Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΗ πολυμελής διοίκηση Αλεξανδρίδη στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου και αυτό που θα...

Η πολυμελής διοίκηση Αλεξανδρίδη στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου και αυτό που θα κρίνει τις επιλογές

Του Γιάννη Καμαρινού

Ο δήμος μας, όπως αποδείχθηκε εδώ και πολλά χρόνια, είναι οργανισμός με σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και γι’ αυτό με μέτρια έως κακή αποδοτικότητα.

Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα έχει παράδοση στα μεγάλα πολυπρόσωπα διοικητικά σχήματα, αρχής γενομένης από τις κυβερνήσεις. Συνήθως πάντως το μέγεθος του κυβερνητικού σχήματος στη χώρα μας δεν συνδέεται με την απόδοση μια κυβέρνησης, ίσως μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις να έχει αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα.

Σε τοπικό επίπεδο, η ανακοίνωση του διοικητικού σχήματος, που από 1/1/2024 ανέλαβε το τιμόνι του δήμου μας υπό τον δήμαρχο Ελευθέριο Αλεξανδρίδη, ξένισε για τον ίδιο λόγο. Επειδή η διοικητική ομάδα του νέου δημάρχου είναι ασυνήθιστα πολυπληθής, αφού στον βασικό πυρήνα της υπάρχουν 13 αντιδήμαρχοι και 5 εντεταλμένοι σύμβουλοι συν τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Συνολικά 19 διοικητικές θέσεις, ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης είναι 23. Σίγουρα θα υπάρχουν και 8 τουλάχιστον ειδικοί σύμβουλοι, οι οποίοι βέβαια δεν θα είναι δημοτικοί σύμβουλοι.

Προφανώς η νέα διοίκηση που, όπως κάθε νέα διοίκηση, θέλει να διορθώσει τις ανορθογραφίες, έχει διαγνώσει τις αιτίες αυτών των προβλημάτων και δρομολογεί αναλόγως τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες της. Εάν η λύση ή μέρος της λύσης είναι η προσωπική εποπτεία κάθε τομέα και υποτομέα από κάποιον αντιδήμαρχο ή εντεταλμένο, τότε καλώς το σχήμα είναι πολυπρόσωπο.

Αλλά αυτό μένει να φανεί, διότι σε πολλές περιπτώσεις τα πολυπρόσωπα σχήματα, ιδιαίτερα όταν συνδέονται με πολιτικές διαδικασίες όπως είναι οι εκλογές, προκύπτουν όχι μόνο από τις πραγματικές ανάγκες, αλλά από δυο ακόμα λόγους: Αφενός την ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων και την εξ’ αυτού τήρηση κάποιων ισορροπιών και αφετέρου τη διάχυση των ευθυνών. Η δυνατότητα συντονισμού ενός τέτοιου σχήματος, επειδή «στην Ελλάδα βρισκόμαστε», δεν είναι εξ ορισμού δεδομένο. Αντίθετα ελλοχεύει ο κίνδυνος φαινομένων Βαβέλ, ο κίνδυνος ασυνεννοησίας σε περίπτωση που απουσιάζει τόσο το πνεύμα, όσο και η πρακτική συνεργασιών. Αλλά αυτό είναι υποχρέωση του επικεφαλής, δηλαδή του δημάρχου, να το διασφαλίσει.

Όσο για τα πρόσωπα, θα επανέλθω για κάθε έναν ξεχωριστά, βάσει της εμπειρίας μου με τα 25 χρόνια παρουσίας μου στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου και τα ουκ ολίγα παντελόνια που έλιωσα σ’ αυτά τα έδρανα.

Ευχαριστώ όσους έκαναν τον κόπο να αναγνώσουν αυτές τις σκέψεις.

- Advertisement -
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ