φορές υπόλογη που δεν τα ξόδεψε για έργα. Αλλά δεν συμβαίνει αυτό».

Όσον αφορά το έλλειμα γης, ο κύριος Αλεξανδρίδης είπε πως πρέπει να καλυφθεί από τον κοινωνικό συντελεστή, πως πρέπει δηλαδή τα οικόπεδα, που πρόκειται να αποζημιωθούν, να πληρωθούν από τα ακίνητα τα οποία προήλθαν από κοινωνικό συντελεστή και σ’ αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να καλέσει ο δήμος ορκωτούς εκτιμητές, να εκτιμήσει αυτά τα ακίνητα, να τα πουλήσει και να αποζημιώσει όσα οικόπεδα μπορούν να αποζημιωθούν με αυτά τα χρήματα.

Σχετικά με την παραβατικότητα στο δήμο και το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων, ο δήμαρχος απάντησε πως ο δήμος συζητάει την παρακολούθηση περιοχών του με drone όλο το 24ωρο και συνέχισε λέγοντας τα εξής:

«Θα δώσει ο δήμος τα σημεία που θέλει να παρακολουθούνται και με το που πιάσει ο δορυφόρος κίνηση εκεί, κατευθείαν θα απογειώνεται drone. Το κόστος φυσικά είναι ανάλογο των σημείων που θα δοθούν. Με τον τρόπο αυτό θα παρέχεται ασφάλεια σε σχολεία, πάρκα και πλατείες. Το drone θα παρακολουθεί αυτόν που αποπειράθηκε να κάνει την παρανομία, θα του μιλάει και θα τον ακολουθεί μέχρι να τον συλλάβει η αστυνομία. Το drone μπορεί να βοηθήσει και στην κυκλοφορία των οχημάτων. Θα υπάρξει αρχικά δοκιμαστική περίοδος για να δούμε πώς λειτουργεί το σύστημα και πώς αποδίδει».

Για την ανάγκη στελέχωσης του Αστυνομικού Τμήματος Ευόσμου ο κύριος Αλεξανδρίδης απάντησε ότι ήδη έχει αυξηθεί και βελτιωθεί η αστυνόμευση στο δήμο.

Ο νέος δήμαρχος αναφέρθηκε και στο προσωπικό του δήμου λέγοντας τα εξής:

«Το προσωπικό του δήμου είναι καλό με λάθος νοοτροπία. Θέλει συντονισμό. Θέλει να καταλάβουν όλοι ότι ο καθένας πρέπει να κάνει τη δική του δουλειά και όχι να κοιτάζει τι κάνουν οι διπλανοί του. Δεν έχει καμία δουλειά να έχει άποψη ένας υπάλληλος μιας Υπηρεσίας για έναν υπάλληλο άλλης Υπηρεσίας. Ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά του».

«Υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι λένε ότι πρώτη φορά νοιώθουν την ύπαρξη δημάρχου, πράγμα που τους κάνει να τρέχουν υποθέσεις του δήμου και να προσπαθούν να τις τελειώσουν γρήγορα», υπογράμμισε ο κύριος Αλεξανδρίδης και συνέχισε αναφερόμενος και στους αιρετούς, αλλά και στους πολίτες:

«Προσπαθούν όλοι οι αιρετοί. Κανένας δεν θέλει να δημιουργήσει προβλήματα. Όλοι θέλουν να λύσουν προβλήματα, αλλά υπάρχει κακή νοοτροπία. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία εμείς οι αιρετοί, να αλλάξουν νοοτροπία οι υπάλληλοι και στο τέλος να ζητήσουμε να αλλάξουν νοοτροπία και οι πολίτες.

Όταν θα βγάλουμε σε λίγο χρονικό διάστημα τον καφέ κάδο, θα ζητήσουμε βοήθεια από τους πολίτες για να μπορέσουμε να ρίξουμε το τονάζ των σκουπιδιών και να μειώσουμε τα Ανταποδοτικά Τέλη. 45% των λυμάτων που μπαίνουν στον πράσινο κάδο είναι οργανικά. Δεν πιστεύω ότι τον πρώτο χρόνο θα καταφέρουμε να πάρουμε 45% μείωση των οργανικών λυμάτων στον πράσινο κάδο. Θα είμαι ευχαριστημένος εάν πάρουμε 10% μείωση τον πρώτο χρόνο. Στις 34.000 τόνους σκουπιδιών σημαίνει 3.400 τόνοι λιγότερα σκουπίδια επί 80 ευρώ που στοιχίζει σήμερα ο τόνος και επί 105 ευρώ που θα φτάσει. Επίσης οι κάτοικοι θα πρέπει να ξέρουν ότι όσο μειώνουμε τα απορρίμματα τόσο πέφτει η τιμή στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων».

Ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου απάντησε για το πρόβλημα της δυσοσμίας, για τις μετρήσεις που πρόκειται να γίνουν και για τον τρόπο που η διοίκησή του σκέφτεται να αντιμετωπίσει την κατάσταση λέγοντας τα εξής:

«Υπάρχουν δύο συμφωνίες που έχει κάνει ο κύριος Κλεάνθης Μανδαλιανός ως δήμαρχος για τη μέτρηση της δυσοσμίας. Η πρώτη είναι με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η δεύτερη συμφωνία λέει ότι τα ΕΛΠΕ πρέπει να εγκαταστήσουν ένα σύστημα το οποίο να ελέγχει τη δυσοσμία σε όλη την περιοχή.

Μια Ολλανδική εταιρεία, η οποία εξειδικεύεται να βάζει τεχνητές μύτες και η οποία ελέγχει τα Ολλανδικά διυλιστήρια, θα τοποθετήσει τέτοιες σε 13 σημεία του δήμου. Θα ελέγχεται περιοδικά τι γίνεται με την οσμή. Θα παίρνει αυτά τα στοιχεία η εταιρεία, θα τα αναλύει, θα βλέπει σε ποια επίπεδα βρίσκονται οι οσμές, αν είναι σε επίπεδα συναγερμού και θα βγάζει κάποια αποτελέσματα.

Η μέτρηση της δυσοσμίας από την Ολλανδική εταιρεία θα επιβλέπεται από μια επταμελή επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν διάφοροι φορείς. Θα συμμετέχει ο κύριος Στάθης Καϊτετζίδης, ως πρόεδρος, και επίσης θα συμμετέχουν χημικός μηχανικός εκπρόσωπος του δήμου, η κυρία Σαμαρά ως εκπρόσωπος του ΑΠΘ, μια καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου, δύο εκπρόσωποι της εταιρείας ελέγχου των οσμών και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τον πρόεδρο τον επιβάλλαμε εμείς ως δήμος.

Ρωτήσαμε τον κύριο Αλεξανδρίδη ποιος αποφάσισε να συγκροτηθεί αυτή η επιτροπή που θα ελέγχει την Ολλανδική εταιρεία και γιατί δεν ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο. Η απάντησή του ήταν η εξής:

«Εγώ αυτό παρέλαβα. Με απόφαση του κυρίου Μανδαλιανού. Είναι απόφαση δημάρχου. Υπάρχουν πρακτικά. Εγώ δεν ήξερα τίποτα. Τα ΕΛΠΕ πληρώνουν την έρευνα.

Υπάρχει και η μελέτη του ΑΠΘ, η οποία επίσης ήταν συμφωνία του κυρίου Μανδαλιανού. Οι δύο έρευνες μετράνε με διαφορετική μεθοδολογία και θα συγκρίνονται.

Στις υποχρεώσεις αυτών που θα στήσουν αυτό το πρόγραμμα μετρήσεων οσμών είναι να στηθεί και μία εφαρμογή για τα κινητά, ώστε να μπορούν και οι πολίτες όταν νιώθουν ότι υπάρχει έντονη δυσοσμία, να πατάνε τον συναγερμό και η εταιρεία να βλέπει τι γίνεται στη συγκεκριμένη περιοχή».

Για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στα ΕΛΠΕ ο νέος δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου είπε τα εξής:

«Για να συζητήσω με τα ΕΛΠΕ κατ’ αρχάς θέλω τα γηπεδάκια που υπάρχουν στο Αθλητικό Πάρκο της ΕΚΟ.

Θα πιέσουμε τα ΕΛΠΕ από πλευράς του δήμου με κάθε νόμιμο τρόπο για να πάρουν όλα τα μέτρα που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία».

Στην ερώτηση αν οι διαδηλώσεις περιλαμβάνονται στους νόμιμους τρόπους ο κύριος Αλεξανδρίδης απάντησε ότι και η ειρηνική διαδήλωση είναι μέσα στους νόμιμους τρόπους και συνέχισε λέγοντας τα εξής:

«Και τα ΕΛΠΕ θα πρέπει να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή του τόπου θεσμοθετημένα και όχι αποσπασματικά. Να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σε ένα ποσό που είναι δίκαιο και για το δήμο και για τα ΕΛΠΕ, για να δίνεται υπό μορφή χορηγίας στην κατασκευή πάρκων, σχολείων ή σε οτιδήποτε αποφασίσει ο δήμος. Πρέπει να υποδείξουμε άμεσα χώρο για να κατασκευάσουν τα ΕΛΠΕ κλειστό γυμναστήριο, σε αντικατάσταση αυτού που γκρεμίστηκε στο Αθλητικό Πάρκο της ΕΚΟ».

Για το τι κατάφερε η διοίκησή του στο σύντομο χρονικό διάστημα που βρίσκεται στο τιμόνι του δήμου, ο κύριος Αλεξανδρίδης απάντησε τα παρακάτω:

«Πήραμε τον προϋπολογισμό μέσα σε μία ημέρα, προκειμένου να μπει ο δήμος σε κανονικότητα, αφού η προηγούμενη διοίκηση μας είχε αφήσει χωρίς προϋπολογισμό. Έλεγαν πως ο προϋπολογισμός θα κάνει δεκαπέντε ημέρες για να έρθει, αλλά ήρθε σε μία ημέρα.

Μέσα σ’ ένα μήνα καταφέραμε να πάρουμε πιστοποιητικά για τα όργανα των παιδικών χαρών και ετοιμάζουμε τους φακέλους για να πιστοποιηθούν οι παιδικές χαρές. Αυτό έπρεπε να γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Χρόνια ολόκληρα δεν λυνόταν αυτό το ζήτημα. Κάθε χρόνο πρέπει να πιστοποιούνται οι παιδικές χαρές. Οι περισσότερες παιδικές χαρές δεν ήταν πιστοποιημένες.

Καταφέρουμε να μην χάσουμε προγράμματα, που υπήρξε κίνδυνος να τα χάσουμε».

Όσον αφορά τους στόχους του εξαμήνου της διοίκησής του, ο κύριος Αλεξανδρίδης αναφέρθηκε στο υπόγειο πάρκινγκ της πλατείας Ελευθερίας στο Ελευθέριο Κορδελιό, λέγοντας ότι θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2024, διευκρινίζοντας ότι τα προβλήματα τα οποία έχει το υπόγειο πάρκινγκ, δεν είναι τραγικά που να μην επιτρέπουν τη λειτουργία του.

Ο κύριος Αλεξανδρίδης τόνισε κατηγορηματικά ότι το πάρκινγκ μπορεί να λειτουργήσει και επισήμανε ότι δεν έχει πυρασφάλεια εδώ και πολλά χρόνια, αλλά όρισε μηχανολόγο για να δει τι χρειάζεται, εκείνος του έδωσε τις απαντήσεις και βρίσκεται σε αναμονή προκειμένου να προχωρήσει η αρμόδια Υπηρεσία στις απαραίτητες διαδικασίες έκδοσης άδειας λειτουργίας. Αφού γίνει αυτό, θα προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ανακαίνισης του χώρου και θα τοποθετηθεί μηχάνημα για αυτόματη πληρωμή.

Ο κύριος Αλεξανδρίδης υπογράμμισε ότι το υπόγειο πάρκινγκ θα είναι καθαρά δημοτικό.

Τέλος ο νέος δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου τόνισε ότι εντός του εξαμήνου θα γίνει και η διάνοιξη της οδού Ιπποδρομίου, την οποία η διοίκησή του προσπαθεί να ανοίξει με το μικρότερο δυνατό κόστος.

- Advertisement -
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ