Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΜία τραγωδία ο Δείκτης Αποτελεσματικότητας της Διοίκησης Μανδαλιανού βάσει της έρευνας ΚΕΦΙΜ!!

Μία τραγωδία ο Δείκτης Αποτελεσματικότητας της Διοίκησης Μανδαλιανού βάσει της έρευνας ΚΕΦΙΜ!!

*Του Βασίλη Σαρρηγιαννίδη

Δόθηκε στην δημοσιότητα από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών ο Δείκτης Αποτελεσματικότητας των Δήμων της χώρας μας για το 2023. Πριν δούμε τα αποτελέσματα ας μάθουμε κάτι.

Τι είναι το ΚΕΦΙΜ;
Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών είναι η κύρια ανεξάρτητη, μη κρατική, μη κομματική φιλελεύθερη δεξαμενή σκέψης στην Ελλάδα. Έχει τη νομική μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας και έδρα την Αθήνα. Το όραμά του είναι μια Ελλάδα πρότυπο οικονομικής και κοινωνικής ελευθερίας που παρέχει στους πολίτες της τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να επιδιώξουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους. Ο σκοπός του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών είναι να αυξήσει την επιρροή των φιλελεύθερων προτάσεων και ιδεών στον δημόσιο διάλογο και την πολιτική. Το έργο του περιλαμβάνει ερευνητικά προγράμματα, εκδόσεις και εκδηλώσεις που έχουν ως επίκεντρο την αύξηση της ατομικής ελευθερίας για κάθε πολίτη. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο www.kefim.org.

Τι είναι ο Δείκτης Αποτελεσματικότητας των Δήμων;
Ο Δείκτης Αποτελεσματικότητας των Δήμων επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο είναι αποτελεσματικοί οι δήμοι στο έργο τους, προσεγγίζοντας την αποτελεσματικότητα (effectiveness) στο πλαίσιο της αποδοτικότητας (efficiency) και της συμμόρφωσής τους (compliance) ως προς το κανονιστικό πλαίσιο που τους δεσμεύει. Οι δύο βασικές έννοιες αξιολόγησης είναι η αποδοτικότητα των πόρων και η συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο.
Ο Δείκτης αποτελείται από 5 βασικές κατηγορίες και 109 ενδείκτες που αξιολογούν:
1. Την οργάνωση και τη διακυβέρνηση: το κατά πόσο ο δήμος δρα βάσει ενός συγκεκριμένου επιχειρησιακού πλάνου, με στοχοθεσία, διαφάνεια και λογοδοσία (αποτελείται από 15 ενδείκτες).
2. Την οικονομική διαχείριση: την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, στοχεύοντας στις επενδύσεις για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών με την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του πολίτη (αποτελείται από 8 ενδείκτες).
3. Τις υπηρεσίες: το εύρος υπηρεσιών που προσφέρει ο δήμος σε νέους, παιδιά, ηλικιωμένους, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τις υπηρεσίες πολιτισμού, άθλησης και εκπαίδευσης (αποτελείται από 32 ενδείκτες).
4. Τη βιωσιμότητα: το κατά πόσο ο δήμος ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για απορρίμματα, ανακύκλωση και πράσινη ανάπτυξη (αποτελείται από 4 ενδείκτες).
5. Την πολιτική προστασία: τον βαθμό ετοιμότητας του δήμου για επέμβαση σε περιπτώσεις ανάγκης (αποτελείται από 12 ενδείκτες). Βάσει της επίδοσης κάθε δήμου σε κάθε κατηγορία, δίνεται μία τελική βαθμολογία σε κάθε δήμο σε μία κλίμακα από 0 (χειρότερη επίδοση) έως 100 (καλύτερη επίδοση). Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην κλίμακα 0-100 που έχει επιλεγεί για την αξιολόγηση των δήμων, δίνεται ο ίδιος βαθμός σημαντικότητας σε κάθε πεδίο του δείκτη.

Τι κατάφερε η Διοίκηση Μανδαλιανού;
Με βάση αυτά τα στοιχεία ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου που εντάσσεται στην κατηγορία Δήμων Μητροπολιτικών Κέντρων, δεν ξεχωρίζει σε καμία από τις κατηγορίες σε σχέση με άλλους δήμους της Θεσσαλονίκης. Δηλαδή, δεύτερος δήμος σε όλη την Ελλάδα με μεγάλο συντελεστή απόδοσης είναι ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη με 56,57 μ.ο.
Στην Οργάνωση και Διακυβέρνηση επίσης πρώτος σε όλη την Ελλάδα είναι ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη!
Στην Οικονομική Διαχείριση βρίσκουμε δύο δήμους, Πυλαίας-Χορτιάτη και Αμπελοκήπων-Μενεμένης.
Στην Βιωσιμότητα βρίσκουμε τους δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Παύλου Μελά.
Στην Πολιτική Προστασία βρίσκουμε μόνο τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη.

Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της Βόρειας Ελλάδας, με δήμαρχο τον Κλεάνθη Μανδαλιανό και συνεργάτες που υποτίθεται είχαν εμπειρία, της «Νέας Πνοής, του Ήθους και του Οράματος» βρίσκεται στην 11η θέση των Δήμων Μητροπολιτικών Κέντρων, κάτω από τον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης και τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών. Είναι όμως πάνω από τους Δήμους Παύλου Μελά και Θεσσαλονίκης όπου και εκεί οι δήμαρχοι έχασαν τις εκλογές με πανηγυρικό τρόπο και από τον Ιανουάριο θα ζουν την οικογενειακή θαλπωρή, την χαρά των ταξιδιών και τις καθημερινές απλές απολαύσεις!!

Όλη την έρευνα του ΚΕΦΙΜ μπορείτε να την διαβάσετε εδώ https://kefim.org/wp-content/uploads/2020/07/%CE%94%CE%B5%CE%AF%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%91%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%94%CE%AE%CE%BC%CF%89%CE%BD-2023.pdf

* Ο Βασίλης Σαρρηγιαννίδης είναι Δημοσιογράφος και Digital Marketing Strategy με σπουδές στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας-Θράκης και παρουσιάζει την εκπομπή “Hashtag” στην EURO Τηλεόραση Κεντρικής Μακεδονίας με ιδιαίτερη βαρύτητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ιστοσελίδες στο διαδίκτυο:
www.tvreporters.gr
www.inception.site
https://www.facebook.com/Sarrigiannides
https://www.instagram.com/tvreporters.gr
https://www.youtube.com/TvReporters1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ