Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑυτή είναι η θέση του Συλλόγου Δασκάλων Κορδελιού Ευόσμου για τα ιδιωτικά...

Αυτή είναι η θέση του Συλλόγου Δασκάλων Κορδελιού Ευόσμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;

«Συμφωνώ ότι η θέση του κλάδου είναι υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Η χώρα έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα μας οδηγήσουν στο μέλλον. Θεωρούμε ότι μια τέτοιου είδους εμβληματική μεταρρύθμιση είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 που προβλέπει την ίδρυση, το τονίζω, μη κερδοσκοπικών μη κρατικών πανεπιστημίων. Τα Ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν, έχοντας πάντα, όπως το λέγαμε στα σχολεία, η βάση η δημόσια δωρεάν παιδεία, τα Ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να πετύχουν πολύ περισσότερα με ναυαρχίδα το Ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Αλλά ταυτόχρονα όμως είναι ιστορική ευκαιρία και πρέπει να λυθεί αυτή η εκπαιδευτική, θα έλεγα, ανορθογραφία. Πλέον είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν μπορούμε να ιδρύσουμε μη κρατικά πανεπιστήμια. Αυτήν τη στιγμή 40.000 Ελληνόπουλα, είναι πραγματικός ο αριθμός σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, εκ των οποίων 18.000 σπουδάζουν στην Κύπρο. Ο αριθμός αυτός πρέπει να μειωθεί. Αναγκαστικά πρέπει να μειωθεί, γιατί αν βάλουμε δίπλα με τον αριθμό των δικό μας τον αριθμό των Ισπανών, των Βρετανών και των Πορτογάλων δεν μπορεί και δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να έχει στο εξωτερικό περισσότερους φοιτητές απ’ ότι έχει η Αγγλία.

(Στο σημείο αυτό υπάρχει πρόβλημα με τον ήχο της μετάδοσης για μερικά δευτερόλεπτα)

Και προσέξτε, το έχω τονίσει πολλές φορές και θα το τονίζω. Μιλάμε για μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Προσωπικά πιστεύω ότι η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων θα συμβάλει θετικά, θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα δημόσια Ελληνικά πανεπιστήμια, που είναι και πρέπει να είναι η προμετωπίδα. Το δημόσιο πανεπιστήμιο και η δωρεάν δημόσια πανεπιστήμια η προτεραιότητα και η προμετωπίδα του Ελληνικού κράτους γι’ αυτό δεν συμφωνώ με το ψήφισμα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση».

Τα παραπάνω είπε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μανούκα, κύριος Γαρούφας Αθανάσιος, ο οποίος όμως τυχαίνει ταυτόχρονα να είναι και πρόεδρος του Η’ Διδασκαλικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος δηλαδή των δασκάλων του δήμου Κορδελιού Ευόσμου.

Μεσολάβησε μία ημέρα από τότε που ο κύριος Γαρούφας είπε όλα τα παραπάνω σε μια δημόσια συνεδρίαση που μεταδιδόταν ζωντανά από το κανάλι του δήμου στο youtube. Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία αντίδραση ούτε από τον Η΄ Διδασκαλικό Σύλλογο, ούτε από μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Είναι η θέση του Η’ Διδασκαλικού Συλλόγου αυτή που εξέφρασε ο κύριος Γαρούφας στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί ο κύριος Γαρούφας από τη θέση του δημοτικού συμβούλου πολλές φορές εξέφρασε τη θέση του Συλλόγου; Ο Η΄ Διδασκαλικός Σύλλογος είναι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, όπως ανεβοκατέβαζε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ο κύριος Γαρούφας.

Για την περίπτωση που κάποιος πει ότι ο κύριος Γαρούφας εξέφραζε στο Δημοτικό Συμβούλιο τις προσωπικές του απόψεις και όχι τις απόψεις του Η΄ Διδασκαλικού Συλλόγου, η ερώτηση είναι που κοντά στο φουαγιέ του δημαρχείου αφήνει το παλτό του προέδρου του Συλλόγου και φοράει το προσωπικό του παλτό.

Γ. Παπαδ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ